Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del Bilag 148
Offentligt
1259280_0001.png
1259280_0002.png
1259280_0003.png
1259280_0004.png
1259280_0005.png
1259280_0006.png
1259280_0007.png
1259280_0008.png
1259280_0009.png
1259280_0010.png
1259280_0011.png
1259280_0012.png
1259280_0013.png
1259280_0014.png
1259280_0015.png
1259280_0016.png
1259280_0017.png
1259280_0018.png
1259280_0019.png
1259280_0020.png
Rødding - Æblets By
Rødding - Æblets By
Rødding – Æblets by i Salling.Baggrundsinformation omkring projektet:For den samlede projektbeskrivelse og dermed udgangspunktet for ideen henvisestil hjemmesiden www.aebletsby.dk .Her vil man dels mere grundigt kunne sætte sigind i overvejelserne ved projektets start og dels følge udviklingen i projektet gennembilleder og nyhedsbreve mm. Det skal allerede her bemærkes, at denne hjemmesidehar til opgave at favne det hele, men undervejs er der opstået en række delprojektermed hver sin hjemmeside - henvisninger hertil får du fra ovennævnte hjemmeside.Projektet er et landdistriktsudviklingsprojekt støttet af EU, Danmark, SkiveKommune samt andre. Tidsmæssigt har det rødder tilbage til før årtusindeskiftet,hvor en gruppe borgere i Rødding i Vestsalling på forskellig vis ønskede at gøre enindsats i forhold til at få etableret flere frugttræer i og omkring Rødding - altså enrimelig banal tilgang og på ingen måde et veldesignet projekt med en færdigudar-bejdet masterplan – men set ud fra, hvor projektet er i dag, med dets mange initia-tiver og store opbakning lokalt samt andre steder fra, er der, set i bagklogskabenslys, hele tiden blevet truffet en lang række rigtig gode og fornuftige beslutninger, derkonstant har sikret fremdrift i projektet, så det i dag fremstår som et helstøbt pro-jekt, der nyder stor bevågenhed (indenfor og udenfor landets grænser) og netop erkendetegnet ved en stor faglighed og lokal engagement. Internt er projektet naturligtetableret igennem et hav af delprojekter.
Rødding in Vestsalling
Rødding - Æblets By
I projektbeskrivelsen fra 2006 lød det:Visionener, at Rødding indenfor en 10-årig periode skal kendes på sine frugttræer,som er skabt i et netværk af alle grupperinger i byen i en moderne kontekst, derprioriterer miljø, fællesskab, den gode smag, sundhed og landskabelig skønhed sådet samlet set går op i en større enhed.Missionener, at der skal arbejdes for en kollektiv fremstilling, udplantning ogudnyttelsen af frugttræerne indenfor en ikke-kommerciel ramme i og omkringRødding med den hensigt, at så mange borgere og organisationer/institutioner ilokalsamfundet konkret involveres heri og drager nytte heraf.Formåleter i den eksisterende tidsånd at tage udgangspunkt i den tradition, dertidligere lå i selvforsyningstanken og den tidligere konventionelle drift affrugtplantager i det hedengangne erhverv –havebrug - vel og mærke udensprøjtning med pesticider og ud fra kongstanken om ”hver sin egn sit æble” at fåskabt et mentalhygiejniske projekt byggende på en række ben:• En videns del: et kompetenceløft til brede grupper i byen via dialog og fællesskabom det man ved om biologi (naturpleje, naturforståelse, landskab, biodiversitet),sundhed (sund levevis, gode råvarer, gode smag) samt formidling• En social del: øge sammenhængskraften blandt borgerne ud fra det, at mankommer til at kende hinanden også med gruppen af tilflyttere, så der bredtforstået opnås gensidig anerkendelse• En teknisk rational del: få skabt forskellige laug (arbejdsfællesskaber), der i enRødding-sammenhæng udvikler, vedligehold og fornyer frugtavlen i et almentperspektiv samt udnyttelsen af frugten• En kulturel del: skabe aktiviteter for alle aldersgrupper med udgangspunkt i etværdifællesskab om frugtavl i Rødding. Aktiviteter af blivende og årligt• tilbagevendende karakter med baggrund i historien, frugten og en kobling tilSpøttrup Borg (museum), så der skabes en række bærende værdier• En fysisk designet og kunstnerisk udvirket omverdens del: øge den landskabeligekvalitet i en bymæssig sammenhæng ud fra en betagelse/anerkendelse for detkunstneriske ud- og indtryk i et landdistrikt i et udbyttemæssig perspektiv såvelpå et mikro- som på et makro-plan, så der skabes æstetiske landskabelige ogbymæssige rum.
Rødding - Æblets By
Den forandring der var ønsker kan beskrives således:
En landskabsændring til en natur med flere træer og den dermed forøgelse afbiodiversiteten på egnen• Træerne skulle tjene et dobbelt formål – landskabsforskønnelse samt bære frugt,der kunne udnyttes, og dermed bygge på den lokale kultur (erkendt gennem tokulturanalyser: ”Kultur- og fritidslivet i Salling-Fjends v. Lisbeth Haastrup & LailaOttesen, Center f. Idrætsforskning 1996 samt Thomas Højrup: Det glemte folk.Livsformer og centraldirigent. Kbh. 1983• Nye sociale strukturer blandt borgerne byggende på en helt ny aktivitet, så detvar legitimt at supplere disse relationer med de relationer man aktuelt var i• Fokus på den gode smag og sundhed i fødevarer• Fokus på det lærende og udviklende element for den enkelte med inddragelse afde bedste kompetencer i ind- og udland• Branding af Rødding som en spændende og interessant landsby, der erinteressant at besøge ikke mindst ved de årlige eventsErfaringerne fra vores projekt stiller netop spørgsmålet om det overhovedet er muligtpå forhånd at designe et landdistriktsudviklingsprojekt ud fra Strategic Planning ellervia en masterplan og om det ikke snarere er en anden tilgang, der skal bruges, derkombinerer en række metoder.Vores præmis i såvel det samlede projekt som i delprojekterne er, at vi ønsker atlære så meget som muligt, og at vi dermed har været åben overfor påvirkningersamt inspirationer: Vi har ønsket og opsøgt dialog med mange parter samt harindgået i mange samarbejdsrelationer.Derved er projektet blevet kendetegnet ved at være mangefacetteret ogrummeligt. Dette betyder konsekvent, at der opstår et gab imellemplanlægningsgrundlaget og projektets læringsmuligheder grundet udviklingen såvel iprojektet, nye faglige kontakter som i, at der i det omgivende samfund selvfølgelig eren udvikling.
Rødding - Æblets By
Der er skabt en erkendelse af, at kronjuvelerne i projektet er:• Den lokale opbakning• Den store mængde kvalitetsfrugt, der er til stede af de mange forskelligeog generelt ikke på markedet tilgængelige sorter• Demonstrationsprojekterne for genetiske ressourcer (genbankerne)• Viljen til at motivere til skabelse af jobs• Turismemulighederne
Rødding - Æblets By
Projektstatus januar 2013
Organisatorisk:Projektet er 100 % borgerdrevet og ingen modtager honorar for deres indsats i pro-jektet. Projektet er geografisk begrænset til rammerne indenfor det gamle RøddingSogn i Vestsalling. Det er muligt for folk udenfor området at deltage i tingene efteraftale eller på de åbne dage, der løbende arrangeres henover året eller som turist.Der sker løbende en formidling om projektet på forskellig vis, og man kan altid hen-vende sig udefra via hjemmesiden om kontakt og aftaler. Projektets profil er primærtindadvendt, og de faciliteter, der er skabt, er primært til lokal brug uden vederlag.
Juice production in Rødding
Rødding - Æblets ByBorgerinddragelse:Projektet bygger i sin grundfunktion på et gensidigt forpligtende samarbejdemellem borgergruppen i Rødding, Skive Kommune samt Spøttrup Borg/Slots-ogejendomsstyrelsen. Der er en så høj borgerinddragelse som muligt ud fradevisen om, at man deltager i tid og rum i det omfang, man aktuelt kan det.Dette betyder konkret, at man er ansvarlig overfor gruppen og på ingen mådefuldt og helt forpligtet til en bestemt indsats på et bestemt tidspunkt af ugen som ilang de fleste andre foreninger – populært sagt – man kan stå af og på i det omfang,man anser for nødvendigt i forhold til resten af ens liv.Projektet er ultra-fladt i sin organisering, og der er ingen formel leder af projek-tet – der er konkrete projektledere, og der er en formand for foreningen ”Rødding –Æblets by i Salling”Partnerskaber:Vi ønsker målrettet at indgå partnerskaber med faglige videnscentre kendetegnetved særlige specifikke kompetencer på det højeste niveau.Delprojekter:Projektet er opbygget af en lang række delprojekter, der alle er etableret lokalt (ofte isamarbejde med eksterne eksperter og videnscentre) med lokale borgere somanker-personer, og hvor der for mange af dem særskilt er ansøgt økonomiske midlertil at drive.Den grundlæggende ide er, at der er en fast kurs samt en rækkegrundlæggende værdier, der er styrende for alle delprojekterne. Driften afdelprojekterne bygger på en opdeling af borgerne i laug – (arbejdsgrupper), der hverisær er ansvarlige for specifikke opgaver og projekter – det kan være en udplant-ning af træer, kunstprojekt, produktion af æbleprodukter, afholdelse af events, driftaf genbanker, ansøgning af midler, forhandling med myndigheder, rapportskrivning,formidlingsopgaver osv.Opgaven er kort sagt at få så mange delprojekter etableret som muligt for at såmange borgere som muligt involveret, hvor man hver især kan se sig selv i projektetud fra ens egne interesser og styrkesider.Et andet mål er at styrke den indirekte læring ved at projekterne alle har et stortvidensindhold, hvor tilegnelsen af viden og indsigt sker ved sidemandsoplæring ellerfor andre ved, at der skabes den fornødne viden til at udvikle det ønskede. Viden-sniveauet strækker sig fra tekniske forhold til videnskabelig anlagte projekter somf. eks. om genbevarelse og screening af landet for særlige sorter af frugt eks. spise-kastanje med efterfølgende opbygning og beskrivelse af udvalgte kloner, der sidendanner basis for en dansk stamme af frugten.Det nye mål organisatorisk er, at projektet skal medvirke til initieringen af såmange arbejdspladser/virksomheder som muligt lokalt, der kan drage nytte af detbrand der er opbygget og de erfaringer, faciliteter mm. der er skabt samt inddragedet i en turisme dimension.
Rødding - Æblets By
Current activities
Kunstnerisk bidrag fra lokal malerÆble træer:I starten hed det sig at der i løbet af 10 år skulle podes, udvikles, udplantes mereend 10.000 træer – nu er målet hævet til 15.000 indenfor 10 år – altså i 2017Sorter:Der prioriteres gamle sorter. Udgangspunktet er Anton Pedersens storefrugtsortsundersøgelse, der blev gennemført i alle egne af landet omkring 1920. Herfindes optegnelser for hver egn i Danmark og den lokale beskrivelse for Vestsallingdanner stammen i de første udplantninger.Dette er videreført og udvælgelsen af sorter sker på baggrund af rådgivning fraKøbenhavns Universitet ved Pometet og efter et skøn om de kan gro i Vestjylland.Alle sorter plantes ud i Rødding Sogn og et eksemplar udplantes i Frugthaverne.Der er nu et samarbejde med tyske og engelske pomologer om fremsendelse afpodekviste.
Rødding - Æblets ByPlantemateriale:Borgerne i Rødding har alle haft mulighed for gennem kursusvirksomhed at læreat pode frugttræer. Hvert år i marts – maj podes der mellem 2-3000 træer, hvor allekan deltage.Nye deltagere får hver mulighed for at pode et Rødding Æbletræ til deres egenhave – ellers poder man til fællesskabet. Materialet skaffes primært fra Danmarksnationale genbank – Pometet på Københavns Universitet samt fra Tyskland ogEngland. De nypodede træer udplantes i en ”træbørnehave” for senere at bliveudplantet af de forskellige laug på deres blivende sted.Udplantning:De steder, hvor træerne udplantes, vedligeholdes de af et laug. Stederne stilles tilrådighed af offentlige og private ejere mod, at offentligheden får adgang, og atområdet vedligeholdes. Skive Kommunes stadsgartner indgår i dette arbejde, og derer af Afd. for Skov og Landskab på Københavns Universitet lavet enlandskabsanalyse af Rødding Sogn, der danner grundlag for beplantningerne– denne findes på hjemmesiden.Most og ciderproduktion:Med et mål om 15.000 træer til en befolkning på ca. 1.500 borgere kan det hurtigtkonstateres, at det på sigt ikke er muligt for borgerne at spise sig ud af denneproduktion. Fokus blev derfor med det samme lagt på, at der skulle findesystemer, der kunne omsætte store mængder æbler. Den nærliggende tanke varmost og cider.Derfor blev en række parter kontaktet for at rådgive og medvirke til at skaffe detrigtige mosteriudstyr. Denne proces var vanskelig og efter et større indsats vistedet sig nødvendigt at etablere tre selvstændige projekter, der skabte grundlagetfor indkøb af maskinparken. Det viste sig nødvendigt at gå til udlandet og udstyreter indkøbt i Italien, Tyskland, Østrig, Schweitz, Tjekkiet og England, som alle harårhundreder lange traditioner for at omsætte æbler til drikkevarer. Disse kontakterhar medført en lang række nye initiativer i projektet.Forarbejdning af æbler:most og cider er centrale produkter, hvor mange i dag i Rødding besidderkompetencer til at udføre dette arbejde på et højt niveau. Der er en lang rækkeudstyr, som borgerne frit kan benytte til egen produktion.Tørrede æbleringe blev det næste produkt, som blev lavet. Endvidere er derblevet lavet marmelade, gelé, chutney og æblesmør mm.Kunsthåndværk:Der sker løbende en indsats på dette område, og et større initiativ samlede for etpar år siden lokale udøvende kunsthåndværkere til en møderække som inspiration.Der er skabt mulighed for salg af lokale produkter i museumsbutikken på SpøttrupBorg.
Rødding - Æblets ByProdukter med relation til æbler:Der er produktion af:• en lokal æblekasse og æblebænk i samarbejde med Træmuseet i Oddense,• fuglekasser til mejser, stære og ugler• metalhavelågerkunsthåndværk som malerier, glaskunst, filtning, trædrejning mm.• honning baseret på æble- og rønneblomster
Dekoration:• muren på forsamlingshuset ud mod pladsen torvet har fået en stor æblegren ijern monteret med æbler af glas med LED-lys i• 5 kvinder har i løbet af 2012 lavet et outdoor maleri ved forskellige arrangement-er i løbet af året. Dette maleri er i dag monteret på bygningen der rummer ”DenJyske Sparekasse”• produktion af tre store kunstæbler lavet i egetræKulturhistorie:• Anton Pedersen – den første professor i frugtavl påLandbohøjskolen er barnefødt i Volling tæt ved Rød-ding. Hans gravsted på Volling Kirkegård er i dagfredet. Anton Pedersen etablerede i 1950 Danmarksnationale genbank – Pometet på Landbohøjskolen.• Frugthaveparcellerne. Ved udstykningen af Spøt-trup Borg ved statens overtagelse i 1937 blev derudstykket 27 husmandsbrug – hver af disse havdeen frugthave på ca. 1 tønde land, der alle lå placereti en klynge. Af disse er der ca. 10 tilbage. Projektetdriver i dag 7 af disse som rummer pt. 4 demonstra-tionsprojekter for genetiske ressourcer.
Anton Pedersen
Rødding - Æblets ByArrangementer:Den engelske tradition med Æblets Dag afholdes hvert år i Rødding. Dette afholdessom en mostedag, hvor folk fra nær og fjern kommer for at få mostet deres æbler.I forbindelse med dette afholdes æblemarked med mange aktiviteter for debesøgende – se mere om dette i fotoserierne på hjemmesiden fra de enkelte dage.I genbankerne afholdes der løbende arrangementer – se mere på aktivitetsplanenfor året på hjemmesiden.Formidling:Der udsendes løbende nyhedsbreve om projektet. Disse offentliggøres i SpøttrupUgeavis og bringes efterfølgende på hjemmesiden i kronologisk rækkefølge.Det har været vigtigt for Rødding at blive ”brandet” som æblets by. Dette er sketog med de mange hits på google når man søger på æblets by, hvor Rødding kom-mer op allerførst er et af resultaterne af dette arbejde. Ellers har der været et stærktfokus på ikke at oversælge æblets by som et produkt, men udelukkende som en idemed autensitet og en folkelig bevægelse, idet dilemmaet indtil nu har været, at derhar været mange, men små træer – dette ændrer sig nu, da træerne vokser til medmange blomster i forårsmånederne samt meget frugt senere. Så nu er der et pro-dukt som æblets by.Ideen har fænget hos alle landets medier, tidsskrifter, aviser, dagspresse og ikkemindst landets nationale TV-medier – der findes mange artikler og TV-udsendel-ser – en del af dem kan ses på hjemmesiden. Projektet har på ingen måde væretopsøgende i forhold til dette. Der afholdes løbende foredrag og fremvisninger, ogen stor del af borgerne er involveret i dette – så det at formidle er en kvalifikationmange har tilegnet sig, og som er et selvstændigt mål i projektbeskrivelsen.Demonstrationsprojekter for plante genetiske ressourcer:Af Spøttrup Borg er 7 af disse stillet til rådighed for genbevarelse af ejerne. Disseligger hen som de blev etableret i 1940 og er i dag placeret ud til den nyetableredecykel- og gangsti Vestsallingstien (en tidligere jernbane), der går fra Rødding ned tilSpøttrup Kulturhal og videre til Skive.Dette fantastiske udstillingsvindue bruger mange til at følge med i udviklingen afgenbankerne. Der er aktuelt 4 stk er såkaldte genbanker i NGO regi (non govermentorganisation), men vi håber fortsat at kunne udvikle dette område. Genbankerne eretableret i et tæt samarbejde med Borgmuseet på Spøttrup Borg, Slots- ogejendomsstyrelsen, Skive Kommune, EU samt ikke mindst NaturErhvervsstyrelsen.Man har valgt i Rødding at underlægge sig en kvalitetskontrol fra den nation-ale genbank på Københavns Universitet, hvilket betyder at drift, kvalitetskontrol ogsundhedsvurdering drøftes løbende med dem, og der foretager årlige kontrolbesøgi frugthaverne. Der er et indbygget fagligt hierarki hvor genbankerne i frugthavernerelaterer til den nationale genbank - denne relaterer igen til den skandinaviske gen-bank – Nordgen som igen er underlagt Unesco og dermed FN-systemet. På denmåde er Rødding indskrevet i FN’s papirer.
Rødding - Æblets ByGenbankerAktuelt er der følgende genbanker under etablering:• Anton Pedersens Æblesamling – en samling af æblesorter der kan gro og udviklefrugt i kystnære egne i Vestjylland www.aeblesamling.dk• Rosenkrantz’s Nøddearboret på Spøttrup Borg part 1 – på sigt den størstenationale samling af nødde- og kastanjesorter i Danmark www.noeddesamling.dk• Rosenkratz’s Nøddearboret på Spøttrup Borg part 2 – et screeningsprojekt iDanmark for spisekastanjer, der har til formål at finde de bedste kloner af danskespisekastanjer. Disse kloner vil danne grundlag for al videre arbejde medspisekastanjer i Danmark• Marie Berlows Blommesamling på Spøttrup Borg – en samling på 76 sorterblommer, der kan gro og udvikle frugt i Vestjylland www.blommesamling.dkBidragyderne til disse genbanker er alene NaturErhvervsstyrelsen og SkiveKommune – men styres overordnet af FN og EU systemerne.
Rødding - Æblets ByPartnerskaber:De faglige dele af projektet på alle områder har et stærkt fokus på kvalitet. Derfor erder fra første fase af projektet været et stærkt ønske om at indgå faglige partnerska-ber med enkeltpersoner eller med institutioner som universitetsmiljøer.Dette er lykkedes i fuldt omfang og vi nyder dette samarbejde i det daglige samtikke mindst den rådgivning, der følger heraf. Dette initiativ dækker over former fragensidigt forpligtende samarbejde til dialog/rådgivning.Vidensdeling:Der er stor opmærksomhed på at sikre at erhvervet viden deles ud tilinteresserede. Det betyder, at vi løbende inviterer dygtige folk såvel udenlandskesom indenlandske til at komme og holde foredrag/arbejde sammen med os.Endvidere har vi grupper der fortæller om vores erfaringer.Videnscenterdannelse:I 2013 er der dannet et nyt videnscenter i Danmark – ”Videnscentret for mosteri ogmosterimaskiner”. Fysisk er det placeret i Rødding, men trækker på viden og indsigtfra de internationale kontakter og samarbejdspartnere, som det er lykkedes at fåskabt relationer til henover årene.Formålet med videnscentret er at få skabt et forum og et fysisk sted, der kanrådgive i forbindelse med produktion af most samt indkøb af udstyr. Baggrunden erde vanskeligheder, vi selv havde i opstartsfasen med at få skabt den fornødne videnog indsigt for selv at komme i gang med disse processer med det bedst mulige uds-tyr. De vanskeligheder synes vi ikke andre skal have.Rådgivningen sker fra et uforpligtende niveau til et niveau med en konsultativrolle, hvor vi hjælper med opstart og indkøb.Maskindelen i Rødding består i dag af meget udstyr fra mange forskellige produ-center i Europa – hvor vi i dag har stor erfaring i brugen af dette udstyr.Oversigtskort overområdet for genbankerneved Spøttrup Borg
Rødding - Æblets By
Som en del af projektet i Rødding er det lykkedes os at producereæblehonning i frugtplantagerne
Rødding - Æblets ByLanddistriktsudvikling:I dag findes der meget materiale, der dokumenterer den måde vi i Rødding hargrebet denne proces an på. Vi har i løbet af perioden deltage i mange møder, haftmange gæster ikke mindst lokal og folketingspolitikere.Information om projektet i landdistriktsudviklingsperspektiv findes i en del TV-ud-sendelser, som der er links til på hjemmesiden, i Skive Kommunes materialer (RentLiv) samt i forskellige vidensportaler i Ministeriet for By, Bolig og Landdistriktsud-vikling.Internationalt samarbejde:Det internationale samarbejde er karakteriseret ved tre dimensioner:• Studierejser:- Sverige- Stuttgart- Normandiet- Sydvestengland- Køln• Samarbejde:- Orchards Live- Common Ground• Indkøb: denne facilitet har sikret rigtig gode bekendtskaber med gensidige besøg.
Generelt kan man konkludere, atprojektet i Rødding ikke havde været detdet er i dag uden dette internationalesamarbejde. Fokus er fortsat at udvikledette område og vi indbyder tiltransnationalt samarbejde inden ogudenfor EU.
Rødding vandt titlen som årets landsbyi Danmark i 2012.
Rødding - Æblets By
Fremtiden
Æbleprodukter:I projektet har der fra første færd været mange spor, men særligt to er blevet forfulgtlige ihærdigt – etablering af træerne og anvendelsen af frugten.Projektet har gennem kontakter, litteratursøgning, gæster samt ikke mindst studie-besøg udviklet en idebank, der løbende søges omsat til konkrete initiativer medhenblik på at håndtere de meget store mængder af kvalitets frugt, der i løbet af få årvil være til stede i Rødding. Konkret har store dele af borgerne stor erfaring med påforskellig vis at producere most på semi- og professionelt mosteriudstyr, håndteringog anvendelse af mosten til eks. cider, æbleeddike.Af andre produkter kan nævnes æblehonning, marmelade, gelé, chutney, tørredefrugter, æblesmør mm. Dette område er i konstant udvikling og den nærmestefremtid vil fokusere på udvikling af kvalitets non-alkoholiske drikke.En række andre ”æbleprodukter” er opstået på baggrund af håndværk ogkunsthåndværk. En del borgere udvikler og laver egne produkter som billeder, filtedeuld-ting som hatte, drejede træ-æbler, æblekasser, fuglekasser mm.Nationale cidertræssamling:I samarbejde med Pometet og engelske eksperter arbejdes der på at etablereDanmarks største cidertræssamling i to af de tidligere Frugthaver ved Spøttrup Borgsammen med de lokale genbanker.Erhvervsdrivende Fond:Der arbejdes på at skabe en erhvervsdrivende fond, der får til formål med baggrundi en økonomisk drift at drive og udvikle de kommercielle dele af projektet i Rødding.Socialøkonomiske virksomheder:Der er stor fokus på at udnytte frugten fra træerne til produkter, der kan omsættespå et kommercielt marked, og der arbejdes med en række modeller for, hvordandette kan ske og det er naturligt at tænke i retning af inkluderende organisationer,der kan tage hånd om borgere der har det svært.Små og mellemstore lokale virksomheder med basis i dansk frugt:I Rødding er der nu skabt et stort videns grundlag hos mange borgere og detteforsøges løbende omsat til etablering af mindre virksomheder, der på helt alminde-lige vilkår producerer, sælger og omsætter produkter, der har sine rødder i projektet.Når en god ide skabes forsøger projektet løbende at stimulere og motivere til lokaliværksætteri.Turisme:Gennem projektet skabes løbende en lang række værdier, der kan omsættes tilaktiviteter for besøgende i området. Disse ting forsøges gennem samarbejde medprofessionelle parter indenfor turismeområdet omsat til konkret initiativer, der leverop til turisters behov og forventninger.
Rødding - Æblets ByDe Danske Frugthaver:Der er meget stor interesse for projektet og de dimensioner det har i forhold tilfælleskab, den gode smag samt sundhed. I projektets internationale samarbejdehar det været muligt at få et særlig dybtgående kendskab til den engelske model forCommunity Orchards. Det er en bevægelse af autonom karakter startet aforganisationen Common Ground, der mere overordnet udvikler og raffinerer dennebevægelse. Denne organisation er gammel og finansieret udelukkende affondsmidler. Organisationen har til opgave at inspirere, rådgive, vejlede samt ikkemindst være inspirator for lokale community orchards.De har valgt samme strategi for deres nationale projekt om bevarelse,genskabelse og etablering af frugtplantager – måske er et bedre ord i dansksammenhæng på denne bevægelse, lokale fælles frugthaver – med en ultra højgrad af decentralisering – på samme måde som æbleprojektet i Rødding.Vi ønsker at lave en lignende dansk bevægelse, som vi kalder De DanskeFrugthaver med det formål, at:• Involvering af lokalområdets befolkning i nye fællesskaber såvel i by som på land• Etablering/renovering samt vedligeholdelse af disse frugthaver• Forbedre miljøet og øge biodiversiteten• Skabe muligheder for tilegnelse af nye færdigheder• Forsyne deltagerne i den lokale frugthave med smagfulde, sunde og lokalt pro-ducerede råvarer• Motivere til lokal frugtproduktion, som en vej til en forstærket lokal sammenhæng-skraft på tværs af traditionelle relationer samt øge veltilfredsheden• Dele høsten såvel som ansvaret med vedligeholdelsen af frugthaven oglokalgruppen af borgere• Udvikling af lokale specialprodukter til konsumering/afsætning lokalt i samarbejdemed andre parter eks. Bybi• Arbejde i og med grupper, der deler samme interesse• Udnytte umiddelbare ”ledige” arealer i såvel by som på landet• Motivere lokalområdet til at bruge disse frugthaver til lokale arrangementer, kulturog events.Vi søger parter til at indgå i dette arbejde især af finansiel karakter. Projektet iRødding forventer at kunne levere support til disse grupper, og har med baggrund iideskabelsen ønsker om at blive den nationale igangsætter i samarbejde medrelevante parter.
Rødding - Æblets By
Rødding - Æblets ByErhvervsuddannelse og VEU:I sept. 2013 afholdes det første formelle kursus i dette regi i most- og ciderproduk-tion på Jordbrugets UddannelsesCenter Århus – den tidligere Gartnerskole i Bedermed undervisere fra Rødding.Udvikling af den internationale dimension:Vi indbyder til et transnationalt samarbejde om at udvikle frugtavlen indenfor fælless-kaber på et højt fagligt niveau.En pædagogisk funktion:Er under opbygning, der laves forløb for børn og unge omkring frugt og mosteri.Forøgelse af biodiversiteten:Vil ske løbende i takt med at træerne udvikler sig.CO-2 problematikken:Er spændende og i takt med udplantning og tilvæksten af træerne vil Rødding med-virke til en nedsættelse af CO-2 udviklingen.Kulturel dimension:I takt med, at træerne udvikler sig vil der blive et behov for sociale og kulturelle ak-tiviteter i forbindelse med de enkelte udplantninger – vi har set til det engelske sys-tem med Wassailing.
Rødding - Æblets By
Rødding - Æblets By I Sallingwww.AebletsBy.dkwww.NoeddeSamling.dkwww.BlommeSamling.dkwww.Frugthaver.dkwww.Aeblesamling.dk