Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1170918_0001.png
1170918_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 15. oktober 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 28 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJørgen Arbo-Bæhr (EL).

Spørgsmål nr. 28:

26. oktober 2012J.nr. 2012-0016715
”Vil ministeren i forlængelse af alm. del – svar på spm. 422 (2011-12) kommentereSFI´s rapport om "Danske hjemvendte soldater - om soldaternes psykiske sund-hedsprofil før og efter uddannelse" fra 2012? Og vil ministeren herunder svare på:Hvorfor arbejdsskadestyrelsen arbejder ud fra en 6 måneders grænse vedrørendeanerkendelse for PTSD, når det bagvedliggende diagnosesystem (WHO-ICD 10)ikke opererer med en 6 måneders grænse – og når rapporten her viser, at veteraner-ne først får konstateret PTSD i gennemsnit 4 år efter de er vendt hjem fra en missi-on?Mener ministeren, at rapporten viser, at oplevelser for veteraner medvirker til, atrelativt mange får psykiske mén - herunder PTSD?”

Endeligt svar:

SFI’s rapport viser, at der generelt set er færre blandt de hjemvendte soldater medindikationer på dårlig psykisk trivsel, end blandt en sammenlignelig kontrolgruppe.Dette skal dog ses i sammenhæng med, at de danske soldater generelt har et godtpsykisk helbred, når de sendes ud i international tjeneste.Rapporten viser også, at de cirka 26.000 tidligere udsendte soldater generelt har etmere belastende arbejdsliv end deres jævnaldrende, og at udbredelsen af psykiskeproblemer hos soldaterne stiger markant i løbet af de første tre år efter hjemkom-sten og nærmer sig niveauet for deres jævnaldrende i kontrolgruppen.Det er altid vanskeligt at konkludere noget entydigt på grundlag af en enkelt under-søgelse. Men som jeg læser rapporten, så bekræfter den, at det at deltage i eller væ-re vidne til krigshandlinger kan give voldsomme ar på sjælen hos nogle mennesker.Med hensyn til spørgsmålet om 6 måneders grænsen i forhold til PTSD, har jeg fo-relagt spørgsmålet for Arbejdsskadestyrelsen, som har oplyst følgende:”PTSD er som den eneste psykiske erhvervssygdom optaget på den danske er-hvervssygdomsfortegnelse. Det betyder, at PTSD, der opfylder kriterierne på for-tegnelsen, i modsætning til fx angst og depression, kan anerkendes administrativtuden forelæggelse for Erhvervssygdomsudvalget.
I Danmark indgår det som en del af diagnosekriteriet, at en person, der har væretudsat for en traumatisk belastning, skal have udviklet PTSD senest 6 måneder efterbelastningen. Dette krav er opstillet på baggrund af en lægefaglig vurdering i bl.a.Sundhedsstyrelsen på baggrund af WHO’s diagnosesystem ICD10. Kriteriet ud-trykker således gældende international konsensus om diagnosticering inden forpsykiatrien, som den anvendes i Norden og Europa.Sygdomsbegreber undergår dog en løbende udvikling. Det gælder også for psykia-triske sygdomme, som udvikler sig i takt med, at viden genereres i samfundet ogblandt læger.”Jeg kan henholde mig til Arbejdsskadestyrelsens oplysninger.Jeg har derfor nu bedt Arbejdsskadestyrelsen om at få eksterne forskere til at laveen udredning af den nyeste forskning på området. Hvis en sådan udredning giveranledning til at ændre praksis for anerkendelse af PTSD efter arbejdsskadereglerne,vil det også kunne give anledning til at genoptage allerede afgjorte sager, så de kanblive afgjort efter den nye praksis.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2