Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 9. oktober 2012 stillet følgende spørgsmål nr.23 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra In-ger Støjberg (V).
6. november 2012Sagsnr. 2012 - 9321
”Ministeren bedes – evt. efter at have indhentet udtalelser fra andre ministerier –redegøre for følgende:
Hvilke forslag fra Familie- og Arbejdslivskommissionen, som ikke allerede ergennemført, agter regeringen at gennemføre?Har regeringen i sit første år gennemført forslag fra Familie- og Arbejdslivs-kommissionen?”
Jeg vil gerne starte med at påpege, at Familie – og Arbejdslivskommissionen kommed sin betænkning tilbage i 2007. Den tidligere regering havde således hele fire årtil selv at imødekomme de anbefalinger som Familie- og Arbejdslivskommissionenkom med.Når det er sagt, vil jeg gerne understrege, at det er min holdning, at vi som politike-re har et fælles ansvar for at tilvejebringe de rammer, der skal til, for at den enkeltehar mulighed for at skabe en ordentlig balance mellem arbejdsliv og familieliv.Det er ikke alene helt centralt for, at den enkelte borger har mulighed for at leve etfuldt og helt liv. Det er også en grundlæggende forudsætning for mange af de an-dre ting, som vi politikere gerne vil: Hvis ikke der er balance mellem familie- ogarbejdsliv, og hvis danskerne ikke trives på deres arbejdsplads, er konsekvenseneksempelvis øget stress, mere sygefravær og heraf afledt fald i produktivitet, effek-tivitet og konkurrenceevne for de danske virksomheder. Det er skidt for den enkel-te. Det er skidt for samfundet.Familie- og Arbejdslivskommissionens fem år gamle betænkning kom med en langrække anbefalinger. Nogle af anbefalingerne er løbende blevet imødekommet i for-skellige sammenhænge. Et aktuelt eksempel er kommissionens oprindelige ønskeom et større beskæftigelsesfradrag til enlige forsørgere. I aftalen om skattereformenfra juni 2012 indgår netop en indførelse af et særligt beskæftigelsesfradrag for enli-ge forsørgere på 6,25 pct. (dog højst 20.000 kr.). Andre af kommissionens anbefa-linger var rettet mod arbejdsmarkedets parter, der I varierende grad har taget ele-menter af de forskellige forslag til sig.
Udfordringen om at skabe balance mellem familieliv og arbejdsliv – og sikre or-dentlige rammer for danskernes arbejdsliv består. Derfor vil jeg kort skitsere nogleaf regeringens planer i forhold til tre af de centrale temaer fra Familie- og Arbejds-livskommissionens betænkning.Et tema som i forskellige varianter fyldte en del i betænkning var arbejdsmiljø. Jegkan som beskæftigelsesminister i 2012 konstatere, at vi forsat har for mange ar-bejdsulykker, vi har forsat rigtig mange arbejdsskader, og sygefraværet er for stort.Derfor har regeringen med målretningen af Forebyggelsesfonden præsenteret 10initiativer til i alt en milliard kroner til bedre arbejdsmiljø og på at fastholde sygestilknytning til arbejdsmarkedet.Et andet tema som Familie- og Arbejdslivskommissionen oprindeligt også satte fo-kus på var bedre barselsmuligheder for mænd og en barselsudligningsfond for selv-stændige erhvervsdrivende. Her har regeringen besluttet at nedsætte et udvalg meddeltagelse af arbejdsmarkedets parter, der skal tilvejebringe det bedst mulige be-slutningsgrundlag for udmøntningen af regeringsinitiativet om øremærkning af ret-ten til barseldagpenge under forældreorlov i op til 3 måneder. Regeringen har lige-ledes sat initiativet om etablering af en barseludligningsordning for selvstændige pålovprogrammet for folketingsåret 2012-13Et tredje væsentligt tema i Familie- og Arbejdslivskommissionens betænkning varlukkedage i dagtilbud på almindelige hverdage. I Økonomiaftalen med kommuner-ne for 2013 er regeringen og KL enige om, at der ikke må være løsrevne lukkedagefremover. Det er bl.a. aftalt, at KL følger målrettet op i forhold til de kommuner,der har løsrevne lukkedage i 2012.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2