Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del Bilag 65
Offentligt
Til Udvalget for Landdistrikter og Øer.
Lynhurtigt bredbånd - en forudsætning for bosætning og erhvervsudviklingMed henvisning til mit indlæg og min præsentation på høringen arrangeret af Udvalget forLanddistrikter og Øer den 7. november 2012 vil jeg hermed bidrage med nogle supplerendebemærkninger og forslag. Mit formål er at formulere et grundlag for politiske beslutninger,som kan være med til at styrke mulighederne for bosætning og erhvervsudvikling overalt iDanmark, ikke mindst i landdistrikter og udkantsområder.Det er en væsentlig samfundsopgave at skabe og sikre de bedst mulige rammevilkår ogudfoldelsesmuligheder for alle virksomheder og borgere, uanset hvor i landet de er placeret.Men kommuner og andre offentlige aktører er samtidig selv dybt afhængige af, at basalinfrastruktur og herunder lynhurtige bredbåndsforbindelser er til stede, for at man kan levereeffektiv service og nye digitale løsninger til alle. Også bæredygtig energiforsyning understøttesaf et velfungerende bredbåndsnet. Samfundslivet fungerer med andre ord ikke optimalt, nårvirksomheder, borgere og kommuner mange steder i Danmark oplever store begrænsninger ideres muligheder for udfoldelse, og mangelfulde bredbåndsforbindelser er en væsentligbegrænsning for mange.Det er derfor en politisk opgave og udfordring at træffe beslutninger, som overalt i Danmarksikrer etablering af en bredbåndsinfrastruktur, hvor afstanden til knudepunktet ingen rollespiller for hastigheden, og hvor kapacitet og båndbredde i begge retninger kan skrues op stortset uden begrænsninger. På den måde sikres optimale muligheder for bosætning, innovation,vækst og bæredygtig udvikling, - og hvem vil i længden nøjes med mindre og dermed alvorligtbegrænses i sine udfoldelsesmuligheder?Hvad betyder det så, når vi i Midtsønderjylland og i Vejen Kommune har fået etableret næstenubegrænset båndbredde til og fra omverden, uanset hvor vi bor:••Borgerne har nye udfoldelsesmuligheder i arbejdsliv samt familie- og fritidsliv, og bosætninglangt ude på landet er en reel mulighed, fordi der er adgang til omverden.Virksomheder og iværksættere begrænses ikke af manglende båndbredde og har optimalemuligheder, når ideer, produktudvikling og service skal realiseres og give vækst ogindtjening.Kommunen har mulighed for at levere digital service og selvbetjeningsløsninger,telemedicinske løsninger, videokommunikation og andre services overalt i kommunen.Lynhurtige bredbåndsforbindelser til og fra alle borgere er en afgørende forudsætning foren effektiv opgaveløsning samt en fortsat effektivisering og udvikling af kommunernesdriftsopgaver.Hurtige bredbåndsforbindelser understøtter bl.a. intelligent elforsyning (Smart Grid) samten række kendte og nye strukturer, systemer og funktioner, som er helt uundværlige, forat samfundslivet kan fungere optimalt og udvikles i fremtiden. For samfundet som helhed
•
•
har bl.a. OECD i rapporter påvist, at hurtigere bredbåndsforbindelser har positiv indvirkningpå BNP. Med andre ord: - investeringen tjener sig hjem i form af samfundsmæssigegevinster.Anbefalinger:•Politikerne bør formulere en vision for bredbånd i Danmark, fx i retning af: - ”Vi vil sikreoptimale muligheder og adgang for alle, uanset hvor de bor”. Efterfølgende gælder det såom at finde forskellige muligheder for trin for trin at få visionen realiseret så godt sommuligt. - ”Vi bygger vejen, mens vi går”, - men vi kender retningen.Der er behov for en klar politisk udmelding om, at man nu vil have etableret fibernet sombasis-infrastruktur overalt i Danmark. Fibernet giver de bedste muligheder for udfoldelse,fordi den er uafhængig af afstande og har næsten ubegrænset båndbredde begge veje.Hastigheden kan på fibernet løbende opgraderes uden problemer. Desuden er fibernet somforsyningskanal til antenner og sendemaster en forudsætning for fortsat udbygning afmobilnet og andre trådløse netværk, - en udbygning der er meget nødvendig, jo fleretrådløse enheder vi tager i brug i vores hverdag.Der er behov for en ny telepolitik. Princippet om ”teknologineutralitet” må blødes op, fordidet virker begrænsende i forhold til en målsætning om at sikre virksomheder og borgereoptimale muligheder for udfoldelse. Udpeg fibernet som den basisteknologi, der giver debedste muligheder for alle på sigt og så kan andre teknologier supplere ovenpå fibernettet.En markedsbaseret udrulning vil ikke sikre forsyning af alle områder i Danmark. Der vilderfor være behov for støtte samt evt. alternative finansieringskilder til investeringer iinfrastruktur, som har en forholdsvis lang tilbagebetalingstid. Disse investeringer kan skemed udgangspunkt i den svenske model, hvor man i tre niveauer skelner mellem:oInfrastrukturejeroNetværksoperatøroIndholdsleverandørerDer er således intet problem i, at selve infrastrukturen fx støttes med offentlige midler ellermed midler fra EU, såfremt den efterfølgende med en neutral netværksoperatør er åben pålige vilkår for forskellige indholdsleverandører. På den måde bliver der konkurrence på atlevere attraktivt indhold til den bedste pris til kunderne. Hvis man overalt i Danmark kanopnå adgang til blot ét fibernet af den type, vil det være et stort fremskridt og give næstenuanede muligheder for udvikling i de kommende år. Flere parallelle fibernet er spild.En overordnet masterplan fx fra Center for Netværksplanlægning ved Aalborg Universitetvil kunne understøtte en samlet udrulning, optimere investeringen og reducereomkostningerne betydeligt.Vi skal sikre et Danmark i balance med adgang for alle til at deltage i samfundslivet på ligevilkår, og her er lynhurtige bredbåndsforbindelser overalt en helt afgørende faktor.
•
•
•
•
•
Ovenstående forslag og anbefalinger er primært baseret på viden og erfaringer fra voresprojekter i Midtsønderjylland og Vejen Kommune, som har gjort området til det førende iDanmark i forhold til udbredelse af bredbåndsinfrastruktur, og vi stiller gerne vore erfaringer tilrådighed for andre interesserede. Dette har vi bl.a. allerede gjort i EU-Kommissionens ”Guideto Broadband Investment”, som blev udgivet i december 2011, og hvor ”TheMidtsoenderjylland Project” omtales som et eksempel på ”best practice” i Europa.
Simon SimonsenProjektleder