Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del Bilag 162
Offentligt
1264703_0001.png
1264703_0002.png
TilUdvalget for Småøer
Den 24. juni 2013

Vedr. LAG i den kommende programperiode

I disse uger og måneder lægges planerne for programperioden 2014-2020 og dermed for landets lokaleaktionsgrupper. Sammenslutningen af Danske Småøer vil hermed bruge anledningen til at komme mednogle bemærkninger om betingelserne for de fremtidige LAG’ers virke.På småøerne har vi siden 2000 haft en LAG, der har et særligt fokus på de vilkår og muligheder, voresvirksomheder og små lokalsamfund har. Det har været en succes. I denne periode har SmåøernesAktionsgruppe fordelt 15 kr. fra Landdistriktsprogrammet og 10 mio. kr. fra Fiskeriudviklingsprogrammet. 90pct. af midlerne er gået til projekter, der fremmer beskæftigelsen i private virksomheder. Det er tilskud delstil investeringer i mikro-virksomheder og dels til projekter med et rammeskabende erhvervssigte(markedsføring, turismeudvikling, havne m.m.).

Ved tilrettelæggelsen af betingelserne for LAG’ernes virke i den nye programperiodeer der særligt

tre forhold, der er vigtige for os:

1. Den økonomiske ramme til en småø-LAG skal have en størrelse, der tilgodeser småøernes situation ogstatus som særligt sårbare lokalsamfund.2. Den økonomiske ramme til en småø-LAG skal have offentlig, dansk medfinansiering fra ministeriet, dermatcher EU-midlerne.3. Tilskuddet til løn og administration i en småø-LAG skal være så stort, at vi kan ansætte en koordinatorpå fuldtid.Ad 1. En særlig økonomisk ramme til småøerneFor at matche de vilkår og udviklingsmuligheder, der er på småøerne, er der brug for en økonomisk rammetil projekter, der tilgodeser småøernes situation og status som særligt sårbare lokalsamfund. Vi ser LAG’enog LAG-ordningerne i Landdistriktsprogrammet og Fiskeriudviklingsprogrammet som en mulighed for, atRegeringen og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter kan give os den nødvendige håndsrækning, så vikan arbejde for bevare og udvikle bæredygtigehelårssamfund på de 27 småøer.I indeværende programperiode har småøernes LAG haft en særlig stor økonomisk ramme til projekter. Dethar vist sig, at vi med de midler har kunnet igangsætte mange gode og vigtige projekter. Som det fremgåraf vedlagte oversigt over projekterne har langt de fleste haft et erhvervs- og beskæftigelsessigte.Med de ansøgninger, vi har modtaget, og de projekter, vi har været involveret i, kunne vi have brugt enstørre ramme, end vi har haft. Det viser, at der behov for en stærk LAG-indsats og for gode økonomiskerammer for tilskud til projekter på småøerne.

Vores vurdering er, at en kommende LAG-indsats på småøerne skal have økonomiske vilkår, der

minimum svarer til vilkårene i denne periode, hvor Småøernes Aktionsgruppe har haft en ramme til

projekter på ca. 3.6 mio. kr. pr. år (med midler fra Landdistriktsprogrammet og

Fiskeriudviklingsprogrammet).

Sammenslutningen af Danske SmåøerStrynø Brovej 12, Strynø, 5900 Rudkøbing. Tlf: 62 51 39 [email protected]
Ad 2. Offentlig, dansk medfinansiering fra ministeriet, der matcher EU-midlerneEn småø-LAG skal kunne indstille til tilskud, der består af både EU-midler og offentlig, danskmedfinansiering fra ministeriet, så der ikke er krav om, at ansøgerne selv skal tilvejebringe offentlig, danskmedfinansiering.Vi er i den særlige situation, at vores LAG ikke er knyttet til en kommune, men har sit virke i 19 kommuner.En småø-LAG kan derfor ikke opnå kommunal medfinansiering, hverken til løn og administration eller somprojekttilskud.

Det er derfor en forudsætning, at en småø-LAG kan få national medfinansiering fra ministeriet både

til administration og løn og til ansøgere, som dermed kan opnå tilskud med offentlig, dansk

medfinansiering direkte fra ministeriet.

Ad 3. koordinator på fuldtidTilskuddet til løn og administration i en småø-LAG skal være så stort, at vi kan ansætte en koordinator påfuldtid, der har tid og ressourcer til at arbejde aktivt med at opsøge og udvikle de gode ø-projekter og støtteansøgere og projekthavere, så de opnår succes. Tilskuddet til løn og administration skal desuden bestå afbåde EU-midler og national medfinansiering, så der ikke er krav om, at LAG’en selv skal tilvejebringeoffentlig dansk medfinansiering.For os er koordinatorens indsats helt centralt for overhovedet at have en LAG. Koordinatoren skal være tilstede på småøerne og have en nær kontakt til lokale foreninger og virksomheder og til kommuner ogregioner. Koordinatorens viden om forholdene på småøerne og i småøernes virksomheder kombineret medviden om erhvervs- og projektudvikling og om brancher og aktører på landdistrikts- og erhvervsområderneer sammen med LAG’ens muligheder for at skabe netværk og samarbejde nøglen til succes i en småø-LAG.For at opnå gode resultater skal koordinatoren have tid til at have en tæt dialog med øboere og medsamarbejdspartnere i kommuner, regioner, ministerier, fonde, turisme- og erhvervsudviklingsselskaber m.fl.Koordinatoren skal dermed bl.a. kunne skabe sammenhængende indsatser, der løfter udviklingen påsmåøerne.

Vores erfaring er, at for at kunne løse disse opgaver skal koordinatoren være ansat i en

fuldtidsstilling direkte hos en småø-LAG.

I håbet om, at Ministeren vil medtage disse overvejelser i de kommende forhandlinger,sendes de venligste hilsner

Dorthe Winther

FormandSammenslutningen af Danske SmåøerHusmandsstræde 4,Omø4230 SkælskørBrevet er desuden sendt tilMinister for By, Bolig og Landdistrikter Carsten HansenFødevareminister Mette Gjerskov
Sammenslutningen af Danske SmåøerStrynø Brovej 12, Strynø, 5900 Rudkøbing. Tlf: 62 51 39 93.[email protected]