Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del Bilag 3
Offentligt
1162825_0001.png
1162825_0002.png

Justitsministeren

Ændring af straffeloven, udlændingeloven og lov om tilhold, opholdsforbud og bortvisning

(Styrket indsats over for tvangsægteskaber m.v.) (Dec I)

Regeringen vil som led i opfølgningen på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen”fra oktober 2011 fremlægge en strategi mod parallelle retsopfattelser med fokus på religiøsevielser. Det forventes, at der i forlængelse heraf vil blive fremsat lovforslag på området.

Ændring af udlændingeloven (Adgang for asylansøgere til at arbejde og bo uden for

asylcentre og overdragelse af en del af politiets sagsbehandling i den indledende fase

af asylprocessen til Udlændingestyrelsen) (Jan II)

Lovforslaget vil indebære, at visse grupper af asylansøgere får ret til at tage arbejde og bo uden forasylcentre. Lovforslaget vil også indebære, at Udlændingestyrelsen overtager opgaver fraRigspolitiet vedrørende den indledende del af asylsagsbehandlingen. Forslaget følger op påaftalerne om finansloven for 2012, regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen” fraoktober 2011 og aftalen ”Øget fokus på udrejse – nye muligheder for asylansøgere” af 19.september 2012.

Ændring af udlændingeloven (Bedre beskyttelse af ofre for menneskehandel og ret til

fortsat ophold for voldsramte ægtefællesammenførte) (Jan II)

Lovforslaget vedrører regler, der skal give ofre for menneskehandel en bedre beskyttelse.Forslaget vedrører endvidere regler om, at ægtefællesammenførte, der har været udsat for vold ihjemmet, skal have ret til at bevare deres opholdstilladelse. Forslaget følger op påregeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011.

Ændring af udlændingeloven (Forenkling af ordningen om eftersøgning af uledsagede

mindreåriges familiemedlemmer, nedsættelse af aldersgrænsen til 15 år for opholdstilladelse

til plejebørn, registrering af udlændinges grundlæggende personoplysninger

m.v.) (Feb I)

Lovforslaget vedrører bl.a. reglerne om Udlændingestyrelsens rolle i forbindelse med eftersøgningaf uledsagede mindreåriges familiemedlemmer, en nedsættelse af aldersgrænsen til 15 år foropholdstilladelse til plejebørn samt reglerne om udlændingemyndighedernes registrering afgrundlæggende personoplysninger om udlændinge, der får opholdstilladelse.

Ændring af udlændingeloven (Ændring af Dublin-forordningen) (Feb II)

Forslaget vedrører gennemførelse af en ændring af Dublin-forordningen. Danmark har gennem enparallelaftale tilsluttet sig Dublin-forordningen på mellemstatsligt grundlag. Efter forslaget tilændring af forordningen skal en asylansøger kunne anmode en retsinstans eller et nævn om, at enklage over en Dublin-afgørelse skal tillægges opsættende virkning.

Social- og integrationsministeren

Ændring af integrationsloven m.v. (Feb I)

Lovforslaget vil bl.a. indeholde forslag til en styrkelse af de generelle rammer for modtagelse ogintegration af udlændinge i kommunerne, herunder af rammerne for koordinering og modtagelse
af flygtningefamilier. Forslaget vil endvidere indeholde forslag til bedre sikring af en helheds- ogfamilieorienteret integrationsindsats. Forslaget følger op på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, derstår sammen” fra oktober 2011.