Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del Bilag 119
Offentligt
1240204_0001.png
1240204_0002.png
TilUdvalget for Småøer
Omø, den 23. april 2013
Den 11. april var ø-fiskere fra 8 småøer samlet for at drøfte ø-fiskernes vilkår og muligheder for etfremtidigt fiskeri fra de danske småøer.Fiskeri har altid været et vigtigt erhverv på de danske småøer. Det er med til at opretholdesmåøerne som levende helårssamfund samt trække turister og sejlere til øerne.
Seminaret rundede ud i følgende betingelser, som er nødvendige for, at fiskeerhvervet kanoverleve på småøerne:

Transportudgifterne skal ned.

Der er øgede udgifter til færgetransport - dels på fangsten, som sendes med færge til’fastlandet’ og dels på brændstoffet, som skal sendes til øen. Det er udgifter, som fiskere,der fisker fra en ’fastlandshavn’ ikke har. Der kunne laves en ordning, således at fiskerepå de 27 småøer får et tilskud på de første 25.000 l diesel, hvis brændstoffet tankes påsmåøerne (i lighed med den støtte, som landmænd fastboende på småøer får (den såkaldte”bjergbondestøtte”) Støtten kan gives med henvisning til samhørighedskraften i EU.

Frit fiskeri for indregistrerede og hjemmehørende fartøjer på småøerne.

For at undgå den store administrationsbyrde, der i dag er for en relativ lille fangstmængdeindføres frit fiskeri for fartøjer hjemmehørende på småøerne. Fangsten skal landes påøerne, og man vil med denne ordning være med til at støtte op om kølehuse mm. på ø-havnene. Desuden må aprilstoppet fjernes fra fartøjer hjemmehørende på småøerne. Ø-fiskerne er også underlagt stop for fiskeri i april måned, hvor man kun må fiske i 5sammenhængende hverdage. Kvotetildelingen regulerer rigeligt fangstmængden for ø-fiskere, og i fald man ønsker at beskytte torsken, kan denne fritages for fangst i denneperiode. Det virker grotesk, at man i april kan se store lystfiskerfartøjer, der ligger ogfisker de torsk, som man har indført april-stoppet for at frede.Det er desuden et meget stort problem med sammenhængende dage: Første dag ersættedag. Derpå skal der fiskes de fire følgende dage, uanset hvordan vejret arter sig.

Der skal sættes fokus på havmiljøet.

Mange fiskere oplever, at fiskene pludselig forsvinder fra bestemte områder uden synliggrund. Mange fiskere er af den overbevisning, at der sker forurening af visse områder. Påmødet omtalte flere fiskere, at Smålandsfarvandet, Storebælt samt det vestlige Kattegat tilJylland ligger øde hen og at en undersøgelse af disse områder derfor er akut.

På mange af øerne er der plads til flere bierhvervsfiskere!

Sammenslutningen af Danske Småøer, Strynø Brovej 12, Strynø, 5900 Rudkøbing. Tlf: 62 51 39 93.www.danske-smaaoer.dk
På øer, hvor der i forvejen ikke er erhvervsfiskere (eller mange bierhvervsfiskere), skal dervære lempeligere regler for at blive bierhvervsfiskere. Bierhvervsfiskerne er, når de landerfisk, med til at holde havnene i gang, betale til de faciliteter, erhvervsfiskerne kæmper forat holde kørende. Desuden er bierhvervsfiskerne med til at skabe liv i havnene, til glædefor både lokale og turister, der besøger øerne.
Venlig hilsen

Dorthe Winther

FormandSammenslutningen af Danske SmåøerHusmandsstræde 4,Omø4230 Skælskør
2
Sammenslutningen af Danske Småøer, Strynø Brovej 12, Strynø, 5900 Rudkøbing. Tlf: 62 51 39 93.www.danske-smaaoer.dk