Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del Bilag 90
Offentligt
1219653_0001.png
Småøernes Aktionsgruppe:Projekter og aktiviteter 2007-2013februar 2013Småøernes Aktionsgruppe (LAG) har siden 2007 fordelt 10 mio. kr. fra Landdistriktsprogrammet til 75 ø-projekter (som også er godkendt af NaturErhvervstyrelsen). Midlerne er taget fra en ramme til småøerne på15 mio. kr. (2007-2013).Herudover har vi fordelt 10 mio. kr. til projekter, som har opnået tilskud udenfor vores ramme (EU-midler i ensupplerende ordning i landdistriktsprogrammet).Endelig har vi indstillet 16 projekter, som afventer godkendelse hos NaturErhvervstyrelsen, til et samlettilskud på ca. 11 mio. kr.I Fiskeriudviklingsprogrammet har vi fordelt 7 mio. kr. til 24 projekter.

Erhverv og beskæftigelse

Småøernes Aktionsgruppe har prioriteret at støtte erhvervsprojekter – bl.a. med det sigte at skabe nyearbejdspladser hos småøernes virksomheder. Vi har støttet:1. investeringer i mikro-virksomheder (turisme, fødevareproduktion, håndværk, detailhandel m.m.)2. projekter med et mere bredt erhvervsfremme (markedsføring, turismeudvikling, havne osv.)I alt 50 ø-virksomheder har fået tilskud til investeringer, og projekter med et erhvervssigte har opnået etsamlet tilskud på 12 mio. kr., hvilket udgør 87 pct. af de fordelte midler.

Innovation og nytænkning

I vores strategi (2007-2013) har vi lagt vægt på, at også projekter med et innovativt eller eksperimenterendeindhold skal kunne opnå tilskud. Målet er at demonstrere og udvikle ideer og muligheder, som viser nye vejefor udviklingen på småøerne – specielt på erhvervsområdet. Vi har bl.a. støttet følgende projekter med etinnovativt og nytænkende indhold:Aktivnetbaseret kommunikationmellem små samfund i udkantsområder"Any questions" - etturisme og kunstprojektpå MandøSocial innovation i udkantsområder: Øsamfund udviklersocialt entreprenørskab(ØSE)Produktion af spiselige tangarteri danske farvande - begyndelsen til et nyt erhvervNye miljøvenlige produktionsfaciliteter tilIs fra Skarøsto nye produktserierØkologisk måltidsdrik uden alkohol og andenspecialmost fra StrynØfrugthave

Samarbejde

Vi lægger vægt på, at samarbejde er et vigtigt redskab til at opnå fremskridt og udvikling. Vi har støttet flereprojekter, hvor øboere, ø-foreninger og ø-virksomheder samarbejder på tværs af øerne, og vi har selvgennemført fire, større projekter, som bygger på et tæt samarbejde mellem øerne. I et af vores storesamarbejdsprojekter har fem øer udarbejdet grundige planer og strategier for øens fremtidige udvikling.Vi har et tæt samarbejde med den irske ø-LAG Comhar na n'Oileán, og sammen med dem har vi haftprojektet IRDA-Energy, hvor tre danske og tre irske øer har lavet øenergiplaner. Lige nu arbejder vi sammenmed Comhar na n'Oileán om at udforme er fælles projekt om erhvervsudvikling og beskæftigelse.Vi har bl.a. støttet og er involveret i følgende samarbejdsprojekter:Bosætning på 27 småøer: fra fælles vision til lokal handling (kompetenceudvikling og netværk)Social innovation i udkantsområder: Øsamfund udviklersocialt entreprenørskab(ØSE)Småøernes børn og unge netværkerFaciliteter til Bosætningskampagner (beboerforeningernes fælles kampagne)Købmands Rejsehold (erhvervssamarbejde)