Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del Bilag 71
Offentligt
1183338_0001.png
1183338_0002.png
1183338_0003.png
Opfølgning på beretning til beslutningsforslag nr. B47
BaggrundSundheds- og Forebyggelsesudvalget afgav beretning den 7. juni 2012 om forslag tilfolketingsbeslutning nr. B-47 om en national kortlægning af omfanget af radon veddaginstitutioner for børn under skolealderen.Det fremgår af beretningen, at den nuværende informationsindsats skal styrkes,hvad angår information til kommunerne. Informationsindsatsen skal forbedresmed 1. en særlig sektion på radonguiden.dk målrettet kommunerne, 2. brev tilkommunerne, der understreger deres forpligtelser og henviser til radon-guiden.dk, 3. kontaktoplysninger til statslige kontaktpersoner på radonguiden.dkog 4. Radon og indeklimaforhold skal indgå i udarbejdelsen af den kommendestrategi for energirenovering af den eksisterende bygningsmasse.Af beretningen fremgår det, at tillæg 1-3 skal aftales mellem regeringen og Folketin-gets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg. Nedenfor redegøres for, hvorledes tillæg-gene foreslås udført.Ad. 1: En særlig sektion på radonguiden.dk målrettet kommunerneDer oprettes en særlig sektion på radonguiden.dk målrettet kommunerne. På dennesektion fremgår de kommunale forpligtelser i henhold til henholdsvis byggeloven ogbyfornyelsesloven.I forhold til byggeloven fremgår det, at det er bygningsejerens ansvar, at bygningenikke er sundhedsfarlig at bo eller opholde sig i. Det gælder også, hvis der er radon ibygningen, der kan udgøre en sundhedsfare for beboerne. Bygningsejeren har derforansvar for at undersøge eller eventuelt afhjælpe sundhedsfarer, der stammer fra ra-don. Det gælder, uanset om der er tale om en privat eller offentlig bygningsejer.Kommunerne har derfor som bygningsejere jævnfør byggeloven pligt til at sørge for,at deres bygninger, herunder de daginstitutioner, som ejes af kommunerne, lever optil byggelovens indeklimabestemmelser, som fastlagt i bygningsreglementet.I bygningsreglementet er der krav om, at alt nybyggeri og væsentlige ombygningerskal radonsikres. Radonindholdet må således ikke overstige 100 Bq/m3 i indeklimaet.Ventilation er en effektiv metode til at nedbringe radonniveauet. For daginstitutionerer der krav til ventilation, der er væsentlig skrappere end til øvrige opholdsrum i be-boelsesbygninger. Disse krav gælder for alt nybyggeri og væsentlige ombygninger.Overholder daginstitutionerne disse krav, er der lav risiko for høje radonkoncentratio-ner.
Ministeren
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
I forhold til eksisterende byggeri har Energistyrelsen udarbejdet en række anbefalin-ger. Det anbefales bl.a., at der iværksættes enkle og billige forbedringer, når radon-indholdet er mellem 100 Bq/m3 og 200 Bq/m3.Med hensyn til byfornyelsesloven henvises til kommunernes generelle tilsynspligt oghandlepligt overfor sundhedsfarlige forhold i boliger og andre lokaler, hvor der ophol-der sig mennesker.Derudover linkes til allerede eksisterende redskaber på hjemmesiden, der kan hjælpetil at vurdere, om kommunerne har for meget radon i indeklimaet i deres bygninger ogkonkrete løsningsforslag på, hvordan man undgår et for højt niveau af radon i såvelnybyggeri som eksisterende byggeri. Disse redskaber er rettet mod både private ogoffentlige bygningsejere, og er således også relevante for kommunerne.Kommunerne inviteres på hjemmesiden til at kontakte Energistyrelsen såfremt de harerfaringer med initiativer omkring radon, som de vurderer, kan anvendes som viden-deling på hjemmesiden mellem kommunerne.Opmærksomheden henledes i øvrigt på, at Energistyrelsen i oktober 2012 på de årli-ge såkaldte byggelovsdage for kommunerne, har orienteret om radonguiden.Ad. 2: Brev til kommunerne, der understreger deres forpligtelser og henviser til ra-donguiden.dkKlima-, energi- og bygningsministeren og ministeren for by, bolig og landdistrikter,der har ansvaret for henholdsvis byggeloven og byfornyelsesloven sender inden den31. december 2012 et fælles brev til kommunerne om deres forpligtelser.Af brevet vil der blive henvist til kommunernes forpligtelser i henhold til henholdsvisbyggeloven, herunder bygningsreglementet, og byfornyelsesloven med henvisning tilbl.a. bygningsreglementets bestemmelser om radon og indeklima generelt. Der hen-vises til, at der i forbindelse med disse regler er særligt strenge krav til luftskifte i dag-institutioner for nybyggeri og væsentlige ombygninger, hvilket er en af de mest effek-tive metoder til at nedbringe eventuelle radonforekomster på.Formålet er bl.a. at sikre, at kommunerne i den konkrete situation griber ind over forradon i boliger og opholdsrum, herunder daginstitutioner, efter de gældende lovbe-stemmelser.Opmærksomheden henledes derfor i brevet på, at det er vigtigt, at sagsgangene iden kommunale forvaltning er tilrettelagt således, at de sikrer, at evt. radon i kommu-nernes egne bygninger håndteres, og at oplysninger om radon i boliger og opholds-rum altid bliver undersøgt hurtigst muligt.
Ad. 3: Kontaktoplysninger til statslige kontaktpersoner på radonguiden.dkFor at sikre, at kommunerne har den rette adgang til yderligere information om radon,vil der på den sektion af radonguiden.dk, der er rettet mod kommunerne, fremgå kon-taktoplysninger på de statslige myndigheder, der har ansvaret for radon.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 3
Blandt de statslige myndigheder er Energistyrelsen ansvarlig for reglerne i byggelo-ven, ligesom styrelsen er ansvarlig for at vejlede om radon i byggematerialer og byg-ninger. Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har ansvaret for regler om kommu-nernes tilsyns- og handlepligt over for sundhedsfarlige boliger og opholdsrum, mensStatens Institut for Strålebeskyttelse, Sundhedsstyrelsen, vejleder om radon ogsundhed, og er ansvarlig for regler for radon i arbejdsmiljøet.Kontaktoplysningerne for disse myndigheder, vil fremgå tydeligt af radonguiden.dk.Ad. 4. Radon og indeklimaforhold skal indgå i udarbejdelsen af den kommende stra-tegi for energirenovering af den eksisterende bygningsmasse.I forbindelse med energirenoveringsstrategien igangsættes en undersøgelse af deindeklimamæssige udfordringer, som kan opstå i forbindelse med energirenovering afbygninger, og hvordan man kan optimere indeklimaet i forbindelse med energireno-vering. Denne undersøgelse har blandt andet fokus på, hvordan man med øget venti-lation kan nedbringe niveauet af radon i indeluften. Undersøgelsen består primært afet litteraturstudium, som samler den eksisterende viden i en samlet rapport. Under-søgelsen igangsættes primo november 2012 og afsluttes ultimo april 2013.Radon og indeklima vil derudover fortsat indgå i Klima-, Energi- og Bygningsministe-riets brede indsats på byggeområdet.Bilag:Beretning om forslag til folketingsbeslutning nr. B-47 om en national kortlæg-ning af omfanget af radon ved daginstitutioner for børn under skolealderen af 7. juni2012.