Det Udenrigspolitiske Nævn 2012-13
UPN Alm.del Bilag 265
Offentligt
1266804_0001.png
1266804_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETFORSVARSMINISTERIET
EUK j.nr. 400.A.5-0-0.Den 1. juli 2013

Rådsmøde (udenrigsanliggender) den 24. juni 2013

REDEGØRELSE

1. Vestbalkan

Rådet havde en kort drøftelse med fokus på Serbien og Kosovo. Udenrigsrepræsentant Ash-ton understregede 1) at aftalen mellem Serbien og Kosovo var irreversibel, og at man f.eks.allerede havde lukket den første politistation i Nordkosovo, og 2) og at der var sket en kvalita-tiv forbedring af relationerne mellem Beograd og Pristina, bl.a. eksemplificeret i oprettelsen afforbindelseskontorer. Partnerne mødtes i øvrigt næsten dagligt i diverse arbejdsgrupper i Bru-xelles med henblik på drøftelse af implementeringsforløbet. Der var fra medlemslandene bredopbakning til udenrigsrepræsentantens og Udenrigstjenestens arbejde, idet mange medlems-lande understregede behovet for fremdrift for begge lande i EU-sporet.

2. Østligt Partnerskab

Der udspandt sig en drøftelse af forventningerne til Vilnius-topmødet i november samt forbe-redelse af ministermødet i Det Østlige Partnerskab den 22. juli med udgangspunkt i et udkasttil topmødeerklæring. Der var bred enighed om at nå et godt resultat ved Vilnius-topmødetuden dog at skabe forventninger for partnerlande, som ikke ville kunne indfries. Behovet foren post-Vilnius køreplan, særligt på det økonomiske område, blev drøftet.

3. Mellemøsten

Der var omfattende opbakning til de amerikanske bestræbelser for at få parterne til at genop-tage fredsforhandlingerne. Der var ligeledes bred enighed om, at EU skulle erklære sig parattil på den mest konstruktive måde at bidrage til den videre proces. Vedtagelse af rådskonklu-sioner blev udsat i lyset af den manglende afklaring af forhandlingsstatus mellem de to parter.

4. Afghanistan

Rådet havde en frokostdrøftelse om Afghanistan med NATOs generalsekretær Anders FoghRasmussen med fokus på den politiske situation frem mod præsidentvalget i 2014 og perspek-tiverne for tiden efter 2014. Der var bred enighed om behovet for et langsigtet EU-engagement i Afghanistan samt EU-NATO-koordination over for Afghanistan. Rådet vedtogogså rådskonklusioner, som blandt andet fremhæver nødvendigheden af, at den afghanskeregering efterlever sine Tokyo-forpligtigelser; vigtigheden af at præsident- og provinsrådsval-gene i 2014 bliver inklusive, transparente og troværdige samt byder velkommen, at danskeFranz-Michael S. Mellbin er udnævnt til Særlig Repræsentant for EU til Afghanistan.

5. Sydlige naboer (Arabisk Forår, Syrien)

I forhold til det Arabiske Forår og evalueringen af EU’s støtte til de sydlige naboer var dergenerel enighed om at transitionsprocesserne ville tage tid, og særligt de sydeuropæiske landeunderstregede behovet for strategisk tålmodighed fra EU’s side. En række medlemsstater,
2
herunder Danmark, pegede på behovet for bedre koordination og synergi mellem medlems-landenes og EU’s indsatser i de sydlige nabolande samt på behovet for kontinuerligt at vurde-rer EU’s indsats. Flere lande understregede princippet om ”mere-for-mere”.Under drøftelsen vedr. Syrien understregede flere behovet for aktivt at støtte op om den for-udsete Geneve II-konference. I den forbindelse blev der udtrykt tilfredshed med erklærings-teksten fra G8-mødet, der kunne tolkes som et lille skridt fremad i den russiske holdning, ogdermed et støtte forhandlingsrum i Geneve. Flere parter hilste endvidere Udenrigstjenestensog Kommissionens fælles prioritering velkommen. Især fokus på den humanitære bistand ogassistancen til oppositionen blev fremhævet. Afslutningsvist anførtes det, at spørgsmålet ombrug af kemiske våben måtte adresseres af FN’s Sikkerhedsråd.

6. Menneskerettigheder – retningslinjer om tros- og ytringsfrihed samt LGBTI-

personers (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender & Intersex) menneskerettigheder

Punktet blev vedtaget uden debat

7. Klimaændringer

Udenrigsrepræsentant Ashton understregede behovet for fremdrift i den klimadiplomatiskeindsats. Klimaændringerne var et udenrigspolitisk kerneområde, men også et emne af betyd-ning for grøn vækst og jobskabelse. Klimakommissær Hedegaard understregede nødvendig-heden af at holde politisk momentum i det multilaterale spor for at bane vej for en ambitiøsinternational klimaaftale i 2015. Der var bred opbakning, herunder fra Danmark, til Udenrigs-tjenestens og Kommissionens fortsatte indsats i forhold til det videre arbejde med EU’s kli-madiplomati. Der blev vedtaget rådskonklusioner, der i forlængelse af konklusionerne fra juli2011 understregede behovet for at målrette og fokusere EU’s samlede klimapolitiske indsatsog anerkende sikkerhedsaspektet i de globale klimaændringer.

8. Eventuelt

Ministermødet i Arktisk Råd den 15. maj 2013Den svenske udenrigsminister gav en kort afrapportering fra Arktisk Råds ministermøde medfokus på observatørspørgsmålet og sammenhængen med den canadiske problemstilling vedr.adgang til EU’s marked for sælprodukter, hvilket ikke ledte til en egentlig drøftelse.TyrkietUdenrigsrepræsentanten berørte uden for dagsordenen kort den politiske situation i Tyrkiet,hvilket gav anledning til en kort meningsudveksling, som blev fortsat på rådsmødet (alminde-lige anliggender) den 25. juni 2013.