Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1224545_0001.png
1224545_0002.png
BeskæftigelsesudvalgetChristiansborg
Afdeling for Ungdoms- ogVoksenuddannelserFrederiksholms Kanal 261220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5302E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 181 (alm. del):I brev af 13. februar 2013 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 181”I forlængelse af samråd den 6. februar 2013 om BEU alm. del samråds-spørgsmål H om ordblindeundervisning ønskes en redegørelse for, ihvilket omfang kommunerne lever op til målet om en god undervisningaf ordblinde? Ministeren bedes herunder redegøre for, hvilke tilbud derfindes til ordblinde.”Svar spørgsmål 181:Ordblindeundervisning for Voksne er en statslig uddannelse. Ansvaretfor udbuddet er placeret på Voksen Uddannelses Centrene (VUC). VUCskal som udbudsansvarlig indgå driftsoverenskomst med en eller flerevoksenuddannelsesinstitutioner med henblik på at sikre et alsidigt udbudmed bred geografisk dækning.Ministeriet for Børn og Undervisning fører tilsyn med udbuddet.Kvaliteten af undervisningen sikres gennem et maksimum på seks perso-ner per hold og gennem fastsatte krav til undervisernes uddannelse.Til hvert enkelt undervisningsforløb udarbejdes der en individuel under-visningsplan, der løbende evalueres med deltageren. Undervisningspla-nen beskriver undervisningens indhold og målsætning. Et forløb kanhøjst være på 80 lektioner á 45 minutter. Det er muligt at blive genvisite-ret, hvis der er fornøden progression, og der ikke findes andre undervis-ningstilbud til deltageren.Ordblindeundervisning for Voksne kan følges af alle, der har basale van-skeligheder med det skriftlige sprog og ikke kan deltage i anden under-visning. Tilbuddet gives kun efter undervisningspligtens ophør.
12. marts 2013
2Undervisningen omfatter kompenserende undervisning, specialpædago-gisk bistand og hensyntagende undervisning.Voksne med ordblindevanskeligheder kan ansøge om specialpædagogiskstøtte (SPS) (it-rygsæk m.v.), hvis de deltager i anden uddannelse, der eromfattet af SPS-lovgivningen. Alternativt kan der søges om SPS-støttevia Serviceloven.Ordblinde kan melde sig som brugere på Nota. Nota er et statsligt bib-liotek under Kulturministeriet, der producerer lydbøger, e-bøger ogpunktskrift til mennesker, som ikke læser almindelig trykt tekst.Ud over disse tiltag findes der en række private tilbud, der mod betalingtilbyder ordblindeundervisning. Der er i foreningsregi en række tilbudom frivillig støtte til ordblinde.Omfanget af Ordblindeundervisning for Voksne har været stigende deseneste år. I 2012 har Ministeriet for Børn og Undervisning fået indbe-retning om ca. 21.000 forløb.Der er gennem VEU-centrene en stor opsøgende indsats overfor mål-gruppen i regi af Ministeriet for Børn og Undervisning, der supplererindsatsen i regi af Beskæftigelsesministeriet.
Med venlig hilsen
Christine Antorini