Udenrigsudvalget 2012-13
URU Alm.del Bilag 47
Offentligt
1183734_0001.png
1183734_0002.png
STOP
Det tager et minut at melde sig til på endcaste.com:I support the struggle to endcaste discriminationLIKEKastediskrimination er affødt af kastesystemet, der behandler de kasteløse– også kendt som dalitter - som laverestående og ”urørlige”. Påverdensplan menes omkring 260 millioner mennesker at være berørt afkastediskrimination. De er ofte tvunget til at leve, spise og arbejde adskiltfra resten af samfundet. De udsættes for grove krænkelser afmenneskerettighederne som mord, vold, voldtægt og offentlig ydmygelseuden adgang til en retfærdig behandling af politi eller domstole.Selv om kastediskrimination er ulovlig i mange af de berørte lande,fortsætter den, fordi lovene enten ikke håndhæves effektivt eller heltbliver ignoreret. Situationen er derfor fortsat dybt alvorlig og har ført til etaf verdens mest omfattende menneskerettighedsproblemer. Det er heltafgørende, at verden tager kampen op mod kastediskrimination. Du kanbegynde i dag på www.endcaste.com. Få mere information via links pådenne side og læs IDSN’sUrgent Global Call for Action to End CasteDiscriminationogRecommendations.
The time has come to eradicate theshameful concept of caste … slavery andapartheid, have been dismantled in thepast; we can and must tear down thebarriers of caste too.UN High Commissioner for Human Rights
Se videoen
Spørgsmål og svarTi spørgsmål/svar om kastediskrimination
HovedproblemerKastediskrimination påvirker næsten ethvert aspekt af dalitters dagligliv, herunderadgangen til basale rettigheder, udvikling og retsbeskyttelse. Diskriminationenresulterer i fattigdom og lidelse. Eksempler på hovedproblemer følger her:Slave- og tvangsarbejdeMillioner af dalitter tvinges til at udføre slavearbejdeeller udsættes for andre former for moderne slaveri.
Kasteramte landeKastediskrimination er særlig udbredt ISydasien, men lignende former fordiskrimination findes i diaspora-samfund,Japan, Yemen og flere afrikanske lande.IndienNepalBangladeshPakistanYemenSri Lanka
Adgang til retssystemetDer er udbredt straffrihed for forbrydelser moddalitter, og håndhævelsen af lovgivningen er fuldstændig utilstrækkelig.
Dalitkvinderer særligt udsatte for overgreb, vold, voldtægt, offentligydmygelse, slavearbejde og tvangsprostitution.
Diskrimination i uddannelseDiskrimination mod dalitter iuddannelsessystemet og adskillelse i skoler er et udbredt problem.
Manuel latrintømningKastesystemet tvinger ofte dalitter til at fjernemenneskeafføring fra latriner med deres bare hænder.
DiasporaAndre lande
Politisk deltagelseDalitter forhindres i ligeværdig deltagelse i politik.
DSN-DK anbefaler, at Danmark:udvikler en sammenhængende indsats på området som en del afden rettighedsbaserede udviklingsstrategi (2012)fremmer konkrete tiltag til bekæmpelse af kaste-diskrimination isamarbejdet med regeringer, civilsamfund og erhvervslivinddrager bekæmpelse af kastediskrimination som en prioritet,der også synliggøres i en dansk menneskerettigheds-strategisikrer et stærkt dansk bidrag på området i det multilateralesamarbejde i FN og EUarbejder for vedtagelse af FN’s ”draft Principles and Guidelinesfor the effective elimination of discrimination based on work anddescent” som et effektivt grundlag for at bekæmpe problemetsystematisk addresserer kasterelaterede overgreb i arbejdet medFN’s menneskerettighedsorganer samt gør brug af og promovererFN’s anbefalinger på områdetinkluderer kastediskrimination som et tværgåendemenneskerettigheds- og fattigdomstema i samarbejdet medmultilaterale institutioner og processer, herunder MDG+15foreslår, at der i det Europæiske Råds regi udarbejdes etpolitikpapir for EU’s indsats til bekæmpelse af kastediskriminationsom et tværgående menneskerettigheds- og fattigdomsproblemarbejder for, at EU behandler kastediskrimination på sammemåde som andre omfattende former for diskrimination
“76 % af europæere,der blev spurgt,sagde, at FN skullehandle for at stoppekastediskrimination,og 67% mente, at EUogså skulle gøre det.”
Dalit Solidaritetsnetværk i:StorbritannienHollandNorgeBelgienFinlandTysklandDanmarkSverige
Hvad er DSN-DK og IDSN?Dalit Solidaritetsnetværket i Danmark (DSN-DK) er et netværk aforganisationer og enkeltpersoner, der ønsker at bidrage til afskaffelsen afkastediskrimination på globalt plan. DSN-DK arbejder på at øge denpolitiske bevågenhed i Danmark om emnet samt at fremme viden og debatom kastediskrimination. DSN-DK er medlem af International DalitSolidarity Network (IDSN), der omfatter dalit-organisationer i kasteramtelande, nationale solidaritetsnetværk i Europa, og internationalemenneskerettighedsgrupper, udviklingsorganisationer og forskere.
IDSN’s appeller til:De Forenede Nationer
Den Europæiske Union
Besøg hjemmesidernewww.idsn.orgogwww.dalit.dk
Få IDSN’s nyhedsbrev på engelskvia idsn.org/newsHold øje med IDSN påFacebook/dalitnetworkFølg IDSN påTwitter/idsnupdatesIDSN og DSN-DK, Fælledvej 12, 2200 København NEmail ¶[email protected]Tel ¶+45 6043 3432Se IDSN-videoer påYouTube/idsnvideo
Dette materiale er produceret med økonomisk støtte fra Den Europæiske Union. IDSN hardet fulde ansvar for indholdet, der ikke afspejler EU’s holdning.