Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1248987_0001.png
1248987_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 10. april 2013 stillet følgende spørgsmål nr.276 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraFinn Sørensen (EL).
16. maj 2013J.nr. 2013-3636

Spørgsmål nr. 276:

”I forlængelse af ministerens svar på BEU alm. del – spørgsmål 241, bedes mini-steren bekræfte, at det er muligt at sikre en tidligere støtte til sygemeldte mhp. atvende tilbage i job uden at nedskære sygedagpengeperioden fra 52 til 26 uger,nemlig ved gennem lovgivning eller bekendtgørelse at pålægge kommunerne at gi-ve denne tidlige støtte.”

Endeligt svar:

Risikoen for permanent at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet er støt stigendeved længerevarende sygefravær. Derfor mener jeg, at det er afgørende, at sygedag-pengelovgivningen understøtter, at sygemeldte får en tidlig indsats, der kan hjælpedem til at fastholde deres job.Ifølge gældende regler skal arbejdsgiver senest i 4. fraværsuge indkalde til en sam-tale med henblik på, at den sygemeldte kan vende hurtigst muligt tilbage i job.Derudover skal kommunen indkalde til en samtale senest inden udgangen af 8. ugefor at foretage en vurdering af den sygemeldtes behov for indsats samt iværksætteden nødvendige indsats for at fremme, at den sygemeldte fastholdes i arbejde.Den eksisterende lovgivning er således formuleret med sigte på at sikre, at syge-meldte tidligt får hjælp til at vende tilbage i arbejde.Det embedsmandsudvalg, der har analyseret sygedagpengeområdet, har dog allige-vel fundet, at det i dag er en udfordring, at afklaringen af den sygemeldte og iværk-sættelse af en aktiv virksomhedsrettet indsats kommer for sent i gang. Den konkre-te udfordring med den tidlige afklaring og indsats involverer en række aktører ogbestår ifølge udvalget af følgende:
En betydelig del af de sygemeldte har ikke været hos lægen, inden de kommertil den første samtale hos kommunen (efter 8 ugers sygemelding). Dette gælderofte sygemeldte med en psykisk lidelse.Der mangler informationer om, hvilke fastholdelsesinitiativer der er drøftet iden gældende 4 ugers samtale og allerede er gennemført på arbejdspladsen,herunderoa) om den syge har haft fravær over en længere periode,
ob) hvilke funktioner der er berørt ogoc) hvilke tilpasninger af arbejdspladsen der allerede er foretaget.Der er i mange sager sparsom eller manglende kontakt mellem kommune og ar-bejdsgiver.Der er i en række sager usikkerhed hos både sygemeldte, kommunen og ar-bejdsgiveren om, hvilke forhold vedrørende den sygemeldte, det er relevant atdrøfte.I regeringens udspil til en ny sygedagpengemodel er det derfor foreslået, at alle sy-gemeldte med risiko for længere sygedagpengeforløb fremover får en tidlig ”TTA(Tilbage-Til-Arbejde)-afklaring”. Det indebærer, at der skal etableres et systema-tisk samarbejde mellem sygemeldte, arbejdsgiver og praktiserende læge,indendenførste opfølgning (8 ugers opfølgningen) hos kommunen. Sigtet er, at sagen i videstmuligt omfang er oplyst ved den første opfølgning hos kommunen med henblik påtilbagevenden til arbejde.Derudover indgår det i regeringens udspil, at tidspunktet for, hvornår en kommuneskal vurdere, om der er grundlag for forlængelse, fremrykkes fra 52. til 26. uge.Dermed vil sygedagpengelovgivningen i endnu højere grad komme til at understøt-te, at sygemeldte får en tidlig indsats, da kommunen vil blive forpligtet til langt tid-ligere end i dag at tage nøje stilling til, hvad der skal ske i en given sag.Endelig skal det bemærkes, at det naturligvis er muligt gennem lovgivning og be-kendtgørelse at pålægge kommunerne at give en tidlig indsats til sygemeldte.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2