Udenrigsudvalget 2012-13, Det Udenrigspolitiske Nævn 2012-13
URU Alm.del Bilag 160, UPN Alm.del Bilag 194
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIET
Spørgsmål fra Udenrigsudvalget tiludviklingsministeren af 16. april 2013.25. april 2013URU alm. del spørgsmål:”Status for programmet i Nepal for kvinders rettigheder, herunder kvinders engagement iforfatningsprocessen etc.”Svar:Sikring af lige rettigheder er en stor udfordring i Nepal, især blandt andet kvinder. Dog er derogså fremskridt at spore. Blandt disse kan fremhæves, at den midlertidige forfatning fra 2007forbød diskrimination baseret på køn, kaste, etnicitet, alder eller farve. Der blev ved valget i2008 valgt 32 procent kvinder ind i den forfatningsgivende forsamling. Disse kvinder var fremtil den forfatningsgivende forsamlings opløsning i 2012 organiseret i grupper af kvindeligeparlamentarikere, der var drivende i forhold til formulering af flere love og elementer i en nyforfatning på områder såsom anti-diskrimination, repræsentativitet og ligestilling. Andelen afpiger indskrevet i grundskolen er steget til 94,5 procent i 2011, mens det for lavere mellemskole(5.-8. klasse) er 69,5 procent, hvilket gør det realistisk for Nepal at nå 2015-målet om andelen afpiger i skole. Indenfor sundhedsområdet kan fremhæves, at familieplanlægning og abort ertilladt. Nepal er førende i Asien i forhold til kønsbaseret budgettering. Endelig er der vedtageten handlingsplan for implementering af FNs resolutioner 1325 og 1820 om kvinder og konflikt.Kvinder er dog stadig negativt påvirket af den udbredte diskrimination mod kvinder og enrække diskriminerende love. Der er blandt andet begrænsninger i forhold til kvinders arve- ogejendomsrettigheder, statsborgerskab, mangelfuld kriminalisering af voldtægt indenforægteskabet og pigers alder ved ægteskabsindgåelse, samt udbredt straffrihed i forhold til seksuelog kønsbaseret vold mod kvinder. Vold i hjemmet er udbredt og handel med kvinder og pigerer et stort socialt problem. Kvinders repræsentation og rang i politiske og offentlige embeder erstadig lav og flere eksperter forventer, at det bliver en udfordring at fastholde andelen afkvinder fra den forfatningsgivende forsamling ved det næste valg.Ligestilling og kvinders rettigheder er et tværgående element i den danske udviklingsbistand tilNepal. I programmet for vedvarende energi er der blandt andet særligt fokus på at nå ud tilkvinder med vedvarende energiløsninger og at inddrage kvinder i indkomstgenerendeaktiviteter. I programmerne for henholdsvis menneskerettigheder og god regeringsførelse og
støtte til fredsprocessen søger Danmark at fremme kvinders rettigheder, herunder kvindersadgang til retssystemet, øge kvinder og mænds kendskab til kvinders rettigheder, afhjælpekonsekvenserne af vold mod kvinder under den væbnede konflikt samt forberedelse af sagermod konfliktens parter om seksuelt og kønsbaseret vold. I uddannelsesprogrammet harDanmark arbejdet målrettet for at øge andelen af piger, der bliver indskrevet og gennemførergrundskolen, blandt andet gennem særlige stipendier til familier med piger. I det kommendeprogram for inklusiv vækst forventes der at være fokus på inddragelse af kvinder iprivatsektorudvikling.
URU alm. del spørgsmål:”Status for beskyttelse af den private ejendomsret i Nepal”Svar:Den private ejendomsret er forfatningsmæssigt sikret i Nepal, men den nuværende usikrepolitiske og juridiske kontekst i Nepal udgør en udfordring for efterlevelsen af ejedomsretten.Beskyttelsen af intellektuel ejendomsret er ligeledes mangelfuld.Ejerskab af jord er et kompleks og konfliktfyldt emne i Nepal. Jordfordelingen i Nepal erpræget af ulighed og subsistenslandbrug. 80 procent af alle husholdninger i Nepal lever aflandbrug, men ifølge regeringen ejer næsten halvdelen af bønderne mindre end en halv hektarjord, hvilket ikke er nok til at sikre et ordentligt levegrundlag. Den ulige jordfordeling var en afmaoisternes mærkesager under den væbnede konflikt mellem 1996-2006, og behovet for en”videnskabelig jordreform” er indskrevet i fredsaftalen fra 2006 samt den midlertidigeforfatning fra 2007. Det er ikke lykkes at opnå politisk enighed om en jordreform, ogudsigterne herfor vurderes som usikre.Kvinder står sælrigt svagt i forhold til jord- og ejendomsrettigheder, da jord næstenudelukkende arves fra far til søn, og kun omkring 10 procent af kvinderne ejer jord. Dettemedfører en langt større økonomisk usikkerhed for kvinder i Nepal, da deres adgang til jord erindirekte, igennem kvindens status som datter, kone eller mor til den mandlige jordejer.Privatsektordrevet vækst er en høj prioritet for den nepalesiske regering. Fra 2014 planlæggerDanmark et nyt program der skal bidrage til inklusiv vækst og kommercialisering aflandbrugssektoren baseret på en værdikæde tilgang. Endvidere støtter Danmark gennemprogrammet for menneskerettigheder og god regeringsførelse fremme af fattige menneskersjordrettigheder og mægling i konflikter om jord- og ejendomsrettigheder.