Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del Bilag 185
Offentligt
1275280_0001.png
1275280_0002.png
TilBy, Bolig og Landdistriktsminister Carsten HansenDe Landdistriktspolitiske OrdførereUdvalget for Landdistrikter og Øer
26. august 2013

Vedr. De små øer og Finansloven

I 1983 indførte Folketinget den såkaldte ø-støttelov, som lige siden har ydet støttet til projekter påsmåøerne, det være sig erhvervs- så vel som foreningsprojekter, ydet støtte til iværksættere samttil projekter, som har arbejdet for at skabe attraktive levevilkår for både nuværende og kommendeøboere.Ø-støtte-midlerne er i dag er en del af den samlede Landdistriktspulje, som administreres afMBBL. Ø-støtten er og har altid været en pulje, der er ubureaukratisk at søge, og hvor man får etforholdsvis hurtigt svar og dermed hurtigt kan komme i gang med sit projekt.Projektstøtten tildeles enten som tilskud eller lån.Puljens størrelse har varieret fra ca. 1 mil. kr. til 7 mil. kr. – i disse år fordeles omkring 4 mil. kr.årligt.

Der er ingen tvivl om, at Ø-støtten har gjort en forskel for en positiv udviklingen på

småøerne og for at opretholde øerne som levende helårssamfund. Der er ved hver

ansøgningsrunde adskillige flere ansøgninger, end der er midler til.

Småøerne er under pres i disse år med bl.a. et vigende befolkningstal og stigendealdersgennemsnit, som gør det vanskeligere at opretholde levedygtige helårssamfund.

Sammenslutningen af Danske Småøer foreslår derfor, at Ø-støtten hæves til 12 mil kr.

årligt over en treårig periode.

Midlerne anvendes som hidtil til projekter indenfor erhverv, turisme, bosætning og opretholdelseaf attraktive og levedygtige helårssamfund.Der ud over er der brug for, at der kan afsættes midler til projektlederstillinger, hvor almennyttigeforeninger, der er lokalt funderet på øerne, kan modtage tilskud til f.eks. en ’ø-vejleder’, der kanfremme bosætning, erhverv, kultur og turisme i samarbejde med de frivillige foreninger på øerne.

Sekretariat.

I 1985 fik Sammenslutningen af Danske Småøer et tilskud til at oprette et sekretariat for de 27småøer. Sekretariatet blev en realitet pr. 1. januar 1986, hvor den første sekretariatsledertiltrådte.Kravene til Sammenslutningen af Danske Småøer er siden øget markant.
Der er et betydelig større ønske fra medlemsøerne om markedsføring (f.eks. deltagelse i messerog arrangementer så som Kulturnat og Folkemødet på Bornholm), om fælles projekter ogkampagner, som f.eks. bosætningskampagnen Blivøbo.nu, om etablering af faglige netværk påtværs af øerne og om aktivt politisk arbejde overfor politikere og embedsmænd.Der ud over har vi i de senere år oplevet det positive, at de ministerielle embedsmændanerkender os som seriøse samarbejds- og sparringspartnere. Det er vi rigtig glade for, men detkræver ressourcer at deltage i projekter og møder.

Vi foreslår derfor, at tilskuddet til Ø-sammenslutningens sekretariat øges med 250.000 kr.

og pristalsreguleres fremover.

Med venlig hilsen

Dorthe Winther

FormandSammenslutningen af Danske SmåøerHusmandsstræde 4,Omø4230 Skælskørtlf. 5819 9180mail: [email protected]
Sammenslutningen af Danske SmåøerStrynø Brovej 12, Strynø, 5900 Rudkøbing. Tlf: 62 51 39 93.[email protected]