Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del Bilag 195
Offentligt
1279229_0001.png
1279229_0002.png
1279229_0003.png
1279229_0004.png
1279229_0005.png
Hej Jørgen!Jeg skriver til dig i min egenskab af formand for Grønbjerg-Langelund Lokalråd, og i dette tilfælde,også som den der har ansvaret for at skaffe finansiering til projekt ”Grønbjerg-Langelund’sUdendørs forsamlingshus”.Projektet består, som alt andet i de små samfund, af en gruppe borgere der gør et stort stykkefrivilligt arbejde, og da vi ikke har så mange penge i vore foreningskasser, er det jo dejligt at derfindes mange fonde der kan ansøges – heriblandt LAG midlerne.Multibanen er nu ved at være i sin sidste fase og skulle meget gerne stå færdig i løbet af efteråret,så langt så godt..... men finansieringen den er helt gal.Jeg skrev derfor i min frustration i aftes til Niels Clemmensen (Vejle Byråd), og via Anni Matthiesener jeg nu blevet henvist til dig. Jeg håber derfor du vil bringe min frustration videre til Udvalget forLanddistrikter og Øer.Jeg har her skrevet tidslinien for ansøgningsprocessen5. oktober 2012 sender jeg ansøgning til LAG Vejle efter at have konsulteret med Lars Kastberg22. november 2012 får vi brev at ansøgningen er godkendt af LAG Vejle og vidersendt tilNaturerhvervstyrelsen.11. december 2012 får vi brev at Naturerhvervstyrelsen har modtaget vores ansøgning15. januar 2013 skriver jeg til Lar Kastberg og får bekræftet at vi på eget ansvar kan gå i gang medprojektet.17. april 2013 rykker jeg Naturerhvervstyrelsen for et svar på vore ansøgning13. maj 2013 kommer en mail med en del spørgsmål de gerne vil have svar, bilag m.m. på24. maj 2013 sender vi disse informationer til Naturerhvervstyrelsen24. juli 2013 rykker jeg for en tilbagemelding på vores ansøgning og vore eftersendtekommentarer24. juli 2013 får jeg at vide at de behandler sagen hurtigst muligt.Inden længe har vi igen 5. oktober, og vi har stadig ikke hørt noget fra Naturerhvervstyrelsen omhvorvidt de vil udbetale penge og i givet fald hvor mange.Når der skal laves en ansøgning til LAG så skal vi også have 50% anden medfinansiering, hvilket vilsige at jeg jo i efteråret 2012 også søgte andre fonde, bla. Albani Fonden som tildelte os 50.000dkk. Deres krav var at projektet skulle være gennemført inden 30. juni 2013, det fik jeg forlængettil 1. september, og nu har jeg fået den forlænget til 30. september som det absolut seneste, for såbegynder de på et nyt budgetår.Det virker helt grotesk at den ene fond kræver at vi er færdige (og det er helt forståeligt, og detskal vi også nok blive), men den anden kan slet ikke tage sig sammen til at svare.
Jeg ved godt fra medierne at vi ikke er den eneste forening der synes dette system er fuldstændighåbløst, men da jeg ikke ved hvor jeg skal rette min frustration hen, rammer den dig, og jeg håberderfor du kan være med til at bringe den videre i systemet.
På vegne af projektgruppen vedr. MultibanenIrene HundebølGrønbjerg-Langelund Lokalråd
Grønbjerg-Langelund’s ”Udendørs Forsamlingshus”Grønbjerg-Langelund er 2 små landsbysamfund med et stort opland i den vestlige del afVejle kommune. Landsbyerne ligger tæt forbundet i et naturskønt område ned til Omme Å.Lokalområdet Grønbjerg-Langelund er kendetegnet ved et stærkt sammenhold, hvor derkæmpes for at holde sammen på området og bevare de vigtige elementer i etlokalsamfund, det kan være svært og lykkedes desværre heller ikke altid.Lokalområdet har 2 gange på 25 år selv finasieret og bygget idrætshaller ved frivilligarbejdskraft. Første gang i 1980 blev Grønbjerg-Langelund Hallen bygget ved den gamlefodboldbane i Langelund, denne hal var efter 20 års flittig brug ved at være nedslidt ogtrængte til en opdatering, men da den nye Elkjær Skole blev bygget i Grønbjerg i 2003, jaså gik man i stedet i gang med at bygge en ny moderne hal- multihus i tæt forbindelsemed skolen. Hele dette byggeri fungerer i dagligdagen som en samlet enhed, men hvorskolen jo er den kommunale del så er hallen selvejende, og fungerer ved frivillig drift.Når vi siger at ikke alle kampe lykkes, så er det fordi vi i lokalområdet for få år siden måtteerkende at vores købmand ikke længere kunne holdes i live, og måtte lukke sin butik. Entrist udvikling for et lokalområde, for nok har vi måske ikke lagt alt vores handel i butikken,men det var der man blev opdateret med hvad der foregik af arrangementer i området, detvar her man mødte naboen eller andre bekendte, og på mange måder var det den centralelivsnerve i lokalsamfundet.Købmandens lukning skal dog ikke få lov at lukke hele området ned, og der kæmpesstadig for at holde liv i skolen og hallen, og hvad dertil hører. Vi prøver på mange måder atinddrage hinanden i fællesskabet og de opgaver der følger med ved at bo i etlandsbysamfund.I gamle dage havde alle små landsbyer også et samlingspunkt, nemlig deresforsamlingshus, og denne ide har vi fået lyst til at genoptage. Et forsamlingshus var detsted man mødtes til hverdag og fest, i glæde og sorg. Det var et hus der var en del affællesskabet, og alle følte et ansvar.Disse ord vil vi også gerne kunne sætte på vores forsamlingshus, den væsentligste forskelfra tidligere tiders forsamlingshus til vores, er at vi ikke har 4 vægge og et tag.Vi ønsker at lave et ”Udendørs Forsamlingshus” i forbindelse med Elkjær Skolen og Elkjærhal-/multihus. Her vil vi bygge en multibane som kan bruges til alle former for boldspil,samt en beachvolleybane. I tæt forbindelse hermed ønsker vi at placere bålplads medborde/bænke.
Multibanen vil være med fodboldmål i både små og store størrelse, så der kan spilleskryds og tværs af banen, helt afhængig af hvor lange ben man har, og hvad man kanholde til. Multibanen vil også få et tennisnet, så der kan dystes på mange andre fronter. Iforlængelse af multibanen vil vi lave yderligere en bane med asfalt, nemlig en cykelbane,hvor der måske kan bygges lidt ramper op til dem der ønsker yderligere udfordringer.Denne ekstra bane er tiltænkt lavet med en lille kant hele vejen rundt, så den om vinterenogså kan fungere som en skøjtebane.Ved siden af disse 2 asfaltbaner laver vi en beachvolley bane i internationale mål, såudover de lokale der kan udfordre hinanden til en dyst, så vil der også være mulighed forder kan arrangeres beachvolley stævner her.I midten af alt dette vil der blive placeret en lysmast, så ingen behøver gå hjem når denførste mørke begynder at sænke sig en lun sommeraften. Det skulle nemlig gerne være etsted hvor man har lyst til at blive hængende efter skoletid.Ved at gøre området attraktivt med borde/bænke miljøer håber vi at kunne tiltrække heleområdets beboere til vores nye ”Udendørs Forsamlingshus”Tanken med vores ”Udendørs Forsamlingshus” er, at det skal være et sted som skolen-/hallens brugere kan bruge i naturlig forlængelse af de indendørs aktiviteter. Det skal væreet sted som områdets børn og unge har lyst til at bruge efter skoletid, men samtidig skaldet også være et sted hvor forældre har lyst til at gå hen med mindre børn som dermedkan bruge skolens legeplads, og hvor forældre enten kan deltage, eller sidde og se på.Området kan bruges til en tur med madpakken osv.Ved at lave bålplads i forbindelse med multibanen – nedlægger vi samtidig deneksisterende bålplads samt legeplads. Den eksisterende legeplads ved bålpladsentrænger til renovation, og ved at flytte det kan vi i stedet bruge skolens legeplads, og påsigt renovere/udbygge den.Ovenstående ”Udendørs Forsamlingshus” med multibane, cykelbane, beachvolleybane,borde-/bænke miljø og bålplads er alt sammen kun første step i en involvering af helelokalområdet.I 2011 indviede vi det grønne område i Langelund hvor vi i forbindelse medgenopretningen af Omme Å havde fået tildelt et areal hvor der ved frivillig hjælp blevbygget en bålhytte og opsat et par legeredskaber. Der er ca 1½ km mellem disse 2områder og for at knytte områderne endnu tættere sammen er det vores ønske at vi i step2 kan lave udendørs idrætsredskaber forskellige steder på det stisystem som i dagforbinder Grønbjerg-Langelund. Derved bliver det mere interessant at gå/løbe en tur, ogder vil blive en naturlig sammenkobling af de 2 landsbyer.Der søges forskellige fonde til finansiering af dette projekt, men også de forskelligeforeninger har givet tilsagn om økonomisk støtte. Udover asfaltering samt opsætning af
multibanen, vil alt andet arbejde bliver udført ved frivillig arbejdskraft, hvilket aldrig harværet et problem, tværtimod er det med til at styrke sammenholdet, skabe nye netværk ogsidst men ikke mindst give en ansvarsfølelse for hele projektet.Det er vort håb at dette ”Udendørs Forsamlingshus” vil være et sted som alle borgere iområdet får lyst til at komme og se og benytte på lige det stadie hvor hver enkelt befindersig.