Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
16. oktober 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 5. oktober 2012 stillet følgende spørgsmål nr.11 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJørgen Arbo-Bæhr (EL).
J.nr. 20120227600
”Vil ministeren give udvalget et referat af EU-parlamentets Beskæftigelsesudvalgshøring om asbest i sidste uge? Ministeren bedes endvidere redegøre for, hvad mini-steren vil gøre ved asbestproblemer i Danmark og herunder for, om Danmark vilfølge Polen, som har vedtaget en handleplan mod asbest og satser på at være heltfri for asbest i fremtiden?”
Indledningsvis vil jeg gerne understrege, at det i EU og Danmark er forbudt atfremstille, markedsføre og anvende asbest og asbestholdigt materiale. Nedrivningog anden håndtering af asbest og asbestholdigt materiale skal ske under særligtkontrollerede forhold, der sikrer at medarbejderne eller andre ikke udsættes for as-best under arbejdet.Jeg kan oplyse, at der ikke for nuværende er et referat tilgængeligt af høringen omasbest i EU-parlamentets Beskæftigelsesudvalg, og derfor kan jeg ikke give et refe-rat til udvalget. Jeg vil eftersende referatet, såfremt det bliver tilgængeligt senere.Udover at asbestområdet er godt reguleret både på EU-niveau og i Danmark, kanjeg oplyse, at Arbejdstilsynet i 2007 nedsatte Asbestinitiativgruppen, som bestod afArbejdstilsynet, Arbejdsmiljørådet og en række Branchearbejdsmiljøråd. Arbejds-tilsynet iværksatte forskellige aktiviteter, der var blevet anbefalet af gruppen, for atskabe fokus og synlighed omkring asbest. Aktiviteterne er nærmere beskrevet isvaret til BEU spørgsmål nr. 12.Resultatet af aktiviteterne er et øget fokus på asbest og dermed større opmærksom-hed, der vil sikre sikkerhed omkring arbejdet med asbest. Opmærksomhed på as-best indgår også i Arbejdstilsynets daglige tilsynsarbejde på virksomheder og byg-gepladser.Jeg har bedt Arbejdstilsynet om en udtalelse til brug for den del af svaret, der hand-ler om den polske handlingsplan for asbest. Arbejdstilsynet oplyser følgende:
"Arbejdstilsynet er ikke i besiddelse af den polske asbesthandlingsplan, men er be-kendt med, at sigtet i handlingsplanen er, at Polen skal være asbestfri i 2032.Arbejdstilsynet vurderer, at de største mængder asbestholdigt materiale i dag iDanmark findes udvendigt på bygninger i fx tag- og facadebeklædning. Disse ud-vendige asbestmaterialer har normalt en levetid på op til 60 år, og det må såledesforventes, at langt størstedelen af den udvendige asbest vil være fjernet omkring2040, da brugen af asbest blev helt forbudt i slutningen af 1980’erne."Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets oplysninger.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2