Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del Bilag 130
Offentligt
1245856_0001.png

Høring om strandbeskyttelseslinjen ift. småøer

Tid og sted

Udvalget for Landdistrikter og Øer afholder en offentlig høring i Folketinget (vær. 2-133) tirsdag den 14. maj2013 kl. 9.30-ca.11.30 med det formål at få belyst lovgivningen om og administrationen afstrandbeskyttelseslinjen ift. små øer.

Standbeskyttelseslinjen

Formålet med strandbeskyttelseslinjen er at sikre, at arealerne nær kysten bliver friholdt for indgreb, somændrer deres nuværende tilstand og anvendelse. Arealer, som er omfattet af strandbeskyttelseslinjen, skalbevares så uberørt som muligt. Strandbeskyttelseslinjen ligger i åbne landskaber typisk 300 m fra kysten. Ibebyggede områder ligger den typisk 100 m eller mindre fra kysten. Miljøministeren har fastsatstrandbeskyttelseslinjen, som bliver administreret af Naturstyrelsen. Dispensation frastrandbeskyttelseslinjen bliver kun givet i ganske særlige tilfælde.

De små øer

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslag nr. L 191, 1993-94, hvorved strandbeskyttelseslinjen blevudvidet fra 100 m til 300 m, at: ”På små øer forudsættes den udvidede strandbeskyttelseslinje administreretrelativt mere liberalt, når forholdene og hensynet til øernes erhvervsmæssige udvikling kræver det.”Tilsvarende fremgår det af ministeriets Vejledningen om 300 m strandbeskyttelses- og klitfredningszone(afsnit 5.8 om små øer): ”I kystlovforslagets bemærkninger er det anført, at den udvidede strandbeskyttelseforudsættes administreret relativt mere lempeligt på små øer, når forholdene og hensynet til øerneserhvervsmæssige udvikling kræver det. Den forudsatte lempelse har alene relation til de yderligere arealer,der ved loven inddrages under strandbeskyttelse.”

Praksis om små øer

Sammenslutningen af Danske Småøer har over for Udvalget for Småøer gentagne gang gjort opmærksompå, at Naturstyrelsen - efter sammenslutningens opfattelse – ikke administrerer reglerne omstrandbeskyttelseslinjen i overensstemmelse med de særlige hensyn til de små øer, som er angivet ilovforarbejderne og vejledningen, jf. overfor. Sammenslutningen har endvidere anført, at Naturstyrelsenadministrerer reglerne uensartet, og at sagsbehandlingstiderne i disse sager er lange. Tilsvarendebemærkninger har beboerforeninger på flere små øer anført over for Udvalget for Småøer (og tidligereØkontaktudvalget) i forbindelse med studieture til små øer.

Oplægsholdere

Høringen indledes med oplæg af ca. 10 minutters varighed fra:-Vicedirektør Sven Koefoed-Hansen og Funktionsleder Lena Kongsbach, Naturstyrelsen-Jan Bendix, Venøboen-Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer-Professor, dr. jur., Peter Pagh, Københavns UniversitetEfter oplæggene er der spørgsmål til oplægsholderne fra udvalget.