Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del Bilag 4
Offentligt
1162645_0001.png
1162645_0002.png
1162645_0003.png
1162645_0004.png
Kommunernes tilbud om kørsel til demente
Maj 2012
Hovedkonklusioner fra en telefonrundspørge til 98 kommunerAlzheimerforeningen har gennemført en telefonrundspørge til samtlige kom-muner i Danmark. Undersøgelsens formål var at afdække hvilken hjælp tilindividuel kørsel udover transport til behandling, terapi og lignende, kommu-nerne tilbyder mennesker med en demenssygdom.KonklusionTelefonrundspørgen visteat de færreste kommuner tilbyder hjælp til individuel kørsel til menne-sker med en demenssygdom,at kommunernes tilbud om kørsel til mennesker med en demenssygdomer meget forskellige fra kommune til kommune,at det kan være meget svært at få præcis information om hvilke kørsels-ordninger, der findes, og hvilke muligheder mennesker med en demens-sygdom har for at få hjælp til transport.

Kommunernes tilbud om kørsel til demente

Konsekvensen er, at demente som ønsker at deltage i en privat sammenkomsteller en frivillig forenings aktiviteter – fx en demenscaféarrangeret af Alzhei-merforeningen – som oftest ikke kan få hjælp til transport fra kommunen.Mulighederne for at deltage civilsamfundets rehabiliterende aktiviteter er der-for stærkt begrænset for mennesker med en demenssygdom.MetodeAlzheimerforeningen har fra november 2011 til maj 2012 kontaktet alle kom-muner i Danmark for at undersøge om mennesker med en demenssygdom kanfå hjælp. Først blev der gennemført en mindre undersøgelse af 15 udvalgtekommuner. På baggrund af resultaterne af miniundersøgelsen blev samtlige98 kommuner derefter kontaktet. Undersøgelserne blev gennemført på føl-gende måde:I november 2011 gennemførte Alzheimerforeningen en miniundersø-gelse af kommunens tilbud om kørsel til demente i 15 kommuner. De15 kommuner blev udvalgt så alle regioner var repræsenteret og omfat-tede både by- og landkommuner samt kommuner med både store ogsmå geografiske afstande. Kommunerne havde endvidere både ”røde”og ”blå” politisk flertal.Miniundersøgelsen omfattede dels informationer på kommunerneshjemmeside, dels telefoninterview med udvalgte fagpersoner og visita-torer samt enkelte dokumenter fx serviceerklæringer og korrespon-dance fremsendt af kommunens medarbejdere.
Kommunernes tilbud om kørsel til demente
Miniundersøgelsen viste også, at det kan være meget svært at få præcisinformation om hvilke kørselsordninger, der findes, og hvilke mulig-heder mennesker med en demenssygdom har for at få hjælp til trans-port. Kommunernes demensfaglige medarbejdere har generelt ikkespecifik viden om regelsættet bag de mange forskellige kørselsordnin-ger.Miniundersøgelsen viste at demente især har vanskeligt ved at få hjælptil individuel kørsel svarende til tilbud til individuel kørsel for personermed et fysisk handikap ifølge Lov om Trafikselskaber § 11.På baggrund af miniundersøgelsen blev design og fokus for en størretelefonrundspørge til samtlige kommuner fastlagt og en tilhørendespørgeguide udarbejdet. (se bilag 1)Samtlige kommuner blev derefter kontaktet telefonisk og anmodet omsvar på hvordan personer med demens kan få hjælp til individueltransport til eksempelvis fritidsaktiviteter, Alzheimerforeningens ar-rangementer og private arrangementer?Den telefoniske henvendelse blev rettet til en demenskoordinator, de-menskonsulent, demensvejleder eller anden demensfaglig person, hviskontaktoplysninger fremgik af de kommunale hjemmesider. Hvis ikkekontaktoplysninger på en demensfaglig person kunne identificeresblev forespørgslen rettet til kommunens visitator, hvorefter der ofteblev stillet videre til fx myndighedsafdeling eller borgerservice.Telefonrundspørgen blev gennemført af Alzheimerforeningen i perio-den februar – maj 2012.
ResultatTelefonrundspørgen gav følgende resultater:Alle landets 98 kommuner blev kontaktet og Alzheimerforeningen fiksvar fra 97 kommuner.81 af de adspurgte kommuner svarede nej på spørgsmålet om en personmed demens kan få hjælp til individuel transport til eksempelvis Alz-heimerforeningens arrangementer og private arrangementer.6 af de adspurgte kommuner svarede ja på spørgsmålet om en personmed demens kan få hjælp til individuel transport til eksempelvis fri-tidsaktiviteter, Alzheimerforeningens arrangementer og private arran-gementer.10 af de adspurgte kommuner svarede at det ikke er standard, at enperson med demens kan få hjælp til individuel transport til fritidsakti-viteter, Alzheimerforeningens arrangementer eller private arrange-menter, eller at der ikke har været nogen, der har efterspurgt hjælp frakommunen til individuel transport.
Kommunernes tilbud om kørsel til demente
En enkelt kommune oplyste at de tidligere har tilbudt hjælp til indivi-duel kørsel efter servicelovens § 117, men at det er blevet politisk be-sluttet at ophøre med at bevilge tilskud til transport efter § 117 i Ser-viceloven.
Undersøgelsens begrænsningerTelefonundersøgelsen har følgende begrænsninger:I Alzheimerforeningens telefonrundspørge er det så vidt muligt forsøgtat efterligne den situation en person med en demenssygdom eller den-nes pårørende ville komme i, hvis vedkommende kontaktede sin bo-pælskommune om mulighederne for hjælp til transport til en fritidsak-tivitet eller privat sammenkomst. Det kan derfor ikke udelukkes, athavde Alzheimerforeningens medarbejder trukket på sin viden omkørselsordningerne, ville kommunens svar have været anderledes.Oplysninger, som de kontaktede medarbejdere i kommunerne har gi-vet om muligheder for hjælp til transport er ikke blevet efterkontrolle-ret ved kontrolopringninger til andre instanser i kommunen. Det kanderfor ikke udelukkes at andre fagkontorer end de demensfaglige haranden viden om hvilke kørselsordninger, der findes i kommunen.Oplysningerne er indhentet i perioden februar til maj 2012. Det kanderfor ikke udelukkes at de kontaktede kommuner efterfølgende harændret de eksisterende kørselsordninger.Der tages derudover forbehold for indtastningsfejl mm.
Yderligere oplysningerYderligere oplysninger om telefonrundspørgen eller Alzheimerforeningensarbejde for mennesker med en demenssygdom – herunder initiativer for atsikre ligestilling af mennesker med en demenssygdom – kan fås ved henven-delse tilNis Peter NissenDirektørAlzheimerforeningenTlf.: 3940 0488Mobil:2120 1224[email protected]
Kommunernes tilbud om kørsel til demente
Bilag 1: Spørgeguide – telefonrundspørge
Kommune:
Dato:
Vi er i gang med en lille landsdækkende undersøgelse, hvor vi vil finde udaf, om mennesker med demens kan få hjælp til individuel transport? Kandu hjælpe med det?
Kan personer med demens få hjælp til individuel transport til eksempelvisfritidsaktiviteter, Alzheimerforeningens arrangementer og private arrange-menter?