Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
4. marts 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 21. februar 2013 stillet følgende spørgsmål nr.227 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JørgenArbo-Bæhr (Enhedslisten).
J.nr. 2012-0018044
”Ministeren bedes forklare, hvorfor 2 brandmænd har fået afslag på erstatningfor kræft i henholdsvis tyktarmen og i hjernen, når ministeren har svaret følgendepå BEU alm. del spørgsmål 163: ”På kræftområdet følger Arbejdsskadestyrelsende forskningsresultater, som præsenteres af Det internationale agentur for kræft-forskning under WHO (IARC). IARC´s forskning dokumenteres i rapporter, og denseneste rapport om brandmænd og kræftsygdomme blev offentliggjort i 2010”?Desuden bedes ministeren forklare - i forlængelse af svaret på BEU alm. delspørgsmål 163 - hvorfor Arbejdsskadestyrelsen har anmodet de faglige organisati-oner om, at sikre at kræftsygdomme hos brandmænd bliver anmeldt, når brand-mændene får afslag på erstatning?
Det er klart, at man ikke skal blive syg af at passe sit arbejde. Det gælder uanset,hvilket arbejde, man har. Hvis man alligevel skulle blive syg, og det skyldes for-hold på arbejdet, skal man selvfølgelig have den hjælp og erstatning, man er beret-tiget til.Arbejdsskadestyrelsen har til brug for besvarelsen oplyst følgende:”Netop for at sikre, at de brandmænd, som er blevet syge af deres arbejde, får denhjælp og erstatning, som de er berettiget til, er det vigtigt, at sagerne anmeldes.Når sagerne er anmeldt, kan Arbejdsskadestyrelsen undersøge sammenhængenmellem de arbejdsmiljømæssige påvirkninger og kræftsygdommen helt konkret. Iforbindelse med sagsbehandlingen af sager om brandmænd og kræft vil Arbejds-skadestyrelsen blandt andet indhente udtalelser fra medicinske eksperter, herunderforskningschefen i Kræftens Bekæmpelse, for konkret at få af- eller bekræftet mu-lige årsagssammenhænge.Hvis der er medicinsk dokumentation for en sådan sammenhæng, kan man væreberettiget til erstatning.
Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling på kræftområdet baserer sig på de senesterapporter fra IARC. På erhvervssygdomsfortegnelsen er optaget en række kræft-sygdomme efter udsættelse for sod, asbest, arsen, formaldehyd, dioxin, butadien el-ler benzen, som er blandt de mulige kendte arbejdsmiljømæssige påvirkninger forbrandmænd. For eksempel er lungekræft optaget på erhvervssygdomsfortegnelsenefter udsættelse for blandt andet asbest og sod.Anmeldelser vedrørende kræftsygdomme, der ikke er optaget på erhvervssygdoms-fortegnelsen, kan anerkendes efter forelæggelse for Erhvervssygdomsudvalget,hvis der i den konkrete sag er tilstrækkelig dokumentation for en sammenhængmellem sygdom og arbejdsmæssig påvirkning.Hvis der ikke er medicinsk dokumentation for en sammenhæng mellem de påvirk-ninger, man har været udsat for på arbejdet og kræftsygdommen, kan sygdommenikke anerkendes som en erhvervssygdom.”Jeg kan henholde mig til Arbejdsskadestyrelsens udtalelse.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2