Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del Bilag 66
Offentligt
1213014_0001.png
1213014_0002.png
Finansudvalget
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 6. februar 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LMA/ J.nr. 2013-439
Under henvisning til Finansudvalgets brev af 9. januar 2013 følger her-med social- og integrationsministerens endelige svar på spørgsmål nr.144 (FIU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Joachim B.Olsen (LA).
Spørgsmål nr. 144:”Indvandrernes og deres efterkommeres træk på de offentlige kasser erblevet belyst ved analyser, bl.a. fra centraladministrationen, til og med år2010, hvor nettoudgifterne specielt til folk med oprindelse i udviklingslande-ne blev opgjort til at være i størrelsesordenen lidt under 1 pct. af bruttonatio-nalproduktet. Vil ministeren oplyse, hvornår den næste analyse af dissenettoudgifter vil fremkomme?”
Svar:Der er gennemført og offentliggjort adskillige analyser af de offentlige netto-udgifter til indvandrere og efterkommere med oprindelse i mindre udvikledelande. I en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe, offentliggjort i april2011, er der redegjort for de væsentligste resultater fra tidligere gennemførteanalyser. Vi har således allerede en betydelig viden om indvandringensøkonomiske konsekvenser, herunder at det har betydelige økonomiske kon-sekvenser, hvis integrationen fejler.Frem for at bruge ressourcerne på nye økonomiske analyser vil jeg derforhellere på nuværende tidspunkt bruge ressourcerne på at forbedre integrati-onen. Det vil være til gavn både for den enkelte og for samfundsøkonomienat forbedre integrationen for dem, som i dag fx står uden for arbejdsmarke-det. De samfundsøkonomiske konsekvenser af indvandring afhænger i højgrad af indvandreres arbejdsmarkedstilknytning, hvilket regeringen arbejderpå at forstærke.
2
Det er således regeringens mål, at 10.000 flere indvandrere og efterkomme-re skal i arbejde inden 2020. Vi vil også arbejde målrettet for, at flere ungeindvandrere og efterkommere gennemfører en uddannelse. Regeringen harallerede fremlagt et udspil til reform af folkeskolen, som indeholder mangeelementer, der vil komme de nydanske børn og unge til gavn. Endvidere vilregeringen fremlægge en kontanthjælpsreform, som også vil bidrage til at fåflere nydanskere i arbejde.Det er afgørende for integrationsindsatsen, at den hviler på et solidt videns-grundlag, og at der løbende følges op på ny viden. I forlængelse heraf harregeringen endvidere stærkt fokus på resultaterne af integrationsindsatsen. Idet nationale integrationsbarometer er opstillet ni mål for integrationsindsat-sen i forhold til arbejde, uddannelse, danskkundskaber, medborgerskab,ligebehandling, selvbestemmelse, forsørgelse, udsatte boligområder ogkriminalitet. Vi vil derfor aktuelt bruge ressourcerne på at følge udviklingentæt og sætte aktivt ind dér, hvor vi fortsat har udfordringer.
Karen Hækkerup/ Henrik Thomassen