Udenrigsudvalget 2012-13
URU Alm.del Bilag 7
Offentligt
1163359_0001.png
1163359_0002.png
1163359_0003.png
Røde KorsBlegdamsvej 272100 København Ø
HANDOUT4. oktober 2012
Tlf. 3525 9200[email protected]
ORIENTERING OM SYRIEN TIL FOLKETINGETS UDENRIGSUDVALG
I dette notat følger en kort baggrund om og status på Røde Kors’ arbejdeinde iSyrien med fokus påsamarbejdet med det lokale nationale Røde Kors/Røde Halvmåne-selskab, nemlig Syrian Arab RedCrescent (SARC).
Notatet er udarbejdet på baggrund af de sidst indkomne informationer fra vores medarbejder i Da-maskus (som arbejder fra SARC’s hovedkvarter), operationelle briefinger fra Den Internationale RødeKors Komite (ICRC) samt indtryk fra generalsekretær Anders Ladekarls og katastrofechef Arne Vå-gens seneste besøg i Damaskus (23.- 24. september).
SYRISK ARABISK RØDE HALVMÅNE – MANDAT OG ROLLESyrisk Arabisk Røde Halvmåne er godkendt af det international Røde Kors som Syriens natio-nale Røde Halvmåne selskab. SARC har samme status i den humanitære folkeret, som fx. Rø-de Kors i Danmark. Få uger efter krisens start meldte SARC’s præsident ud, at organisationener neutral i konflikten.Det er vores vurdering, at SARC efter udbruddet af den væbnede konflikt har formået at væreuafhængigt og finde en balance i neutralitet mellem regimet og de væbnede oppositionsgrup-per.Neutraliteten underbygges af, at SARC i udstrakt grad har adgang til at fremføre og distribue-re hjælp i alle dele af landet upåagtet, hvilken part som lokalt er i kontrol. Den samlede RødeKors-bevægelses indsatser når alle 14 administrative enheder i Syrien. SARC er i dag den heltcentrale aktør, hvorigennem humanitær hjælp distribueres over hele landet.SARC’s rolle betyder også, at de store internationale FN-agenturer og andre internationale or-ganisationer koordinerer og opererer gennem SARC, samt at SARC i stigende grad arbejdergennem partnerskaber.Balancegangen mellem de stridende parter underbygges af, at adgang til at yde humanitærhjælp ofte udfordres og angribes. Frivillige i lokale operationsrum og sundhedsklinikker erblevet arresteret og udsat for vold af primært efterretningstjenesten og væbnede grupperloyale over for regimet. Transporter og besøg stoppes ofte af militæret, efterretningstjeneste
Gør en forskelRødeKors.dk
1
og af andre grupper, som kontrollerer et område. Til dato er 19 frivillige dræbt, herunder de 6i tjeneste. Derudover er over 20 frivillige blevet såret.Den Internationale Røde Kors Komités indsats (ICRC)Den Internationale Røde Kors Komite (ICRC) er ligeledes massivt tilstede i kraft af sit interna-tionale mandat i forhold til krig, konflikt og beskyttelse. Udover distribution af direkte nød-hjælp sørger ICRC også at sikre sig adgang til hospitaler og fængsler. Desuden er ICRC invol-veret i evakueringer og monitorering.I Syrien har SARC det officielle lederskab af Røde Kors-bevægelsens indsats. Det er normaltden Internationale Røde Kors Komite (ICRC), som har den koordinerende rolle i sådanne situ-ationer.ICRC har en løbende dialog med regimet, med repræsentanter for de væbnede oppositions-grupper og udenlandske regeringer om at sikre adgang for humanitær hjælp.DET HUMANITÆRE BEHOV OG DEN HUMANITÆRE INDSATSGenerelt er der et massivt humanitært behov. Befolkningen er traumatiseret, bl.a. på grund af direkteangreb i beboelsesområder uden respekt for folkerettens princip om adskillelse mellem kombattanterog civile. Det forventes, at kampene er tiltagende og at massive overgreb mod civilbefolkningen vileskalere den humanitære katastrofe. Der er stor frygt for en stigning i sekterisk vold.Der er også frygt for konsekvenserne af en kommende kold vinter, hvor mange -særligt internt for-drevne- opholder sig udendørs eller i beboelser uden opvarmning.Internt fordrevne:Der er usikkerhed om omfanget af internt fordrevne– men tallet er enormt. SARC har registe-ret 427.000 internt fordrevne familier (2.100.000 individer), hvoraf ca. 50 % er børn (opdate-ring primo uge 40). FN’s officielle tal er dog lavere.Sundhed og behandlingKrigsskader som følge af kamphandlingerne og angreb mod civile har medført et massivt be-hov. Landets sundhedssystem for den brede befolkning er under meget hårdt pres og kanheller ikke levere sikkerhed for alle sårede. SARC driver neutrale klinikker drevet af frivilligtsundhedspersonale.Vand og sanitetManglende sanitet udgør et stigende sundhedsproblem i områder med kamphandlinger ogsteder med store antal af internt fordrevne flygtninge.ICRC og SARC har bl.a.-sikret rent vand og sanitet for 21.000 mennesker i over 90 beboelsesbygninger i Dama-skus, Holms og Aleppo.-sikret drikkevandsforsyning og fremført drikkevand til 65.000 internt fordrevne i offentli-ge skoler og private indkvarteringer i udkanten af Damaskus.installeret strømforsyning i Holms, som vil sikre vandforsyning til en mio. mennesker ibyen.
-
FødevarerGennem SARC distribuerer WFP hver måned støtte til 850.000 individer, ICRC til 125.000 in-divider og IFRC (Det Internationale Røde Kors Forbund) leverer fødevarehjælp til estimeret
RødeKors.dk
2
50.000 individer. Inkluderes lokale private hjælpeprogrammer vurderes det, at ca. 1,5 mio.mennesker modtager fødevarestøtte i Syrien.
DET GØR RØDE KORS I DANMARKRøde Kors i Danmark har i flere år været partner med SARC – vi understøtter SARC’s opgaver i Syrienog hjælper konkret med gennemførslen af en række opgaver:-----Ambulancetjeneste og evakueringDistribution af medicin, fødevarer og hygiejneartiklerSundhedstjeneste i form af klinikkerFørstehjælpstræning og førstehjælpsposterPsykosociale aktiviteter for sårbare grupper
Røde Kors i Danmark har i år modtaget i alt 11,6 mio. kroner til arbejdet i Syrien:----5,03,81,51,3mio.mio.mio.mio.i form af en særbevilling (marts fra Udenrigsministeriet)kroner i form af en særbevilling (oktober fra Udenrigsministeriet)kroner fra den årlige rammebevillingkroner gennem Røde Kors’ egen indsamling (samt i samarbejde med Politiken)
RødeKors.dk
3