Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del Bilag 7
Offentligt
1165751_0001.png
1165751_0002.png
1165751_0003.png

Udvalget for Landdistrikter og Øer

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer11. oktober 2012

Forslag i regeringens lovprogram, som udvalget vil behandle ud fra en

landdistriktsvinkel

Udvalget for Landdistrikter og Øer besluttede på sit møde 4/10-12 i lighedmed folketingsåret 2011-12 at behandle en række forslag i regeringens lov-program ud fra en landdistriktsvinkel. Oversigt over de udvalgte forslag frem-går af vedhæftede oversigt.
Med venlig hilsen
Jørgen Nielsen,udvalgssekretær
1/3

Oversigt over forslag i regeringens lovkatalog for folketingsåret 2012-13,

som Udvalget for Landdistrikter og Øer vil behandle ud fra en landdi-

striktsvinkel.

ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN

Redegørelse om Erhvervsfremme og -støtte 2013 (Mar II)

KULTURMINISTEREN

Ændring af museumsloven (Udvikling af museumsområdet m.v.) (Okt I)

Forslaget vedrører navnlig en forenkling af tilskudsstrukturen, herunder opret-telsen af en samlet pulje til udvikling af museumsområdet, samt en omlæg-ning af visse tilskud til konserveringsformål. Forslaget er en opfølgning påudredningen om fremtidens museumslandskab fra april 2011.

Ændring af lov om film (Jan II)

Forslaget indebærer, at der fastsættes retningslinier for kommunernes støttetil biografvirksomhed. Forslaget fremsættes på baggrund af en henvendelsefra EU-Kommissionen.

MILJØMINISTEREN

Ændring af lov om planlægning (Feb II)

Forslaget indebærer, at kommuner med vanskeligt stillede landdistrikter fårmulighed for i højere grad at vægte udvikling og vækst i disse områder påbaggrund af kommunernes planlægning og ved en afvejning af hensyn tilnatur, landskab og erhverv. Forslaget vedrører herudover visse bestemmelserom helårsboliger og erhverv i landzone, planlægning i kystnærhedszonen ogplanlægning for udvalgsvarehandel. Forslaget indebærer endelig, at bestem-melser om tilslutningspligt m.v. til fællesantenneanlæg i gældende lokalplanerskal miste deres gyldighed efter en overgangsperiode på to år fra lovforsla-gets ikrafttræden.

MINISTEREN FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTER

Ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer (Ændrede forde-

lingsprincipper for områdefornyelse m.v.) (Nov I)

Lovforslaget indebærer bl.a. en omfordeling af den del af den statslige udgifts-ramme, der kan afsættes til områdefornyelse og bygningsfornyelse i områ-derne, således at de små byer og landdistrikterne sikres flere midler inden forden eksisterende byfornyelsesramme.

Ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene (Anvendelse

af helårsboliger til fritidsformål) (Jan I)

Formålet med forslaget er at øge efterspørgslen efter boliger i landdistrikterog at fremme vedligeholdelsesindsatsen af de pågældende boliger. Forslagetindebærer bl.a. præciseringer af, hvornår ejeren har ret til at anvende en hel-årsbolig til fritidsformål, samt i hvilke tilfælde kommunen kan give tilladelse tilen ændret anvendelse.

MINISTEREN FOR FØDEVARER, LANDBRUG OG FISKERI

2/3

Ændring af lov om landbrugsejendomme og lov om jordfordeling og

offentligt køb og salg af fast ejendom til jordbrugsmæssige formål m.m.

(jordfordelingsloven) (Okt I)

Forslaget vedrører især nedlæggelse af jordbrugskommissionerne i lov omlandbrugsejendomme og – som en konsekvens heraf – en ændret sammen-sætning af jordfordelingskommissionerne i jordfordelingsloven. Forslaget eren del af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris handlingsplan for”Effektiv administration i staten”.

ØKONOMI- OG INDENRIGSMINISTEREN

Ændring af lov om frikommuner (Etablering af yderligere forsøgsmulig-

heder for frikommunerne) (Nov I)

Lovforslaget vedrører yderligere forsøgsmuligheder for frikommunerne påbaggrund af frikommunernes ansøgninger om flere forsøg i frikommuneforsø-gets 3. ansøgningsrunde. Forslaget følger op på aftalen om kommunernesøkonomi for 2013 og på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen”fra oktober 2011.

Ændring af lov om frikommuner (Etablering af yderligere forsøgsmulig-

heder for frikommunerne) (Mar I)

Lovforslaget vedrører yderligere forsøgsmuligheder for frikommunerne. For-slagets indhold vil afhænge af en politisk stillingtagen til de ansøgninger omforsøg, som frikommunerne indsender frem til den 1. november 2012. Forsla-get følger op på aftalen om kommunernes økonomi for 2013 og på regerings-grundlaget ”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011.
3/3