Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1243356_0001.png
1243356_0002.png
1243356_0003.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 20. marts 2013 stillet følgende spørgsmål nr.257 (alm. del), som hermed besvares.
30. april 2013J.nr. 2013-3510

Spørgsmål nr. 257:

”I forlængelse af fælles samråd den 20. marts 2013 i Beskæftigelsesudvalget og Fi-nansudvalget, jf. BEU alm. del samrådsspørgsmål W og FIU alm. del samråds-spørgsmål U og V, ønskes en detaljeret redegørelse for hele beslutningsgangen iBeskæftigelsesministeriet i forbindelse med udarbejdelsen af det nye skøn for an-tallet af personer, der mistede dagpengeretten i første halvdel af 2013”

Endeligt svar:

Beskæftigelsesministeriet har gennem efteråret 2013 løbende offentliggjort statistikover, hvor mange der var i risiko for at opbruge dagpengeretten i 1. halvår 2013.Som et resultat af Akutpakken og det særlige talgrundlag, som den tilvejebragte,blev det aftalt med parterne på ugebasis at offentliggøre statistik over, hvor mangeder blev omfattet af Akutpakkeberedskabet, fordi de var i risiko for at kunne op-bruge dagpengeretten i 1. halvår 2013.Denne statistik blev offentliggjort via Arbejdsmarkedsstyrelsens hjemmeside,www.jobindsats.dk,på ugentlig basis gennem efteråret 2012. Her ses risikogruppenfordelt på bl.a. a-kasse tilhørsforhold, jobcenter, køn, alder osv.På baggrund af disse grunddata var det løbende muligt for interesserede at dannesig et indtryk af, hvor mange der kunne opbruge dagpengeretten.Eksempelvis var der frem til uge 43 i 2012 udsendt breve til knap 38.000 dagpen-geledige, der ved uafbrudt ledighed kunne risikere at opbruge dagpengeretten i lø-bet af 1. halvår 2013, og derfor kunne blive omfattet af Akutpakkeberedskabet.Frem til uge 50 i 2012 steg denne gruppe til at omfatte i alt godt 49.000 personer idagpengesystemet.Ikke alle, der modtog breve fra a-kasserne, var imidlertid fortsat ledige. Når der ta-ges højde for, hvor mange der havde afmeldt sig fra dagpengesystemet, var grup-pen med risiko for at kunne opbruge dagpengeretten mindre. I uge 50 var der såle-des omkring 36.000 personer i risiko for at kunne opbruge dagpengeretten i 1.halvår 2013 ved uafbrudt ledighed.
Beskæftigelsesministeriet havde tidligere skønnet, at 9-16.000 personer ville op-bruge dagpengeretten i 2013, heraf 7-12.000 personer i 1. halvår 2013 som følge afden særlige indfasningsprofil for dagpengereformen, hvor relativt mange er i risikofor at opbruge dagpengeretten nogenlunde samtidigt i starten af året.Som tiden gik i efteråret viste bl.a. konjunkturerne sig dårligere end ventet, og bådejeg og ministeriets administrative ledelse udviste løbende interesse internt for, hvormange der i praksis ville ende med at opbruge dagpengeretten, og dermed i hvilketomfang skønnet ville blive realiseret.Derfor afsøgte økonomer i Beskæftigelsesministeriet og Arbejdsmarkedsstyrelsenandre muligheder for at belyse, hvor mange der var i risiko for at opbruge dagpen-geretten. Arbejdet blev vanskeliggjort af, at de traditionelle registerdata, ud frahvilke de lediges anciennitet i dagpengesystemet estimeres og den potentielle fald-dato anslås, typisk indebærer et par måneders forsinkelse opgørelsesmæssigt.Et alternativ var at benytte datagrundlaget fra Akutpakkeberedskabet, hvor a-kasserne på baggrund af så aktuelle data som muligt har opgjort, hvem der kan op-bruge dagpengeretten. Datagrundlaget for risikogruppen var gennem de sene efter-år under opbygning i takt med, at a-kasserne udsendte breve til ledige, der potenti-elt kunne blive omfattet af Akutpakkeberedskabet.Baseret på indberetningsmønstret fra a-kasserne til Akutpakkeberedskabet var detvurderingen, at man med tallene for uge 48 ville være dækket rimeligt ind mht. ri-sikogruppens potentielle størrelse. Det skyldtes, at a-kasserne typisk kontaktede deledige op til 7 måneder før den potentielle udfaldsdato i forbindelse med Akutpak-keberedskabet. Det indebar, at ledige, der var i risiko for at opbruge dagpengeretteni sidste del af 1. halvår 2013 (juni måned), alt andet lige burde være blevet kontak-tet i forbindelse med Akutpakkeberedskabet i slutningen af november.Disse data ville foreligge i den første uge af december.Det blev derfor besluttet af Beskæftigelsesministeriets administrative ledelse primodecember at igangsætte et arbejde med at danne et nyt skøn over, hvor mange derville opbruge dagpengeretten i 1. halvår 2013 baseret på talgrundlaget fra Akut-pakkeberedskabet. Den eksakte dato for den mundtlige bestilling, som blev foreta-get, kendes ikke.Arbejdet med at udarbejde et nyt skøn gik derefter i gang mellem medarbejdere iArbejdsmarkedsstyrelsen og Beskæftigelsesministeriets departement d. 5. decem-ber.Finansministeriet blev inddraget i udarbejdelsen af det nye skøn d. 7. december, ogder pågik derefter et arbejde med at konsolidere skønnet og de økonomiske impli-kationer heraf.Det blev desuden aftalt mellem Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet, atregeringens Økonomiudvalg skulle orienteres om det nye skøn, når det var blevetkonsolideret, herunder have en drøftelse af de økonomiske konsekvenser af det nyeskøn.
2
Det endelige skøn er baseret på et talgrundlag fra Akutpakken, der går frem til ogmed uge 50, da det var nødvendigt at se, om risikogruppen var ved at stabiliseresig. Hertil kom et arbejde med at validere risikogruppens størrelse vha. de senesteregisterdata. Selve skønnets antagelser undergik i perioden fra 7. december ogfremad også en række faglige diskussioner, ligesom der i det forventede afgangs-mønster for 1. halvår 2013 blev søgt taget højde for regeringens nye økonomiskeprognose, hvoraf det fremgik, at den økonomiske vækst tidligst kunne ventes framedio 2013, hvilket var en udskydelse i forhold til den tidligere prognose fra au-gust. Regeringens prognose blev offentliggjort med Økonomisk Redegørelse, de-cember 2012, d. 13. december 2012.Jeg blev orienteret om den foreløbige størrelse af det nye skøn d. 17. december,herunder om den store usikkerhed, som det var behæftet med. For at håndtere den-ne usikkerhed anbefalede ministeriet, at der efter vanlig praksis blev indlagt føl-somhedsberegninger omkring skønnet, så det fremstod som et interval. Det har og-så været tilfældet for tidligere skøn over, hvor mange der ventes at opbruge dag-pengeretten.Det blev derfor på mødet d. 17. december besluttet, at der skulle arbejdes videremed et intervalskøn for bedre at tage højde for den omtalte usikkerhed. Dette ar-bejde foregik frem til d. 20. december, hvorefter skønnet lå fast.I forbindelse med fastlæggelsen af det nye skøn blev der også sat et arbejde i gangmed at belyse de økonomiske konsekvenser af det større antal af personer, somville opbruge dagpengeretten i 1. halvår 2013. Dette arbejde pågik frem til mødet iregeringens Økonomiudvalg d. 9. januar 2013. Skønnet blev herefter offentliggjortd. 10. januar 2013.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
3