Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1213787_0001.png
1213787_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 28. januar 2013 stillet følgende spørgsmål nr.162 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JørgenArbo-Bæhr (EL).
11. februar 2013J.nr. 20130011863/386602/2013-1005

Spørgsmål nr. 162:

”Vil ministeren bruge erfaringer fra udlandet, når det handler om forebyggelse afkræftrisiko blandt brandfolk, bl.a. erfaringerne fra Sverige om ”rene brandfolk”?”

Endeligt svar:

Det er af helt afgørende vigtighed for mig, at alle, der går på arbejde i Danmark,har et sundt og sikkert arbejdsmiljø.Jeg har hørt Arbejdstilsynet, som oplyser følgende:”Når det handler om forebyggelse af mulig kræftrisiko blandt brandfolk, er brug afpersonlige værnemidler og hygiejneforanstaltninger en væsentlig del af forebyggel-sen.Efter arbejdsmiljølovgivningen er det arbejdsgiverens ansvar, at alle ansatte har etsikkert og sundt arbejdsmiljø. Arbejdet skal i alle led planlægges og tilrettelæggessåledes, at det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, ogunødig påvirkning fra stoffer og materialer skal undgås. Det indebærer også, at ar-bejdsgiveren både skal stille personlige værnemidler til rådighed, som effektivt be-skytter de ansatte, og sikre, at der føres tilsyn med, at de anvendes efter reglerne.Ligeledes er det arbejdsgiverens ansvar, at der gennemføres de nødvendige effekti-ve hygiejneforanstaltninger efter en brandindsats.Der blev den 22. januar 2013 afholdt en videnskonference om afdækning af sam-menhæng mellem brandbekæmpelse og kræft, hvor det bl.a. blev oplyst, at der iKøbenhavns Brandvæsen på Fælledvej brandstation kører et pilotprojekt om hånd-tering af forurenet materiel og personligt udstyr. Dette projekt har afsæt i det ispørgsmålet omtalte svenske initiativ, som er et lokalt projekt fra Skellefteå Brand-station.Arbejdstilsynet har fået oplyst af Beredskabsstyrelsen, at styrelsen har gennemgåetrelevante procedurer i deres organisation, og at de i den forbindelse har udsendt enintern vejledning om håndtering af branddragter. Denne vejledning er lavet med af-sæt i Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros´ vejledning om ”Personligt
beskyttelsesudstyr til brug ved brand og redningsindsatser” samt styrelsens egneprocedurer vedrørende kemikalieudslip. Beredskabsstyrelsen er ligeledes bekendtmed det lokale svenske initiativ. Beredskabsstyrelsen har desuden oplyst, at der lø-bende foregår videndeling blandt de nordiske aktører på området.Arbejdstilsynet følger udviklingen på området og har generelt fokus på forebyggel-se, herunder hygiejneforanstaltninger, når Arbejdstilsynet er på tilsyn.”Idet jeg kan henholde mig til svaret fra Arbejdstilsynet, har jeg med tilfredshed no-teret mig, at de relevante aktører på området videndeler om gode erfaringer, samt atArbejdstilsynet har fokus på området.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2