Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1242238_0001.png
1242238_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 28. februar 2013 stillet følgende spørgsmål nr.237 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJørgen Arbo-Bæhr (EL).
29. april 2013Sagsnr. 2013 - 2109

Spørgsmål nr. 237:

På baggrund af Beskæftigelsesministeriets afslag på min ansøgning om aktindsigtfra 8. januar 2013, jf. vedlagte bilag 1, bedes ministeren forklare afslagets bag-grund i ministeriets brev fra den 5. februar 2013, hvor man som begrundelse skri-ver: "Efter offentlighedslovens § 2, stk. 2, er sager om lovgivning, herunder bevil-lingslove, kun omfattet af loven, for så vidt lovforslaget er fremsat for Folketinget."I svaret skal ministeren tage udgangspunkt i vedlagte bilag 2 og 3, hvoraf det frem-går, at ministeren for det ene (i bilag 2) siger, at når udredningen foreligger vil derblive taget stilling til, om udredningen skal føre til en ændring af praksis for at an-erkende psykiske erhvervssygdomme som arbejdsskader, og for det andet (Bilag 3)henviser ministeren til, at der i forbindelse med forsvarsaftalen skal drøftes forhol-dene for anerkendelse af veteraners PTSD og andre psykiske skader, når denigangsatte PTSD-udredning foreligger. Med andre ord betyder indholdet i disse bi-lag, at ministeren svarer, at en mulighed kan være en anden "praksis" eller en drøf-telse bag forsvarsforliget, men intet om en ændring af lovgivningen.”

Endeligt svar:

Det fremgår af de medsendte bilag, at Beskæftigelsesministeriet den 5. februar2013 traf afgørelse om afslag på spørgerens anmodning om aktindsigt i dokumen-ter m.v. vedrørende sagen om soldater-veteraner(bilag 1).Det fremgår videre, at der vil blive taget stilling til behovet for en ændring af prak-sis for at anerkende psykiske erhvervssygdomme, når udredningen foreligger. Hvisudredningen indebærer behov for ændring af Arbejdsskadestyrelsens behandling afsager om PTSD, vil det ske ved en praksisændring gældende for hele arbejdsmar-kedet (bilag 2).Endelig fremgår det, at det i forbindelse med forsvarsforligsaftalen er aftalt, at for-holdene for anerkendelse af veteraners PTSD og andre psykiske skader skal drøf-tes, når PTSD-udredningen foreligger (bilag 3).Begrundelsen for Beskæftigelsesministeriets afslag på aktindsigt af den 5. februar2013 var, at ministeriet på daværende tidspunkt var af den opfattelse, at dokumen-
terne i sagen handlede om mulige løsninger for veteraner med psykiske problemer,og at der på daværende tidspunkt forventedes lovændringer som led i en mulig løs-ning.Foranlediget af spørgsmålet har Beskæftigelsesministeriet igen set på sagen.I Beskæftigelsesministeriet behandles anmodninger om aktindsigt administrativtefter offentlighedsloven (og forvaltningsloven).I den konkrete aktindsigtssag, som der henvises til i spørgsmålet, har Beskæftigel-sesministeriet administrativt truffet afgørelse om at undtage sagen fra aktindsigt ef-ter offentlighedslovens § 2, stk. 2 (lovforberedende arbejde). Beskæftigelsesmini-steriet kan oplyse, at for at kunne undtage en sag fra aktindsigt efter offentligheds-lovens § 2, stk. 2, kræves det, at der eksisterer et lovgivningsprojekt, der beror på ettilstrækkelig relativt præcist angivet indhold.Efter fornyet gennemgang af sagen er Beskæftigelsesministeriet nået frem til, atden konkrete sag ikke kan undtages for aktindsigt med baggrunden i offentligheds-lovens § 2, stk. 2. Det skyldes dels, at der ikke eksisterer et lovgivningsprojekt medet tilstrækkelig præcist angivet indhold, dels at der er for lang tid til gennemførel-sen af eventuel lovgivning.På denne baggrund har Beskæftigelsesministeriets vurderet, at der er grundlag forat genoverveje anmodningen om aktindsigt. Spørgeren vil derfor modtage en nyafgørelse om aktindsigt i sagen.For en god ordens skyld skal det påpeges, at regeringen ikke hermed udelukker, atder kan blive tale om lovgivningsinitiativer i forbindelse med en løsning på denkonkrete problemstilling vedrørende veteraner med psykiske problemer.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2