Udenrigsudvalget 2012-13
URU Alm.del Bilag 242
Offentligt
1280321_0001.png
UDENRIGSMINISTERIET12. september 2013Spørgsmål fra Folketingets FinansudvalgAktstk. 139, § 6 spørgsmål 2 af 4. september 2013

Aktstk. 139

Aktstykke om at yde Burma fuldstændig gældslettelse.

§ 6 Spørgsmål 2

”Vil ministeren oplyse antallet af tilfælde de sidste 10 år, hvor Danmark ikke har ydet en fuldgældslettelse, og hvorfor man i visse tilfælde kun har eftergivet dele af gælden?”

Svar

Danmark har i de sidste 10 år indgået to gældslettelsesaftaler, som ikke omfattede fuldgældseftergivelse. Det drejer sig om en gældslettelsesaftale med Irak i 2005, hvor det resterendebeløb dog senere blev eftergivet ved aftale i 2009, og gældslettelsesaftale med Nigeria i 2006,hvor landets økonomiske situation, herunder adgang til naturressourcer, på tidspunktet foraftalens indgåelse ikke vurderedes at nødvendiggøre fuld eftergivelse. Hertil kom spørgsmåletom hensynet til menneskerettigheder, som i Nigerias tilfælde ikke vurderedes at være opfyldt itilstrækkelig grad.I modsætning til Burma opfyldte Irak og Nigeria således på aftaletidspunktet ikke i tilstrækkeliggrad de objektive kriterier for fuld eftergivelse af statslån, som Finansudvalget har tilsluttet sig,jf. Akt 218 af 31. maj 1995. Kriterierne er: (i) status som mindstudviklet land, (ii) fattigdom, (iii)forgældethed, og (iv) hvorvidt landet er et prioritetsland. Disse kriterier suppleres af en konkretpolitisk vurdering, hvori vil indgå hensyn til menneskerettigheder og vilje til økonomiskereformer. Finansudvalget tilsluttede sig samtidig, at Danmark i forbindelse med aftaler iParisklubben, hvor et relativt fattigt og højt forgældet land får omlagt hele sin gæld, normalt vileftergive hele statslånsgælden.