Det Udenrigspolitiske Nævn 2012-13
UPN Alm.del Bilag 41
Offentligt
1175525_0001.png
1175525_0002.png

Folketinget 2012-13

S 301 , endeligt svar på

Offentligt

UDENRIGSMINISTERIETDato 30. oktober 2012Spørgsmål S 301 af 24.oktober 2012 til uden-rigsministeren stillet afNikolaj Villumsen (EL).
Spørgsmål 301:Mener udenrigsministeren, at en opgradering af handelsaftalen mellem EU og Israel,som EU-parlamentet tirsdag den 23. oktober 2012 godkendte, er acceptabel, set ilyset af at både den danske regering og EU's høje repræsentant for den fællesudenrigspolitik, Cathrine Ashton, har kritiseret den fortsatte opførelse af ulovligeisraelske bosættelser på Vestbredden?Svar:Europa-Parlamentet godkendte den 23. oktober 2012 en protokol mellem EU ogIsrael om gensidig certificering af visse industriprodukter. Den ligger inden forrammerne af tidligere indgåede forpligtelser under EU-Israel-aftalen fra 2005. Fradansk side har vi i kontakterne med Kommissionen og Den Fælles Udenrigstjem-neste lagt vægt på, at denne nye protokol administreres på en sådan måde, at denikke utilsigtet forbedrer adgangen for bosættelsesvarer til EU´s marked. Der er så-ledes ikke tale om en opgradering af forbindelserne mellem EU og Israel. EU harsiden 2009 afvist at opgradere, fordi udviklingen i fredsprocessen er gået i den for-kerte retning. Det er et synspunkt, som vi fortsat støtter i regeringen.EU´s og Danmarks holdning til de israelske bosættelser på Vestbredden er klar - deer ulovlige og udgør en hindring for fred. Som det fremgår af bl.a. rådskonklusionerfra EU-udenrigsministrenes møder, er der i EU-kredsen stor opmærksomhed på atøge presset på Israel i forhold til de vedvarende ulovlige bosættelsesaktiviteter i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Formålet er at undgå, at der direkte eller indirek-te sker en understøttelse af den økonomiske aktivitet i bosættelserne. Derfor harregeringen i løbet af 2012 arbejdet for at sikre, at varer fra israelske bosættelser ikkeimporteres til EU med præferencetold, fordi denne eksport er medvirkende til atholde de ulovlige bosættelser økonomisk kørende. Med Kommissionens meddelelsetil importører om import fra Israel til EU af 3.8.2012 er der på dette punkt nu sketen opstramning. I Danmark har regeringen i juni 2012 offentliggjort en vejledning iforhold til virksomheders frivillige mærkning af fødevarer produceret i de besattepalæstinensiske områder. Det sker for at tydeliggøre, om en vare kommer fra en afde ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden. Vi håber, at andre lande vil følge
op med en tilsvarende ordning. Regeringen vil i tæt samarbejde med EU-kredsen ogNGO´er drøfte yderligere tiltag til at sikre, at direkte eller indirekte støtte til de ulov-lige bosættelser kan bringes til ophør.