Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1213512_0001.png
1213512_0002.png
1213512_0003.png
NOTAT
5. februar 2013
Ret til efterløn, arbejdsløshedsdagpenge og syge-dagpenge efter arbejde i andre EØS-lande
J.nr. 2013-725cho/flf
Arbejde i udlandet og ret til dagpengeNår man arbejder i et EU/EØS-land, skal man som hovedregel være arbejdsløs-hedsforsikret efter de nationale regler i det land, hvor man udfører sit arbejde. Hvisman herefter bliver ledig, skal man henvende sig i sit bopælsland for at blive om-fattet af arbejdsløshedsforsikringen i dette EU/EØS-land.Det fremgår af (EF) forordning nr. 883/04, som koordinerer de sociale sikringsord-ninger i de forskellige EU/EØS-lande.Når man har arbejdet i et andet EU/EØS-land og vender tilbage til Danmark, kanman få medregnet forsikrings- og beskæftigelsesperioder fra det andet land til op-fyldelse af medlems- og beskæftigelseskravet for ret til danske dagpenge. Dog erbetingelserne for medregning forskellige, alt efter om man har været medlem af endansk a-kasse inden for de seneste 5 år.Hvis man har været medlem af en dansk a-kasse inden for de sidste 5 år, er det enbetingelse, at man har bopæl i Danmark og søger skriftligt om optagelse i en danska-kasse inden 8 uger fra det tidspunkt, hvor man ophørte med at være arbejdsløs-hedsforsikret i det andet EU/EØS-land.Hvis man derimod ikke har været medlem af en dansk a-kasse inden for de sidste 5år, er det en betingelse, at man søger skriftligt om optagelse i en dansk a-kasse ogpåbegynder arbejde i Danmark inden 8 uger fra det tidspunkt, hvor man ophørtemed at være arbejdsløshedsforsikret i det andet EU/EØS-land. Arbejdet skal væreaf mindst 296 timers varighed inden for 12 uger for et fuldtidsforsikret medlem, ogmindst 148 timers varighed inden for 12 uger for et deltidsforsikret medlem.Grænsearbejde og ret til dagpengeHvis man er grænsearbejder med bopæl i Danmark og mister sit arbejde i udlandet,skal man søge optagelse i en dansk a-kasse og melde sig ledig i jobcentret i Dan-mark. Hvis man bliver delvis ledig/periodevis ledig fra sit job i det andet EU/EØS-land, skal man fortsat være omfattet af arbejdsløshedsforsikringen i det seneste ar-bejdsland.Fuldtidsledige grænsearbejdere med bopæl i Danmark kan optages i en dansk a-kasse og få medregnet forsikrings- og beskæftigelsesperioder fra det andetEU/EØS-land for ret til danske dagpenge, dog må der ikke foreligge afbrydelser iforsikringen, der overstiger i alt 8 uger inden for 12 måneder.
Ret til sygedagpenge i udlandetMan er som udgangspunkt ikke omfattet af dansk lovgivning om sygedagpenge,hvis man rejser ud af Danmark for at tage beskæftigelse i et andet land og bliversyg i udlandet.Det fremgår af EU-lovgivningen og af den nordiske konvention om social sikring,at man, hvis man rejser til et andet EU-land/nordisk land for at arbejde, er omfattetaf arbejdslandets lovgivning.Bliver man syg i sådanne tilfælde, er det således arbejdslandets lovgivning, der fin-der anvendelse og dette lands betingelser, der er afgørende for, om man er beretti-get til sygedagpenge.Dog vil der kunne udbetales danske sygedagpenge til en person, der er udsendt afen arbejdsgiver med hjemsted her i landet til beskæftigelse i højst 1 år i udlan-det, hvis personen har en indkomst, der kan beskattes i Danmark.En person, der har lønnet beskæftigelse i Danmark for en arbejdsgiver, som nor-malt udøver sin virksomhed i Danmark og som udsendes af denne arbejdsgiver tilen anden EU-medlemsstat for dér at udføre arbejde for arbejdsgiverens regning, vildesuden stadig være omfattet af de danske regler om sygedagpenge, forudsat at va-righeden af arbejdet ikke forventes at vare mere end 24 måneder.Tilsvarende vil en person, der normalt udøver selvstændig virksomhed i Danmark,og som skal udøve en tilsvarende virksomhed i en anden EU-medlemsstat, fortsatvære omfattet af de danske regler om sygedagpenge, forudsat, at den forventedevarighed af dette arbejde ikke forventes at overstige 24 måneder.Hvis en ikke udstationeret lønmodtager, der har arbejdet i udlandet vender hjem, ogderefter bliver syg, vil pågældende være berettiget til danske sygedagpenge, hvis etaf sygedagpengelovens beskæftigelseskrav er opfyldt. Beskæftigelseskravet over-for arbejdsgiveren (der som udgangspunkt udbetaler sygedagpenge i de første 30kalenderdage af sygefraværet) er 8 ugers ansættelse og 74 timers beskæftigelse hosarbejdsgiveren.Den pågældende lønmodtager kan efter sin hjemvenden til Danmark være beretti-get til sygedagpenge fra kommunen, når pågældende har været tilknyttet arbejds-markedet i de seneste 26 uger før sygdommens indtræden og i denne periode harværet beskæftiget i mindst 240 timer. Denne betingelse kan opfyldes ved at læggebeskæftigelse sammen fra et andet EU-land eller et andet nordisk land. Det er doget krav, at der skal være tale om en sammenhængende periode, hvilket betyder, atder ikke må være en arbejdsdag imellem beskæftigelsen i de to lande.En anden måde, som den pågældende lønmodtager vil kunne opfylde sygedagpen-gelovens beskæftigelseskrav på, er, hvis han ved sin hjemvenden er dagpengeberet-tiget medlem af en a-kasse.
2
Efterløn efter arbejde i udlandetEfterlønnen er en særlig dansk tilbagetrækningsordning, der gør det muligt at træk-ke sig gradvist tilbage fra arbejdsmarkedet nogle år før den egentlige folkepensi-onsalder. Der findes ikke tilsvarende ordninger i andre EU/EØS-lande. For at få rettil efterløn er det derfor et krav, at man har en særlig tilknytning til Danmark og detdanske arbejdsmarked.Tilknytningen til det danske arbejdsmarked sikres ved, at man skal betale efter-lønsbidrag i 30 år og senest fra man fylder 30 år (anciennitetskrav). Personer fødtfør 1. januar 1978 kan få ret til efterløn efter nogle mildere anciennitetskrav.Det er muligt, at medregne op til halvdelen af ancienniteten fra forsikringsperioderog beskæftigelse i et andet EU/EØS-land eller Schweiz, hvis man har været med-lem af en dansk a-kasse i mindst 1 år lige før forsikringsperioden i det andet land.Det er en betingelse for at regne forsikringsperioderne med, at personen efterbeta-ler efterlønsbidragene for perioden.Den aktuelle tilknytning til det danske arbejdsmarked sikres ved, at retten til efter-løn eller et efterlønsbevis er betinget af, at man opfylder beskæftigelseskravet medarbejde i Danmark. Under visse betingelser er det tilstrækkeligt, at mindst 26 ugeraf beskæftigelseskravet er opfyldt med arbejde i Danmark. Beskæftigelseskravet erkravet om lønarbejde svarende til mindst 52 ugers fuldtidsarbejde eller selvstændigvirksomhed i væsentligt omfang inden for de seneste 3 år.
3