Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1216722_0001.png
1216722_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
18. februar 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 23. januar 2013 stillet følgende spørgsmål nr.157 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraPeter Juel Jensen (V).
J.nr. 2013-0001762/2013-851

Spørgsmål nr. 157:

”Udvalget anmoder om ministerens kommentarer til denne artikel fra P4 Bornholmden 22. januar 2013:http://www.dr.dk/P4/Bornholm/Nyheder/2013/01/22/085815.htm).Ministeren bedes herunder redegøre for– om det er korrekt, at langtidsledige ikke må få tilbudt uddannelse inden formetal- og turismeerhvervene– om ministeren i bekræftende fald finder dette hensigtsmæssigt, samt– om ministeren vil tage initiativer mhp. at ændre herpå.”

Endeligt svar:

Arbejdsmarkedsstyrelsen har oplyst mig følgende:Langtidsledige, der modtager dagpenge, kan få uddannelse i form af tilbud om vej-ledning og opkvalificering efter kapitel 10 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats,herunder tilbud om uddannelse inden for metal- og turisterhvervene.Jobcenteret kan give langtidsledige dagpengemodtagere tilbud om alle former foruddannelser og kurser uanset varighed. Ledige dagpengemodtagere under 30 år kandog som udgangspunkt ikke få tilbud om en studie- og erhvervskompetencegivendeuddannelse, dvs. typisk SU-berettigende uddannelser eller elevuddannelser.De uddannelser og kurser, som jobcentrene kan give, skal så vidt muligt være rettetmod beskæftigelse inden for områder, hvor der er behov for arbejdskraft, og givesud fra den enkeltes ønsker og forudsætninger med henblik på, at personen hurtigstmuligt opnår varig beskæftigelse og hel eller delvis selvforsørgelse.Jobcentrene har således mulighed for – ud fra en konkret vurdering – at give denenkelte langtidsledige dagpengemodtager de uddannelser og kurser, som kan brin-ge dagpengemodtageren hurtigst muligt i varigt job.Langtidsledige, som har opbrugt deres dagpengeret, og som er omfattet af uddan-nelsesordningen efter lov nr. 1374 af 23. december 2012, har mulighed for at delta-ge i de uddannelser, som fremgår af lovens § 4, hvis betingelserne i loven i øvrigter opfyldt.
Uddannelserne er nærmere beskrevet i § 1 i bekendtgørelse nr. 1419 af 23. decem-ber 2012 om uddannelsesordning for ledige, som har opbrugt deres dagpengeret.I uddannelsesordningen er der således en liste over de uddannelser, som jobcentre-ne har mulighed for at bevilge til de ledige under ordningen. Der er tale om en bredvifte af uddannelser og kurser på såvel grundlæggende niveau som erhvervsuddan-nelsesniveau samt på videregående niveau.Der er blandt andet mulighed for ordblindeundervisning og forberedende voksen-undervisning (FVU), almen voksenuddannelse(AVU), hf-enkeltfag, erhvervsud-dannelser, gymnasiale uddannelser, AMU-kurser samt videregående voksen- og ef-teruddannelse, der er udbudt af offentlige institutioner. Uddannelserne skal havehjemmel i lov.De uddannelser, som de ledige kan deltage i under uddannelsesordningen, er deuddannelser, som regeringen og Enhedslisten var enige om i forbindelse med afta-len om uddannelsesløft til ledige, der var en del af aftalen om finansloven for 2013.Særligt om uddannelser inden for turisme- og metalfagene har Ministeriet for Børnog Undervisning oplyst, at Campus Bornholm er godkendt til en række erhvervs-uddannelser inden for metalområdet. Campus Bornholm er endvidere godkendtAMU-udbyder til uddannelser inden for området ”svejsning og termisk skæring imetal”.Inden for området ”turist og rejse” er den godkendte AMU-udbyder for RegionHovedstaden Niels Brock i København.Såfremt en lokal tilrettelæggelse af ”turist og rejse” ønskes, kan Campus Bornholmindgå aftale om en såkaldt udlægning med Niels Brock, hvor det aftales, at CampusBornholm gennemfører uddannelserne på vegne af Niels Brock. Alternativt kanNiels Brock vælge selv at gennemføre en lokal tilrettelæggelse med egne lærer-kræfter. Begge dele forudsætter, at Niels Brock finder dette hensigtsmæssigt.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2