Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del Bilag 141
Offentligt
1211258_0001.png
1211258_0002.png
1211258_0003.png
1211258_0004.png
1211258_0005.png
Europaudvalget, Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget, Transportudval-get, Beskæftigelsesudvalget, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fi-skeri og MiljøudvalgetEU-konsulentenEU-note
Til:Dato:
Udvalgenes medlemmer5. februar 2013
Prioriterede EU-lovgivningsforslag til nærhedstjek i 2013
SammenfatningDen 9. april 2010 afgav Europaudvalget en beretning om Folketingetsbehandling af EU-sager i forbindelse med kontrollen af nærhedsprin-cippet i EU. Ifølge beretningen skal der på forhånd udvælges 5-10 for-slag fra Kommissionens arbejdsprogram til brug for nærhedstjekket.Europaudvalget har den 1. februar 2013 tilsluttet sig, at følgende tiforslag for 2013 udtages til nærhedstjek:1. Produktsikkerhed2. Bankkontogebyrer mv3. Nedbringelse af omkostningerne ved bredbåndsudvikling4. Et Blue Belt for et indre marked i søtransportsektoren5. Det indre marked for vejtransport6. Effektive institutioner inden for arbejdsmarkedspensioner7. Revision af økologiforordningen8. Revision af affaldspolitikken og –lovgivningen9. Brug af kloningsteknikker i fødevareproduktionen10. Afvikling af nødlidende banker
1/5
Den 9. april 2010 afgav Europaudvalget en beretning om Folketingets be-handling af EU-sager i forbindelse med kontrollen af nærhedsprincippet i EU.Beretningen kan læses her:http://euo.dk/upload/application/pdf/768e9829/EUVersion3.pdf.I henhold til beretningen skal Europaudvalgets Sekretariat udarbejde en over-sigt over prioriterede nye forslag for det kommende år. Oversigten omfatter istørrelsesordenen 5-10 forslag, som udvælges på baggrund af deres forven-tede politiske væsentlighed og betydning for Danmark. Oversigten sendes tilEuropaudvalget, de relevante fagudvalg og regeringen i begyndelsen af hvertår og tjener som udgangspunkt for Folketingets kontrol med nærhedsprincip-pets overholdelse.Europaudvalget har den 1. februar 2013 tilsluttet sig, at ti lovgivningsforslagudtages til prioriteret nærhedskontrol i overensstemmelse med proceduren iberetningen. De ni af forslagene stammer fra Kommissionens arbejdsprogram1for 2013 . Et enkelt forslag er ikke fra arbejdsprogrammet, nemlig forslagetom regler for afvikling af nødlidende banker (forslag nr. 10), som stats- ogregeringscheferne på DER-mødet i december 2012 anmodede Kommissionenom at fremsætte i løbet af 2013.For alle forslagene gælder, at der er tale om væsentlige politiske forslag, og atforslagene forventes fremsat i 2013../.De ti forslag og de relevante fagudvalg er nærmere beskrevet i bilaget tildenne note.
Med venlig hilsenThomas Fich(3611)
1
KOM (2012) 0629 af 23. oktober 2012.
2/5
Titel / emne1Reform af det indre marked for industri-produkter (produktsikkerhed)(nr. 13)(Forslaget indgår i Single Market Act II )2
Beskrivelse / FormålFormålet er at forbedre og effektivisere indu-striproduktlovgivningen i det indre marked.Det drejer sig om at få fjernet de resterendehandelsbarrierer, især for produkter med højtvækstpotentiale, fremme en mere konse-kvent håndhævelse af lovgivningen og for-enkle gennemførelsen og forvaltningen afden.Formålet er at øge gennemsigtigheden ogsammenligneligheden i bankkontogebyrer ogdesuden gøre det lettere for forbrugerne atskifte bank.
Forventetfremsættelse3. kvartal2013
RelevantefagudvalgErhvervs- Vækst- ogEksportudvalget
2
Bankkonti (nr. 22)(Forslaget indgår i Single Market Act II)
3. kvartal2013
Erhvervs- Vækst- ogEksportudvalget
3
Nedbringelse af omkostningerne vedbredbåndsudvikling (nr. 23)(Forslaget indgår i Single Market Act II)
Der bliver tale om et forordningsudkast, somtager sigte på at nedbringe omkostningerneved at etablere højhastighedsbredbånd over-alt i EU. Det drejer sig om at få sat skub iinvesteringerne i overensstemmelse medhøjhastighedsinternetmålene i Den DigitaleDagsorden. Forordningen skal primært fast-sætte, hvilke rettigheder og forpligtelser tele-operatørerne og andre operatører har.
1. kvartal2013
Erhvervs- Vækst- ogEksportudvalget
4
Et Blue Belt for et indre marked i sø-transportsektoren(nr. 27)(Forslaget indgår i Single Market Act II)
Formålet er at få reduceret de administrativebyrder inden for søtransport i EU til et niveausvarende til, hvad der gælder for andretransportformer, ved at eliminere unødig kon-trol, bl.a. gentagen toldkontrol. Det skal un-derstøttes af moderne ikt-teknologi, som gørdet muligt med en tilstrækkelig grad af sik-
I løbet af2013
Transportudvalget
2
Kommissionens meddelelse om Single Market Act II er beskrevet i EU-konsulentensEU-note af 10. oktober 20123/5
Titel / emne
Beskrivelse / Formålkerhed at spore skibe og gods inden for detindre marked og at modvirke den fortsattenedbrydning af miljøet.
Forventetfremsættelse
Relevantefagudvalg
5
Det indre marked for vejtransport - Ad-gang til vejgodsmarkedet og adgang tilvejtransporterhvervet(nr. 29)
Dette initiativ tager sigte på at forbedre denøkonomiske og miljømæssige effektivitetinden for vejgodstransport ved at fjerne flererestriktioner for cabotage. Samtidig skal derskabes mere ensartede vilkår, bl.a. ved atindføre bestemmelser om, at værtslandetsarbejdsretlige regler skal anvendes på chauf-fører, som opholder sig i længere tid i landet,og bestemmelser, der skal sikre en mereensartet regelhåndhævelse.Forslaget drejer sig om en ændring af pensi-onskassedirektivet fra 2003, som regulererarbejdsmarkedsrelaterede pensionskasser.Formålet med direktivet er at skabe et indremarked for arbejdsmarkedsrelaterede pensi-onskasser, og gør det muligt at drive græn-seoverskridende virksomhed som arbejds-markedsrelateret pensionskasse i EUIfølge Kommissionen er der behov for enrevision af direktivet for at sikre de mest ef-fektive strukturer for pensionsfinansiering.
I løbet af2013
Erhvervs- Vækst- ogEksportudvalget
6
Effektive institutioner inden for arbejds-markedsrelaterede pensioner
I løbet af2013
Beskæftigelsesudvalget
7
Revision af EU's politik og lovgivning omøkologisk produktion(nr. 36)
De nuværende rammer om økologisk produk-tion (økologiforordningen fra 2007) tagersigte på en bæredygtig forvaltning af land-bruget og produktionen af en bred vifte afprodukter af høj kvalitet, som tilgodeser for-brugernes krav om produktionsmetoder, derikke er skadelige for miljø, sundhed og dyre-
I løbet af2013
Fødevareudvalget
4/5
Titel / emne
Beskrivelse / Formålvelfærd. Revisionen tager sigte på at afklare,om disse mål stadig er relevante og afpassetefter den fremtidige udvikling i produktionenaf økologiske produkter.
Forventetfremsættelse
Relevantefagudvalg
8
Revision af affaldspolitikken og–lovgivningen(nr. 40)
Der er tale om at se nærmere på en rækkevigtige mål i EU's affaldslovgivning (i over-ensstemmelsemed revisionsklausulerne iaffaldsrammedirektivet, lossepladsdirektivetog emballagedirektivet) og foretage en expost-evaluering af direktiverne om affalds-strømme, bl.a. for at skabe øget sammen-hæng mellem dem.Opfølgning af Kommissionensrapport fra2010 om kloning af dyri fødevareproduktio-nen (KOM (2010) 585), inden for rammerneaf det indre marked.EU-landenes stats- og regeringschefer op-fordrede på DER-mødet i december 2012Kommissionen til at fremlægge et nyt lovfors-lag til etableringen af en fælles europæiskafviklingsmekanisme for de lande, som del-tager i tilsynsmekanismen.Afviklingsmekanismens bør ifølge Stats- ogregeringscheferne finansieres af den finan-sielle sektor selv. Dog skal der etableres enpassende og effektiv ”bagstopperordning” iform af offentlige midler. For at beskytte skat-teyderne skal bagstopperen være finanspoli-tisk neutral på mellemlang sigt ved, at mankan hente pengene ind igen ved hjælp afefterfølgende afgifter på den finansielle sek-tor.
I løbet af2013
Miljøudvalget
9
Brug af kloningsteknikker i fødevarepro-duktionen(nr. 53)
I løbet af2013
Fødevareudvalget
10
Bankunion:Lovgivningsforslag om afvikling af nød-lidende banker(forslaget er ikke på Kommissionens ar-bejdsprogram for 2013, da det først blevbesluttet efter udsendelsen af programmet)
I løbet af2013
Erhvervs- Vækst- ogEksportudvalget
5/5