Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del Bilag 78
Offentligt
Fakta om ny undersøgelse af sukkerindhold i slik, kiks og sodavandOm undersøgelsenTandlægeforeningen har i samarbejde med Institut for Sygdomsforebyggelse, Region Hovedstaden,undersøgt indholdet af tilsat sukker i en række populære produkter inden for slik, kiks og sodavand mv.Tandlægeforeningen har dels set på de enkelte produkters næringsdeklarationer samt kontaktet flereproducenter for uddybende oplysninger om sukkerindholdet. På den baggrund er det oplyste indhold aftilsat sukker blevet omregnet til, hvad det så svarer til i antal sukkerknalder (dels pr. 100 g og dels i detgivne produkt, der kan indeholde enten mere eller mindre end 100 g).I nedenstående tabel er der alene fokuseret på mængden af tilsat sukker, da der ikke har værettilstrækkelige oplysninger til på samme måde at omregne naturligt sukker til antal sukkerknalder i etprodukt. De angivne mængder er således udtryk for minimumindholdet af sukker i produkterne.
Så mange sukkerknalder indeholder slik, kiks og sodavandI den midterste kolonne i nedenstående tabel fremgår antallet af sukkerknalder pr. 100 g af hvertprodukt. I den højre kolonne fremgår antallet af sukkerknalder i hvert produkt i en specifik størrelse.Produkt
Drikke
Coca ColaFanta OrangeRynkeby sød blandet saft(opblandet)Slik
LossepladsenSmarties chokoladeknapperChokofantstangMalaco Familie GufToblerone mælkechokoladeMaoam Happy FruttiskaramellerPanda Lakrids, originalKinder ægHaribo Matador MixTwix XtraSamba flødebollerStracciatella (vanilleis medchokolade)Twister-isKiks og kager
Bisca pebernødder13,567,5 stk. i en pose med 500 g44,531,530,5292827,52525242320,5138,575,5 stk. i en pose med 170 gram4,5 stk. pr. pakke á 14,4 gram68 stk. i en pose med 216 gram8 stk. i en chokofantstang på 27 gram261 stk. i en pose med 900 gram112 stk. i en pakke med 400 gram41,5 stk. i en pose med 150 gram100 stk. i en pose med 400 gram5 stk. pr. æg á 20 gram41 stk. i en pose med 170 gram19,5 stk. i en pakke med 85 gram4 stk. pr. flødebolle á 19,2 gram65 stk. i en bøtte med 900 ml (svarer til500 g)6 stk. i en is på 72 gram554,525 stk. i ½ liter25 stk. i ½ liter11,5 stk. i et glas på 250 mlAntal sukkerknalder
pr. 100 g
Antal sukkerknalder i specifikt
produkt
Rasmus Klump økologiskefuldkornskiks
Ca. 0,5 stk. pr. kiks16,5 stk. i en pakke med 150 gram (ca.28 kiks)Mariekiks, tre ruller a ca. 519,5Ca. 0,5 stk. pr. kikskiks19 stk. pr. rulle a ca. 200 gram57 stk. i tre ruller på ca. 600 gramFrugtpålæg med figenMinimum 15,5Minimum 4 stk. i en frugtstang på 25gram(baseret på tal fra Foodcomp.dk)Se flere resultater fra undersøgelsen påwww.tandlaegeforeningen.dk.
11
Om sukker6 ud af 10 børn og unge får alt for meget sukker. Blandt voksne gælder det for 1 ud af 4.I gennemsnit indtager børn 21 kg sukker om året, hvoraf langt det meste kommer fra slik,sodavand og kager.Højst 10 pct. af det daglige energiindtag bør komme fra tilsat sukker. Så:o3-6 årige bør højst indtage 30 g tilsat sukker pr. dag = 14 sukkerknaldero7-10 årige bør højst indtage 45 g tilsat sukker pr. dag = 21 sukkerknaldero11-15 årige bør højst indtage 55 g tilsat sukker pr. dag = 26 sukkerknaldero16-17 årige bør højst indtage 65 g tilsat sukker pr. dag = 31 sukkerknalderoKvinder bør højst indtage 55 g tilsat sukker pr. dag = 26 sukkerknalderoMænd bør højst indtage 70 g tilsat sukker pr. dag = 33 sukkerknalderHvis man ikke er fysisk aktiv hver dag og ellers spiser sundt og varieret, er råderummet mindreend angivet ovenfor.Fødevarer som frugtyoghurt, ketchup, morgenmadsprodukter mv. indeholder også tilsat sukker.Sukker indeholder hverken vitaminer eller mineraler, men er bare kalorier, der bidrager tilenergiindtaget. Det er derfor med god grund, at sukker kaldes tomme kalorier.Hvis man indtager for meget sukker, optager det pladsen for den sunde mad, som kroppen harbrug for.Udover fejlernæring øger sukker også risikoen for huller i tænderne og overvægt.Børn og unge drikker fire gange mere sukkerholdig sodavand og saft end anbefalet.Børn, der drikker og spiser meget sødt, spiser generelt mindre sundt. De spiser fx mindre frugt,grønt, rugbrød, havregryn og fisk. Dermed får de færre af de næringsstoffer, som kroppenbehøver for at kunne vokse og udvikle sig optimalt.
Kilder: Tandlægeforeningen, Fødevarestyrelsen, ”Danskernes kostvaner 1995-2006”, DTUFødevareinstituttet og ”Danskernes kostvaner 2003-2008”, DTU Fødevareinstituttet
Om sukkers påvirkning af tænderneNår du indtager sukker, øges risikoen for huller i tænderne. Bakterierne på dine tænder levernemlig af sukker, som de omdanner til syre, der kan lave hul i tænderne.Naturligt sukker, som findes i fx mælk og frugt, kan også omdannes til syre, der kan give huller itænderne.Jo længere tid sukkeret er i munden, jo større er risikoen for huller i tænderne. Sukkerholdigebolsjer samt karameller, vingummi og andet, der kan klistre fast i tænderne, er blandt de storesyndere.Ud over tid er hyppighed også en faktor. For jo oftere du spiser sukker, jo bedre bliverbakterierne til at lave huller i tænderne. Og der kommer flere af de bakterier, der laver huller,hvis du tit har sukker i munden.De sukkerholdige ting, der spises mellem hovedmåltiderne, giver størst risiko for huller itænderne.Tørret frugt (rosiner, abrikoser, figner osv.) er et sundere alternativ til slik og andre søde sager,men har også et højt sukkerindhold.
Se Tandlægeforeningens film om sukkerindtaget i en typisk børnefamilie påhttp://www.youtube.com/watch?v=Ain6GCi1oI0
Om TandlægeforeningenTandlægeforeningen er den faglige sundhedsorganisation for alle tandlæger i Danmark ogarbejder samtidig for at fremme befolkningens tandsundhed. Læs evt. mere påtandlaegeforeningen.dk.