Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 24. januar 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 158 (BEU alm. del), som hermed besvares.
6. februar 2013J.nr. 2013-0001797/2013-888
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 24/1-13 fra Per Tage Hansen ved-rørende dagpengeregler, jf. BEU alm. del – bilag 77.”
Jeg kan oplyse, at man som hovedregel skal være ledig og stå til rådighed for ar-bejdsmarkedet for at få dagpenge. Som udgangspunkt er det derfor ikke muligt atfå dagpenge samtidig med drift af selvstændig virksomhed.Hvis virksomheden drives som bibeskæftigelse og uden for normal arbejdstid, harman dog mulighed for at få dagpenge i en begrænset periode på 78 uger med fra-drag for de faktiske arbejdstimer. Tidsbegrænsningen skyldes, at det ikke er muligtat kontrollere omfanget af arbejdet i virksomheden.Man kan få en ny begrænset dagpengeperiode på 78 uger, hvis man har haft lønar-bejde i mindst 26 uger (962 timer) inden for de sidste 18 måneder. Hvis denne be-tingelse ikke er opfyldt, må man vælge, om man vil fortsætte med sin virksomheduden samtidig at få dagpenge, eller om man vil ophøre med virksomheden og fåfulde dagpenge.Man kan i visse situationer undtages fra dagpengebegrænsningen – dog stadig medfradrag i dagpenge for de faktiske arbejdstimer. Målgruppen er bl.a. medlemmer,der bor på mindre landbrug, hvor der er landbrugspligt eller faktisk drives land-brug. Ejendommen må primært tjene beboelses- og trivselsmæssige hensyn formedlemmet og dennes familie. Der er samtidig knyttet visse betingelser til antalletaf ansatte, til former for afgrøder og husdyravl.Som det fremgår af ovenstående, giver dagpengereglerne mulighed for både at fådagpenge i en begrænset periode samtidig med selvstændig virksomhed som bibe-skæftigelse og for at blive undtaget fra samme dagpengebegrænsning, hvis man til-hører en speciel målgruppe, fx hvis man har et mindre deltidslandbrug. Undtagesman fra dagpengebegrænsningen, kan man få dagpenge på lige fod med andremedlemmer.
Man kan herudover overgå til et seniorjob, når den almindelige dagpengeret udlø-ber, hvis man i øvrigt er berettiget til et seniorjob.For at være berettiget til seniorjob skal man være medlem af en a-kasse og vedfortsat medlemskab og indbetaling af efterlønsbidrag kunne opfylde anciennitets-kravet for ret til efterløn ved efterlønsalderen. Det er også en betingelse, at dagpen-geperioden skal være udløbet 5 år eller mindre før efterlønsalderen. Hvis man haren begrænset dagpengeperiode på 78 uger, opfylder man ikke betingelserne for rettil seniorjob.Målgruppen for personer i seniorjob svarer til målgruppen for den tidligere gæl-dende bestemmelse i arbejdsløshedsforsikringsloven om forlænget ret til dagpenge.Personer, hvis dagpengeret var begrænset til 78 uger, kunne ikke blive omfattet afden forlængede dagpengeret.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2