Udenrigsudvalget 2012-13
URU Alm.del Bilag 101
Offentligt
1219769_0001.png
1219769_0002.png
Pressemeddelelse
Jemtelandsgade 12300 Copenhagen SDenmark+45 38 40 28 00www.dipd.dk
Tværpolitisk dialog startet i Myanmar!Det første tværpolitiske seminar i Myanmar den 19.-20. februar 2013samlede 50 politiske partier fra alle fløje og sætter reformprocessen i et nytlys.”Det er en historisk og unik begivenhed. Det er første gang at 50 politiske partier iMyanmar mødes og endda mødes for at drøfte de fælles udfordringer som politiskepartier har i reformprocessen,” udtaler en partileder fra et af de større partier iMyanmar.Også mange andre iagttagere er positivt overraskede. ”Det er en stor fortjeneste atsamle så mange partier. Det viser partiernes ønske om at indtage en aktiv rolle iovergangsfasen, og det viser at arrangørerne på meget kort tid har vundet tillidblandt partierne,” udtaler Tom Cormier fra International IDEA.Særligt deltagelsen fra både det militær-støttede regeringsparti (USDP) og detstørste oppositionsparti National League of Democracy (NLD) er banebrydende.Men også de mange små demokratiske partier og minoritetspartier deltog ogbekræftede, at seminaret virkelig var tværpolitisk.Seminaret var arrangeret af DIPD (Dansk Institut for Flerpartisamarbejde) isamarbejde med partneren NIMD (Netherlands Institute for Multiparty Democracy)og en lokal organisation.En byge af reformspørgsmålSeminarets tema omkring partiernes rolle i reformprocessen blev belyst af fireinternationale resursepersoner, som delte erfaringer fra overgangsprocesserne iNepal, Indonesien og Sydafrika. Det skete bl.a. med udgangspunkt i en burmesiskoversættelse af publikationen ”Political Parties in Democratic Transitions”, somDIPD oprindelig har udarbejdet som en del af programmet i Egypten.Resursepersonerne blev mødt med en byge af spørgsmål fra de politiske partier:Hvordan kan partierne øge kontrollen med statsadministrationen og med militæret?Hvordan kan vi få flere kvinder og unge ind i partierne? Hvad er fordele og ulemperved de forskellige valgsystemer, særligt i lyset af Myanmar meget etnisksammensatte befolkning?
25 Februar 2013
Flerparti-dialog i fokusFlerparti-dialog var dog dagens mest debatterede tema. ”Vi er overvældede afinteressen for dialog mellem partierne og for deres store påskønnelse af, atseminaret byggede bro over mange års isolation,” siger den lokale programkoordinator Khin Thazin Myint efter måneders forberedelser. ”Partierne opfordrer ostil hurtigst muligt at planlægge flere dialogmøder med erfarne mødeledere, hvor defortroligt kan drøfte fælles udfordringer og langsomt søge nye løsninger ifællesskab”.Det vil DIPD naturligvis gøre, i tæt samarbejde med partneren NIMD – og i øvrigt isamarbejde med andre internationale organisationer, som er aktive i Myanmar.Demokratiprogrammet fokuserer netop på at facilitere flerparti-dialog og etablere enflerpartiplatform, tilbyde kapacitetsopbygning og træning til de politiske partier samtbistå med at styrke partiernes relationer til civilsamfundet og forståelsen afmediernes rolle.
Reformproces i nyt lysDen store deltagelse af de politiske partier sætter også reformprocessen i et nyt lys.”Det er sjældent at flere politiske partier kommer til orde i reformprocessen.Partiernes store interesse for seminaret er udtryk for, at reformprocessen ikke kundrives og styres af det tidligere regime, men at de politiske partier i stigende gradovervejer, hvordan de kan gøre deres indflydelse gældende – både i parlamentet,menogsåviaandrekanaleroggennemsamarbejdemedcivilsamfundsorganisationer. Vi skal huske på at størstedelen af de politiske partier iøjeblikket ikke har repræsentation i parlamentet,” uddyber Hanne Lund Madsen.
Pressekontakt
Seniorrådgiver Hanne Lund Maden[email protected]Mobil: 40767527Mere information kan findes på vores hjemmeside: www.dipd.dk
2/2