Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 5. oktober 2012 stillet følgende spørgsmål nr.10 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra In-ger Støjberg (V).
2. november 2012Sagsnr. 2012-9361
”Vil ministeren oplyse, om man har sat et arbejde i gang for at realisere daværendestatsministerkandidat Helle Thorning-Schmidts vision om etablering af en tids-bank?”
Som bekendt er det op til arbejdsmarkedets parter at vurdere behovet for tidsbankerog i givet fald at lade dette indgå i overenskomstforhandlingerne.Moderniseringsstyrelsen har oplyst, at der i 2000 på det statslige område blev ind-gået en rammeaftale mellem Finansministeriet og centralorganisationerne om op-sparing af frihed gældende for statens ansatte.Efter aftalen kan der på den enkelte arbejdsplads (mellem ledelse og tillidsrepræ-sentant(er)) indgås lokal aftale om etablering af en ordning for opsparing af frihedmed henblik på senere afvikling. Inden for rammerne af en sådan lokalaftale kanledelsen og den enkelte medarbejder aftale en individuel opsparingsordning, hvoridet konkret fastlægges, hvad der kan opspares, hvornår friheden kan afvikles etc.Rammeaftalen indeholder mulighed for, at opsparet frihed kan overføres til et nytansættelsesforhold, hvis den nye arbejdsgiver accepterer det.I praksis er brugen af opsparingsordninger i staten dog institutionsbestemt og etab-leret på områder, hvor de ansatte typisk lægger hele eller meget store dele af deresarbejdsliv – fx inden for politiet, hvor de kan udnytte fleksibiliteten over en længe-re årrække, men inden for samme ansættelsesforhold.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2