Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del Bilag 149
Offentligt
1259422_0001.png
1259422_0002.png
1259422_0003.png
1259422_0004.png
1259422_0005.png
1259422_0006.png
1259422_0007.png
1259422_0008.png
1259422_0009.png
Æ KassehusGlyngøre
Projekt beskrivelseProjekt titel:Projekt deltagere:Æ KassehusGlyngøre Borger &Erhvervs foreningProjekt gruppen Livpå Havnen.AnsøgerAnsøgere erGlyngøre Borger & Erhvervs forening,med Kamma H. Jakobsen som formandog kontakt person.
Formålet med ProjektetFormålet er at huset bragt tilbage til oprindelig udseende og fåisoleret ”Æ Kassehus”, så den kan fungere hel årligt og indgåi strategien for havnen i Glyngøre (bilag 1). Denne renoveringskal være tro med det originale udseende både indvendigt ogudvendigt.”Æ Kassehus” er godkendt som forsamlingshus i Glyngøre
2
Formålet med ansøgningGlyngøre er en lille fisker by, med mange gamle traditioner, isæromkring fiskeriet. I Glyngøre har den gamle jyske stædighed og iværksætteri ført til mange unikke erhvervs eventyrer, som har skabtbrands som igennem årene har gjort Glyngøre verdens kendt ( Glyngøresild, Jamo osv.)Fiskeriet i Glyngøre har gennem 70, 80 og 90’ erne oplevet op ognedture, men er nu inde et lille opsving, især har fiskeriet af sild,brislinger, muslinger og med en stigende fangst af Østers givet grund tiloptimisme igen og gjort Glyngøre havn til Limfjordens største fiskerihavn.Gruppen ”Liv på havnen” har sammen med øvrige foreninger i Glyngørefået den ide at vi skal udvikle havnen til et samlingssted for Glyngøre ogomegns befolkning og sammen med en satsning på turisme udvikle ethelt unikt autentisk miljø, i sammenspil med det nuværende fiskeri ogden kommunale strategi for udvikling af kommunen. Dette harudmøntet sig i, at man er i gang med renovering og udvidelse af deaktiviteter som er på havnen, hvor Limfjordens hus, bl.a. er et af defremtrædende projekter som er ved at blive gennemført med storopbakning fra lokale investorer og med kommunale midler.Denne aktivitet har givet opmærksomhed og vi har begyndt at kunnelave store kulturelle aktiviteter, så som det sidste hvor viking bådenHavhingsten lagde til kaj i Glyngøre.I den forbindelse har vi bemærket og ved selvsyn set hvordan Realdaniafonden støtte bevaring af gamle bygninger og ønsker at støtte op omkultur og kultur arv. Derfor søger vi om midler til dette unikke hus, somallerede er støttet fra det lokale erhvervsliv, befolkning og kommunaleinstitutioner, men vi behøver den sidste ”skub” for at gøre drømmenfærdig.Desuden er renovering med bevarelse af det autentiske look og gamlehåndværk ofte mere omkostningsfuld en alm. Byggeri.
3
til hele Europa. Tidligere stod arbejderne åretrundt under åben himmel med dette arbejde.Huset fungerede indtil både brugen af træfiskekasser og en generelt nedgang i fiskerietgjorde at huset i en årrække kun fungeredesomopmagasineringspladsfordiversematerialer til fiskeri industrien.Huset er bygget i træ, i den gamle ”lade” trækonstruktion, hvilket giver en helt specielatmosfære. Taget er blevet repareret i løbet afårene og fremstår i dag med et ucharmerendestålplade tag, som ikke passer ind i helhedenog den autentiske atmosfære som vi ønskerpå havnen.”Æ Kassehus” blev overtaget af GlyngøreBorger & Erhvervs forening i 2008,efter man i nogle år selv havde samlet800.000,- kr. ind til købet. Da man overtoghuset, var det relativt i dårligt stand ogman har repareret denne så den kunnebruges, men vi har nu mod på at fården repareret og gjort anvendelig til detforsamlingshus den er godkendt til, såborgerne kan få den gavn af huset sombåde de, men så sandelig også husetfortjener.”Æ Kassehuset” blev bygget omkring 1928af daværende fiskeeksportør Anders Priess,Glyngøre (Priess & Co.). Tømrermester AugustSørensen, Glyngøre, havde bygge-arbejdet.Huset var et stort fremskridt for de havne-arbejdere, Anders Priess havde i gang med atlave og reparere trækasser til eksport af fiskProjektet har sin relevans i, at man vedrenoveringen af huset, At man som én af deeneste havne i Danmark formår at renovererog bibeholde en del af den gamle bygnings-masse.Renoveringen vil bibeholde den unikkeudseende som huset har og bringe den tilbage
til oprindelig udseende, i tråd med det ønskeom et autentisk udseende som strategien forhavnen har.Man undgår en stor varme regning i denkolde efterårs, vinter og forårs tid, til glædefor Borger og Erhvervsforenings økonomi,muligheder for arrangementer og miljøet.Man har mulighed for at benytter huset somforsamlingshus hele året.”Æ Kassehus” vil kunne indgå i de arrange-menter som strategien for havnen ligger op tili den kolde tid, herved holdes den røde tråd ihele strategien.Desuden vil en isolering give foreningenmulighed for indtægter hele året rundt, så dekan fortsat drive og vedligeholde huset.
Baggrund, relevans og målgruppe”Æ Kassehus” i Glyngøre er én af de gamleog bevarings-værdige bygninger på havnen,som er med til at underbygge det autentiskemiljø. Huset har med sin centrale og skønneplacering, plus den unikke gamle konstruktion,en helt speciel plads i Glyngøres fiskeri historieog kultur.
4
MålgruppenHuset vil kunne være en perle som vil kunnemarkerer sig i området og vise andre projekter,at man ikke altid bare skal rive den gamlebygningsmasse ned, men at det kan betale sig atbevare noget af den gamle masse for at bevare denrigtige autentiske miljø og kultur.Glyngøre borgerne, der ved en isolering kan afholdefester og arrangementer hele året.Desuden vil ”Æ kassehus” kunne fungere sombuffer for Limfjordenshus, hvis disse få selskaberder er større end hvad den selv kan tage.Museet vil kunne bruge denne til udstillinger der erstørre en den selv kan huse.Større kulturelle arrangementer ville nu kunneafholdes året rundt, her tænkes f.eks. på små
koncerter, ferniseringer osv., som ville kunne fånogle meget smukke rammer, i dag bruges denbåde til arrangementer for alle aldersgrupper, sebilag A2.
Den lokale udviklings strategiSom man kan se af vedlagte bilag 2., så er detteprojekt en vigtig led i strategien. Dette projektvil endelig give borgerne det forsamlings ogmedborgerhus som man længe har ønsket sig. Manhar det nu, men med den renovering og isolering,vil ”Æ Kassehus” kunne komme til at fungere somet samlingspunkt hele året rundt, hvilket man harsavnet. Dette vil støtte op om vores ide med atudvikle det lokale sammenhold endnu mere.Desuden vil den støtte op om og underbygge denøvrige strategis projekter, som beskrevet ovenfor.
Æ Kassehus aktiviteter”Æ Kassehus” har tre vigtige aktivitets områder,Den fungere som forsamlingshus i Glyngøre ogomegn.Den fungerer som medborgerhus, hvor manafholder forskellige kulturelle arrangementer, kon-certer, julemarkeder, fiskebord osv. I løbet af året.Fungerer som ”perlen” på havnen, der både udadtilog indadtil viser vor kulturarv, historie og denautentiske milijø som hvis ønsker at bevare.
5
Berøring punkterBasale aktiviteter,foruden berøringen med de øvrige aktiviteter og projekter på havnen, vil den væsentligeaktivitet være det samlingspunkt som Glyngøre så meget mangler og vil kunne give grobundfor en større aktivitet og samhørighed i lokal området.
Diversificering,vi kan skabe aktiviteter omkring de kulturelle resurser som området indeholder, indtil datohar aktivisterne været lidt begrænset i vinter halvåret, men nu vil man kunne være en mereaktiv del af miljøet og vil yderlig nu kunne gå ud og opsøge mere aktivitet.
Fornyelse i landsbyer,ved isoleringen vil vi i Glyngøre kunne skabe et forsamlings og medborgerhus som aldrig harværet i Glyngøre og som vil give mulighed for at samle og udvikle den sociale kapital.Samtidig vil renoveringen være en vigtig brik i bevarelse af byens identitet og kulturarv, somofte forsvinder ved en generel byfornyelse.
Små virksomheder,projektet vil selv udgøre en ny virksomhed, men vi tror at denne i sammenspil med øvrigemikro virksomheder kan udvide de servicefaciliteter og kultur aktiviteter som der villeudbydes. Bl.a. kunne det tænkes at ”Æ Kassehus” vil kunne bruges som undervisningslokalefor firmaer og skoler ved ophold i kystnære områder.
Natur og kulturarv,vi kunne sørge for en bevarelse af et af de huse på havnen som har meget historie, dermedkan vi også bevare den kulturarv der ligger i havnen, og ved ”Æ Kassehus” helt unikkearkitektur bevare et stykke historie, til glæder for alle og for fremtidens generationer..
Kompetence udvikling,foreningen er overbevist om at vi i forlængelse af de øvrige aktiviteter og projekter på havnen,vil kunne indgå med erfaring og kompetencer i for andre projekter.
6
Budget for projektAktiviteterTagMurværkGulvVinduer og døreEl arbejde, Varme installation renovering og eksisterende.Udenoms arbejdeIndvendig renovation, Køkken, toilet, udleveringsområdeI alt:
Kroner390000440000380000900001100001100003000001820000
Finansiering af projektAktiviteterLån i lokal bankerLag SkiveLokal støtteReal DaniaI alt:
Egen-finansiering200000
Andenstøtte120000
Ansøgtstøtte12000014000001400000
I alt20000012000090000014000002620000
900000140000011000001520000
Ansøgt støttebeløb hos Realdania:Andre støttegivere:Skive kommuneLag SkiveLokale borgere og firmaer
1400000
Det skal her nævnes at lokale borgere og firmaer allerede har støttet med 800.000,- Kr tilkøb af bygning, desuden har Anders Priess og familie foruden en del af de 800.000,- kr,givet et meget stor beløb i afslag på bygning og grund. Denne del er indregnet i den lokalestøtte og det er derfor projekt budget og finansering af budget afvige i tal fra hinanden.
7
Projekt formidlingVi har planer om,Vi vil gerne vise andre projekter i DK, at man ved fælles hjælp og bevarelse af gamle bygninger kanskabe noget unikt miljø, som der for fremtiden vil kunne virke som inspiration for andre projekter. Især problematikkenmed ikke altid at rive ned, men at forsøge at bevare en del af det gamle for at bevare autentisme, miljø og kultur arv.En løbende projekt information til implicerede parter om hvordan projektet skrider frem. Der forventes at man hvertkvartal vil kunne afgive en rapport via vores hjemmeside.En egentlig indvilgelses åben hus og fest bør afholdes ved projektets afslutning, så man kan fejre men også vise de nyeomgivelser muligheder.Vi vil gennemføre en aktiv markedsføring både under og efter projektets gennemførelse. Denne markedsføring vil isærvære rettet mod den lokale befolkning, så man kan får formidlet budskabet om at man nu har et hus som kan brugeshele året rundt.
8
Hvad er effekten af projektetfølgende områder vil kunne opnås,Vise hvad bevarelse af gamle bygninger kan skabe af autentisk miljø.Vi vil kunne skabe lokal sammenholdVi vil kunne genskabe og videre formidle den kulturelle arv.Vi vil kunne sætte fokus på Kommunens og regionens helt fantastiske natur og kystnære beliggenhed.Vi vil kunne skabe et endnu mere attraktiv bosætningsområde.Vi vil kunne skabe tilbyde borgere, kultur institutioner og erhvervsliv nogle helt unikke omgivelser.Vi vil kunne skabe være et vigtig led i strategien på havnen og være en vigtig faktor for de øvrige planlagte projekter.
9