Udenrigsudvalget 2012-13
URU Alm.del Bilag 45
Offentligt
1179953_0001.png
1179953_0002.png
Invitation til seminar:Hvordan kan demokratisk kontrol skabe sammenhængende politikker- til gavn for verdens fattigste?Hvor: IBIS, Vesterbrogade 2 b.,1.sal, 1620 København VHvornår: 5. december, kl. 18.30-21.00Det er alment kendt, at EU’s landbrugspolitik og - støtte har negativ indflydelse påproduktionsmulighederne og indtægtsgrundlaget for småbønder i udviklingslandene. Ligesom, at de flesteved, at EU’s fiskeripolitik er afgørende for, at fattige afrikanske fiskere er sikret et levebrød, og at EU’slovgivning om skattesnyd og skattely har store konsekvenser for udviklingslandenes muligheder for at fåmultinationale selskaber til at betale skat af den olie, de udvinder i landene. EU’s og dets medlemslandesforskellige politikker kan have – og har ofte – negativ indflydelse på udviklingslandene og underminererderfor reelt udviklingslandenes udviklingsmuligheder og den udviklingsbistand vi giver. For at sikre eneffektiv udviklingspolitik er det derfor helt nødvendigt at skabe en større sammenhæng mellemudviklingspolitikken og en række andre politikområder.EU og dets medlemslande har med princippet om politikkohærens for udvikling (Policy Coherence forDevelopment (PCD)) forpligtet sig på at sikre denne sammenhæng, da princippet om PCD er stadfæstet iLissabontraktatens artikel 208. Derfor har den danske regering offentliggjort, at den i december starterudarbejdelsen af en national handlingsplan for, hvordan princippet om politikkohærens for udvikling kanrealiseres i Danmark.EU-Parlamentet er netop kommet med sin seneste rapport om PCD, der lægger vægt på, at parlamentariskkontrol skal placeres i hjertet af PCD-princippet for at sikre effektiv gennemførelse af princippet. I trådhermed understreger Concord Danmark i en ny rapport, at PCD-mekanismer skal forankres i eksplicitte,politiske visioner med målsætninger, som administrationen har til formål at opnå både gennemudviklingspolitikken, men også gennem andre politikområder. Men hvilken rolle bør parlamentarikere spillei princippet om PCD, kan demokratisk kontrol af princippet overhovedet sikres, og hvordan bør dendemokratiske kontrol iværksættes i den nye danske PCD-handlingsplan? Det er spørgsmål som disse, derbliver søgt besvaret på seminaret. Vi ser frem til en spændende diskussion.
Program for seminaret:18:30-18:40:Velkomme og introduktion v. Concord Danmarks formand Nils Brøgger Jakobsen18:40-19:25:Keynote speech om parlamentarisk kontrol med princippet om PCD v. CharlesGoerens, EU-parlamentets nyudnævnte særlige anvarsperson ”standing rapportuer” på PCD.
19:25-19:50:Præsentation af Concord Danmarks bud på, hvordan parlamentarisk kontrol medprincippet om PCD sikres i Danmark v. Laust Leth Gregersen, sekretariatsleder Concord Danmark.19:50-20:00:Pause20:00-21:00:Paneldiskussion med Charles Goerens, Laust Leth Gregersen, og medlemmer afEuropaudvalget. Bekræftet indtil videre: Lone Loklindt (R) og Nikolaj Villumsen (EL).
Velmødt!
Tilmelding:Senest d. 3. december til Maja Ølgod Frandsen ([email protected])