Udenrigsudvalget 2012-13
URU Alm.del Bilag 50
Offentligt
1184116_0001.png
1184116_0002.png
1184116_0003.png
19. november 2012.

Udenrigsministeriet.

København, den 19. november 2012.
a.
Udenrigsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at der i finansåret 2012 af-gives tilsagn på 40,0 mio. kr. til programstøtte til Den Internationale Naturbevaringssammenslutning(IUCN).Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2012 opførte bevilling på 611,0 mio. kr. til §06.34.01. Miljø- og klimabistand i udviklingslande mv.Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret.BaggrundDen Internationale Naturbevaringssammenslutning (IUCN) blev oprettet i 1948 som en paraplyor-ganisation for verdens organisationer på naturbevarelsesområdet. Organisationen arbejder for bære-dygtig udnyttelse af jordens naturressourcer gennem udvikling af metoder og redskaber til bevarelseaf jordens økosystemer og biologiske mangfoldighed. IUCN er en vigtig samarbejdspartner for Bio-diversitetskonventionen og andre miljøkonventioner og rådgiver internationale organisationer samtnationale regeringer. IUCN arbejder med konkrete udviklingsprojekter i samarbejde med offentligemyndigheder og private miljøorganisationer på globalt, regionalt og lokalt plan. IUCN har i alt 1199medlemsorganisationer i 170 lande, fordelt på 89 regeringer, 120 regeringsinstitutioner samt en ræk-ke internationale, regionale og nationale NGO’er og frivillige organisationer. Ca. 11.000 frivilligeforskere er tilknyttet IUCN i seks kommissioner. Det officielle danske medlemskab, herunder ogsåDanmarks årlige medlemsbidrag på knap 1,1 mio. kr., forvaltes af Naturstyrelsen (Miljøministeriet).Danmark har støttet IUCN’s ulandsrelaterede arbejde siden 1991, og fra 2001 har det årlige kernebi-drag til IUCN været 20,0 mio. kr. Kernedonorgruppen omfatter Danmark, Finland, Nederlandene,Frankrig, Norge, Sverige, Schweiz, Abu Dhabi og MAVI-fonden.Der ønskes en fortsættelse af dansk støtte til IUCN’s ulandsrelaterede arbejde som led i udmøntnin-gen af den danske udviklingsstrategis fokus på bæredygtig grøn vækst. Danmark deler IUCN's nyefokus på bæredygtig anvendelse af naturressourcer til fremme af grøn økonomisk vækst under hen-syn til Rio+20-erklæringen om, at vækst skal være både økonomisk, socialt og miljømæssigt bære-dygtigt. Som verdens største miljøorganisation med permanent observatørstatus ved FN anses IUCNsom værende en værdifuld partner, der kan skabe fælles platforme for de mange og forskelligartedeaktører på miljø-, klima- og grøn vækst-dagsordnerne.
b.
AS001366Udenrigsmin., j.nr. 46.C.1-11.
19. november 2012.
2
ProjektbeskrivelseFormålet med bevillingen er at støtte IUCN’s internationale arbejde for bæredygtig udvikling sombeskrevet i IUCN’s arbejdsprogram for perioden 2013-16. Den danske støtte fokuseres særligt på be-hovet for fattigdomsbekæmpelse. På grundlag af arbejdsprogrammet udarbejdes årligt en arbejdsplanog et budget. Programmet skal bidrage til bevarelsen af naturressourcer inkl. biodiversitet ogsamtidig nå målene for fattigdomsbekæmpelse samt bæredygtig social og økonomisk udvikling.IUCN vil fokusere sin indsats omkring tre temaer:1. Værdisætte og bevare naturen gennem frembringelse af troværdig videnskabelig viden om vær-dien af naturressourcer til fremme af bedre politikker og indsatser for bæredygtig udvikling.2. Forbedret regeringsførelse mht. naturressourceforvaltning med en rettighedsbasseret og retfærdigfordeling af udbytte fra naturressourcer til fremme af økonomisk og social velfærd.3. Anvendelse af naturbaserede løsninger til imødegåelse af klima-, fødevaresikkerheds- og økono-miske udviklingsudfordringer.IUCN ønsker især at gøre en ekstra indsats på følgende fem konkrete områder inden for de næstefire år:1. Kyster og øer. IUCN vil udarbejde specifikke indsatsprogrammer til imødegåelse af negative på-virkninger fra klimaforandringer.2. Tørre områder. IUCN vil styrke indsatsen over for de negative konsekvenser af klimaforandrin-ger og øget miljømæssig belastning som følge af befolkningstilvækst.3. Øget inddragelse af den private sektor i bæredygtig naturressourceanvendelse. IUCN vil bidragemed udvikling af nye redskaber, standarder og mekanismer, som vil fremme en bæredygtig ud-nyttelse af naturressourcer.4. Værdien af naturressourcer. IUCN vil bistå med at udvikle principper for at værdisætte naturres-sourcer, således at prisen for ødelagt natur ved økonomisk aktivitet (fx infrastrukturinvesterin-ger) medtages i økonomiske opgørelser.5. Servicefunktioner for miljøadministration. IUCN vil styrke sit viden-baserede bidrag til gennem-førelse af teknisk robuste programmer på bl.a. skovområdet og til nedbringelse af kulstofudled-ning.BudgetDet samlede budget andrager 40,0 mio. kr. Tilsagnet forventes udbetalt i årene 2013-2014. Tilsag-net indgås i 2012 med 40,0 mio. kr. under § 06.34.01.80. Øvrige Miljøbidrag, men de første udbeta-linger ventes tidsmæssigt først at kunne gennemføres i starten af 2013, da der skal indgås en partner-skabsaftale, før udbetalingerne kan finde sted.Væsentlige risikoelementerIUCN har generelt et godt omdømme som en væsentlig miljøorganisation med påviselige resulta-ter, og Udenrigsministeriet har overvejende gode erfaringer med programsamarbejdet, herunder etgodt bilateralt samarbejde. Det forventes derfor, at der ikke er væsentlige risikoelementer forbundetmed støtten til IUCN.c.Sagen forelægges Finansudvalget, da der er tale om en rammebevilling, hvor totaludgiften oversti-ger 35 mio. kr.Forslaget er tiltrådt af Styrelsen for Internationalt Udviklingssamarbejde.
d.
19. november 2012.
3
e.
Under henvisning til ovenstående anmoder Udenrigsministeriet om Finansudvalgets tilslutning til,at der i finansåret 2012 afgives tilsagn på 40,0 mio. kr. til programstøtte til Den Internationale Natur-bevaringssammenslutning (IUCN).Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2012 opførte bevilling på 611,0 mio. kr. til §06.34.01. Miljø- og Klimabistand i udviklingslande mv.Finansministeriets tilslutning foreligger.
f.
København, den 19. november 2012
CHRISTIANFRIISBACHTil Finansudvalget.