Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1254249_0001.png
1254249_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 15. april 2013 stillet følgende spørgsmål nr.282 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Christi-an Juul (EL).
29. maj 2013J.nr. 2013-3920

Spørgsmål nr. 282

”Der ønskes en grundig redegørelse for, hvordan ministeren vil sikre, at de nye nyt-tejob ikke fortrænger reelle offentlige job?”

Svar:

Som det fremgår af ”Aftale om en reform af kontanthjælpssystemet – flere i ud-dannelse og job” er nytteindsats job på kommunale arbejdspladser. Det fremgårendvidere af, at:Nytteindsats maksimalt kan have en varighed på 13 uger og er omfattet af rime-lighedskravet, som gælder for virksomhedspraktik og løntilskud.Der gives mulighed for, at LBR kan dispensere fra rimelighedskravet, for såvidt angår nytteindsats, efter begrundet ansøgning fra kommunen.Kommunen skal løbende orientere LBR om kommunens anvendelse af virk-somhedspladser efter den landsdækkende model, som Arbejdsmarkedsstyrelsenstiller til rådighed.LBR skal løbende have en oversigt over alle nyoprettede virksomhedspladser(løntilskudspladser, virksomhedspraktikpladser og nytteindsats) på offentlige ogprivate virksomheder.Kommunen skal årligt i samarbejde med LBR drøfte en samlet strategi for etab-lering af og opfølgning på anvendelsen af nytteindsats.Etableringen af en nytteindsats skal have været drøftet mellem virksomheden ogtillidsrepræsentanten/medarbejderrepræsentanten.Nytteindsats må ikke være konkurrenceforvridende.Personer i nytteindsats modtager under tilbuddet sin hidtidige ydelse.Nytteindsats kan gives i kombination med andre indsatser.Ministeren overvåger udviklingen i anvendelsen af nytteindsats og kan derpåfastsætte nærmere regler om nytteindsats.På den baggrund vil det bl.a. komme til at fremgå af lovforslaget om kontant-hjælpsreformen, at nytteindsats ikke må være konkurrenceforvridende, og at be-skæftigelsesministeren på samme måde som ved virksomhedspraktik skal kunnefastsætte nærmere regler om indholdet af nytteindsats. Med bemyndigelsen vil deradministrativt blive fastsat regler for, hvordan kommunerne skal sikre, at nytteind-
sats etableres, som det er tilsigtet med reglerne, og ikke giver problemer i forholdtil fx fortrængning.Den nærmere udformning af disse regler vil ske i samarbejde med bl.a. Konkurren-ce- og Forbrugerstyrelsen samt Erhvervs- og Vækstministeriet.Endvidere gøres opmærksom på, at det lokale beskæftigelsesråds (LBR’s) opgaveri relation til virksomhedsrettede tilbud, herunder nytteindsats. LBR består bl.a. afrepræsentanter fra kommunen, arbejdstager- og arbejdsgiversiden. Formanden forLBR er kommunens borgmester eller formanden for det stående udvalg, der vare-tager beskæftigelsesindsatsen i kommunen. Der vil derfor være gode mulighederfor, at de uhensigtsmæssigheder, der evt. måtte opstå i de enkelte kommuners an-vendelse af nytteindsats, vil kunne blive drøftet blandt de relevante aktører.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2