Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del Bilag 1
Offentligt
1162381_0001.png
1162381_0002.png
1162381_0003.png
Den 3. oktober 2012
Velkommen til Integrationsudvalget – UUI- En kort introduktion til procedurerne i udvalget.Udvalgets faste mødetidspunktUdvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik, i daglig tale kaldetIntegrationsudvalget, har fast mødetidspunkt tirsdag kl. 15.00 og alternativtmødetidspunkt torsdag kl. 10.00. Dog er der i det forgangne folketingsårblevet holdt udvalgsmøder på mange andre tidspunkter.Udvalgets sekretariatUdvalgets medlemmer bistås af udvalgssekretær Katinka Villemoes, tlf. 33 3736 33 (e-mail[email protected]),udvalgssekretær Marie LouiseFischer, tlf. 33 37 37 34 (e-mail[email protected]og udvalgsassistent AichaEsdam, tlf. 33 37 55 48 (e-mail[email protected]).

Integrationsudvalgets sagsområde og opgaver

Integrationsudvalget er et af Folketingets stående udvalg og har 29medlemmer. Udvalget nedsættes ved begyndelsen af hver folketingssamling,jf. Folketingets forretningsorden § 7, stk. 1.Integrationsudvalgets sagsområde er defineret således:udlændingelovgivning, sager vedrørende flygtninge, indvandrere og etniskeminoriteter, for så vidt angår ophold i Danmark, samt integrationslovgivningen.Udvalgets opgave er først og fremmest at behandle de lovforslag, somfremsættes af justitsministeren, social- og integrationsministeren,beskæftigelsesministeren og ministeren for børn og undervisning og at udøveparlamentarisk kontrol med regeringen. Som det gør sig gældende i alle andreudvalg, behandler Integrationsudvalget også beslutningsforslag, afholdersamråd og høringer m.m.En samlet oversigt over udvalgets medlemmer kan ses påIntegrationsudvalgets hjemmeside, hvor du i øvrigt også kan findeudvalgsdokumenter og læse nyheder om samråd i udvalget m.v.Integrationsudvalgets hjemmeside:http://www.ft.dk/Folketinget/udvalg_delegationer_kommissioner/Udvalg/Udvalget_for_udlaendinge_og_integrationspolitik.aspx#dok
RessortministerierVed regeringsdannelsen i oktober 2011 blev det besluttet at nedlæggeIntegrationsministeriet, som før hen havde været Integrationsudvalgetsressortministerium. De områder, som tidligere hørte underintegrationsministeren, blev lagt ud til følgende ministre:Justitsministeren:Justitsministeren har ressortansvaret for sager vedrørendeudlændingeområdet, herunder sager vedrørende asyl, humanitæropholdstilladelse, familiesammenføring og EU, herunder de til områdethørende institutioner.
Ref. 11-000796-1
Social og integrationsministeren:Social- og integrationsministeren har ressortansvaret for integrationspolitik,forebyggelse af radikalisering og integrationsanalyser, inklusive de til områdethørende institutioner.Beskæftigelsesministeren:Beskæftigelsesministeren har ressortansvaret for sager vedrørendeintegration af flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet og iuddannelsessystemet, herunder introduktionsprogrammet og sagervedrørende ophold på baggrund af beskæftigelse, herunder greencard-ordningen, au pair-ordningen, jobkort, studietilladelser m.v., inklusive de tilområdet hørende institutioner.Ministeren for børn og undervisning:Ministeren for børn og undervisning har ressortansvaret for sager vedrørendedanskundervisning som andetsprog.Samråd forud for rådsmøderIntegrationsudvalget har som fast praksis, at udvalget forud for alle EU-rådsmøder (retlige og indre anliggender) kalder justitsministeren i samråd.Under samrådet redegør ministeren for de væsentligste punkter pådagsordenen for det kommende rådsmøde. Der afholdes typisk 2-3rådsmøder vedrørende retlige og indre anliggender pr. halve år, og udvalgetmodtager forud for et rådsmøde om retlige og indre anliggender et samlenotatom de sager, der er på dagsordenen for rådsmødet, ligesom udvalgetefterfølgende også modtager regeringens referat af ministerrådsmødet.Årligt møde med FlygtningenævnetIntegrationsudvalget besluttede i 2009, at man ønskede et årligt møde medFlygtningenævnet. Seneste møde blev afholdt den 3. oktober 2012.UdvalgsrejserFor at få inspiration til udvalgsarbejdet kan alle Folketingets udvalg beslutte attage på studieture både i Danmark og til udlandet. Integrationsudvalget harf.eks. i marts 2012 været på studierejse til Kenya, hvor de bl.a. besøgte enflygtningelejr. Udvalget har også været på en del indenlandske studiebesøg,f.eks. til asylcentre eller besøg hos andre aktører på udvalgets område.Deltagelse i konferencer og høringer m.v.Integrationsudvalget modtager en række invitationer til at deltage i høringer ogkonferencer. Når udvalget modtager en invitation, hvor deltagelse er gratis,omdeles den, og de enkelte medlemmer tilmelder sig direkte til arrangøren.Hvis der er tale om et arrangement, hvor der opkræves deltagerbetaling, kanudvalget beslutte at betale for eventuel deltagelse i arrangementet. I så faldsker tilmelding til arrangementet via udvalgssekretariatet på entilmeldingsblanket, som vil blive vedhæftet den pågældende invitation.Fortroligt materialeEn del af det skriftlige materiale (udvalgsbilag og ministersvar), der omdeles iIntegrationsudvalget, er stemplet fortroligt, fordi det indeholder
2/2
personfølsomme oplysninger, f.eks. et personnummer eller oplysninger om enkonkret personsag. Fortroligt materiale bliver omdelt i lukkede kuverter ogafleveres i de enkelte udvalgsmedlemmers dueslag – med ”fortroligt” stempletpå kuverten. Fortroligt materiale kan ikke læses på Folketingets hjemmeside.Kun udvalgets medlemmer og sekretariat har adgang til fortroligt materiale, ogdet skal opbevares forsvarligt, dvs. i et rum, der kan aflåses, såuvedkommende ikke kan få adgang til det. Man må desuden ikke scanne etfortroligt dokument og sende det elektronisk. Når man ønsker at skaffe sig afmed fortrolige udvalgsdokumenter, skal de makuleres. Fortroligt materiale tilmakulering kan afleveres i en aflåst boks i Meddelelsescentralen.Yderligere informationHar du spørgsmål til Integrationsudvalgets arbejde, eller ønsker du råd ogvejledning om udvalgsspørgsmål, beslutningsforslag eller andet, er du altidvelkommen til at kontakte sekretariatet.
Med venlig hilsenKatinka Villemoes, Marie Louise Fischer og Aicha Esdam
3/3