Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1221705_0001.png
1221705_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
4. marts 2013
Folketingets Beskæftigelsesudvalg har i brev af 6. februar 2013 stillet følgendespørgsmål nr. 173 (BEU alm. del), som hermed besvares.J.nr. 2008-20-9/2013-269

Spørgsmål nr. 173:

”Ministeren bedes kommentere notatet om Det Nationale Forskningscenter forArbejdsmiljøs (NFA)formidling af resultaterne af et tilbage-til-arbejde-forsøg(TTA), jf. BEU alm. del - bilag 89.”

Endeligt svar:

Jeg har bedt NFA forholde sig til det i spørgsmålet omtalte notat, og NFA harmeddelt mig følgende:”Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har udarbejdet enrapport, der indeholder omfattende analyser af TTA-projektets processer ogeffekter, og der indgår derudover en økonomisk analyse, som er udarbejdet af DetNationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.NFA står fuldt ud inde for rapporten, herunder de nuancerede analyser af bådepositive og negative effekter i forsøget. Rapporten er i øvrigt lektørbedømt af treuafhængige forskere, og ingen af disse lektører har fremført den kritik, derfremføres i det i spørgsmålet omtalte notat. NFA mener ikke, at notatets to sidersfremstilling giver et retvisende og nuanceret billede af de omfattende analyserbeskrevet på mere end 300 sider i rapporten.Formålet med Det store TTA-projekt har været at gennemføre et praktiskimplementeringsforsøg i stor skala og ikke et videnskabeligt klinisk forsøg. Dettesynes at være overset i notatet.I notatet tillægges forskellen mellem kommuner med god implementering ogkommuner med mindre god implementering ikke samme vægt, som det er gjort irapporten. Imidlertid må det anses som meget væsentligt at sondre mellem disse togrupper af kommuner for at kunne besvare det helt centrale spørgsmål om,hvorvidt det kan lade sig gøre at implementere TTA-indsatsen i kommunerne, og igivet fald hvilken effekt på sygefraværet dette kan føre til. Analysen af kommunermed god implementering er i rapporten i øvrigt fremhævet som en delkonklusionpå lige fod med de andre delkonklusioner.
Generelt er rapporten væsentligt mere nuanceret, end det antydes i det omtaltenotat. Blandt andet fremhæves det flere steder i rapporten og i rapportenskonklusioner, at kun ca. 60 pct. af de deltagende kommuner er lykkedes med atgennemføre en god implementering af projektet, og at man skal være megetvarsom med at overføre resultater fra de deltagende kommuner til andrekommuner, der ikke har deltaget i forsøget.”Jeg henholder mig til NFA’s svar.Det er min vurdering, at der er et stort potentiale i en helhedsorienteret ogsammenhængende indsats, hvor man tænker tværfagligt, og jeg mener, at TTAprojektet har givet os nyttig viden om, hvordan det kan gribes an i praksis.
Med venlig hilsen
Mette Frederiksen
2