Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1167438_0001.png
1167438_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 579800039856616. oktober 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 5. oktober 2012 stillet følgende spørgsmål nr.12 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJørgen Arbo-Bæhr (EL).
J.nr. 20120227600

Spørgsmål nr. 12:

”I forlængelse af daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens svarpå spørgsmål S 6131 og S 6133, folketingsåret 2006-07, stillet af Jørgen Arbo-Bæhr (EL), bedes ministeren redegøre for, hvad der er kommet ud af de iværksættetiltag fra Arbejdstilsynet sammen med Arbejdsmiljørådet og en række Branchear-bejdsmiljøråd overfor asbestproblemer, som skulle afrapporteres i oktober 2007?”

Endeligt svar:

Jeg har bedt Arbejdstilsynet om en udtalelse til brug for svaret. Arbejdstilsynet op-lyser følgende:"I 2007 nedsatte Arbejdstilsynet Asbestinitiativgruppen, som bestod af Arbejdstil-synet, Arbejdsmiljørådet og en række branchearbejdsmiljøråd. Gruppen udarbejde-de en afrapportering på asbestområdet, der blev sendt til Arbejdsmarkedsudvalgetden 5. oktober 2007.Afrapporteringen indeholdt tre grupper af initiativer:Arbejdstilsynets asbestinitiativerAsbestinitiativer i partsregiSupplerende initiativerAsbestinitiativgruppen anbefalede, at følgende tre initiativer (hovedområder) indenfor asbest blev iværksat af Arbejdstilsynet:Information om asbestEtablering af overblik over den aktuelle asbestsituation i forhold til bygnings-massenForstærket myndighedskoordineringStatus for disse initiativer er følgende:Information:
Arbejdstilsynet udarbejdede en temaside om asbest, hvor relevant materiale i formaf vejledninger, pjecer om asbest mv. er samlet. Arbejdstilsynets "Asbestguide"findes også på denne side.
Etablering af overblik over den aktuelle asbestsituation i forhold til bygningsmas-sen:
Arbejdstilsynet etablerede et overblik ved dels at udarbejde den ovenfor nævnteasbestguide og ved at deltage i opdateringen af SBi-anvisningen (Statens Bygge-forskningsinstitut) om asbest.Asbestguiden kan bruges til mistankeafklaring af, om asbest er sjældent eller ofteforekommende i en given type bygning (fx parcelhus, skole, lagerbygning) og idisses forskellige typer rum (fx badeværelse, køkken, udendørs) vurderet ud frabygningens alder. Målgruppen for asbestguiden er håndværkere, rådgivere, projek-terende og husejere.SBi-anvisningen om asbest består dels af en gennemgang af asbestreglerne, identi-fikation og håndtering af asbest samt et katalog med forskellige produkter, der blevfremstillet af asbest og asbestholdigt materiale fordelt på produkttype.Forstærket myndighedskoordinering
Arbejdstilsynet har holdt møder med Søfartsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Sundheds-styrelsen, Energistyrelsen samt Erhvervs- og Boligstyrelsen i 2008 og 2009.Konklusionen fra møderne var, at der var godt styr på asbest under de forskelligemyndigheders ressort, og at myndighederne ville kontakte hinanden, når der varbehov for dette.Der eksisterer ikke i dag en samlet status på parternes del af asbestinitiativerne fra2007. Arbejdstilsynet vil anmode Arbejdsmiljørådet og branchearbejdsmiljørådeneom oplysninger om resultaterne af deres asbestinitiativer.”Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets oplysninger og vil sende status for par-ternes del af asbestinitiativerne til udvalget, når oplysningerne foreligger.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2