Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del Bilag 146
Offentligt
1213487_0001.png
1213487_0002.png
Vej & ParkVej & Trafik
Frodesgade 30. 6700 EsbjergTil TransportministerHenrik Dam KristensenDato7. februar 2013
Nærbane (Ribe - Esbjerg - Varde – Oksbøl)Esbjerg Kommune, Varde Kommune og Sydtrafik har sammen med Tra-fikstyrelsen gennemført en screeningsanalyse af etablering af ”NærbaneRibe-Esbjerg-Varde-Oksbøl” (Bilag 1).De tre banestrækninger (Ribe-Esbjerg over Bramming, Esbjerg-Varde ogVarde-Oksbøl) sammenbindes i en egentlig nærbane med faste minuttalmellem de 5 byer. Byerne har samlet over 100.000 indbyggere og etstort antal arbejdspladser, hvilket understøtter behovet for en nærbane,der samtidig øger mobiliteten.Analysen viser (Bilag 1), at der er et stort potentiale allerede ved anlæg-gelse af første etape (Bilag 1, Etape A) af nærbanen, hvor der indføresfast halvtimesdrift Ribe-Esbjerg-Varde. I første etape etableres der desu-den en ny station i Jerne, øst for Esbjerg by.Endvidere kan det nævnes, at Syddansk Universitet, beliggende nær sta-tionen i Jerne, udbygges med over 1.000 studerende. Dette vurderes atøge passagerantallet med 30 procent, hvilket understøtter en snarligetablering af første etape.Vi forventer, at passagerfremgangen på 30 procent bliver en realitet,hvorfor nærbanen, efter signalprogrammets udrulning på de vestjyskebaner i år 2020, bør udbygges yderligere. Dette bør ske med kortere kø-retider og 20 minutters drift i dagtimerne mellem de 5 byer.De kortere køretider og 20 minutters drift i dagtimerne forventes at øgepassagerantallet med 65 % i forhold til i dag (Bilag 1, Etape C).Nærbaneprojektet er samfundsøkonomisk rentabelt med mere end otteprocent i intern rente i første etape. Ved primært at byudvikle omkringstationerne kan Varde og Esbjerg Kommuner styrke brugen af kollektivtrafik.
TelefonTelefax
76 16 16 1676 16 15 61
[email protected]www.esbjergkommune.dk
Vej & ParkVej & Trafik
Afslutningsvist håber vi, at du som minister vil igangsætte en procesfrem mod en egentlig etablering af nærbanen.Med baggrund heri vil Varde og Esbjerg Kommuner samt Sydtrafik gernedrøfte projektet nærmere med dig.Vi ser frem til, at der afholdes et møde som oplyst i dit brev om Vestba-nen. Vi skal anmode om, at Vardes borgmester også deltager i mødet.
Med venlig hilsen
Johnny SøtrupBorgmester I Esbjerg Kommune
Gylling HaahrBorgmester i Varde Kommune
Poul RosendahlBestyrelsesformand i Sydtrafik
Rapporten ”Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde-Oksbøl” er vedlagt som bilag 1.Kopi af dette brev er sendt til Folketingets Transportudvalg og de lokalefolketingsmedlemmer.
-2-