Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del Bilag 38
Offentligt
1170699_0001.png
1170699_0002.png
1170699_0003.png
Kære Astrid KragVirum, den 26. oktober 2012..Medicintilskudsnævnet, som du har ansvaret for, har nu afsluttet sin revurdering aftilskud til stærke smertestillende medikamenter. Der er truffet beslutninger, sombliver invaliderende for en lang række mennesker, der lever et liv i et sandtsmertehelvede. Der er jo ikke tale om hovedpinepiller, som de findes i ethvert hjem.e.Der er tale om livsvigtige og meget kraftige midler til patienter - som på grund afinvaliderende smerter - ikke kan fungere uden i en almindelig hverdag.Vi får dagligt mails fra smertepatienter, der ikke ved deres levende råd, fordi de nuertepatienter,er usikre på, om de også fremover kan få den medicin, de har brug for. Det ermennesker, der ikke har til dagen og vejen, som nu er bange for, at de selv skalbetale den fulde pris for den medicin, det har taget smertefulde år at finde frem til.Sundhedsstyrelsens endelige afgørelse betyder at mere end 20.000 patienter her ogbetyder,nu skal finde et andet og billigere præparat - eller søge om enkelttilskud - for at haveråd til den medicin, de har brug fofor.Hvad skal vi sige til de patienter, der ikke kan få et enkelttilskud eller som ikke kan fåtid til konsultationer på de tværfaglige smerteklinikker for at få ny medicin? Hvadskal de gøre?Jeg havde forventet, at en sundhedsminister fra SF ville skabe større lighed isundhedsvæsenet. Jeg havde håbet, at en sundhedsminister fra SF ville gøre enforskel for nogle af de allersvageste patienter. Der er allerede sparet mangemillioner på lavere medicinpriser, men I skulle absolut også spare den allermestavancerede medicin, der bruges af de allersvageste patienter. Jeg kan simpelthennceredeikke forstå, hvordan du som SF’er kan forsvare den slags!
På samrådet i Sundhedsudvalget den 9. oktober svarede du, at enkelttilskud er engod løsning for de 20.000 smertepatienter, der nu mister tilskuddet til deressmertepatienter,medicin. Men du glemmer, at smertepatienter er mennesker, der ligger lavt på densociale rangstige og som ofte er depressionsramte. På samrådet sagde du, at du ikkeså nogen problemer i enkelttilskudsansøgningerne, og den ulighed der er vedtildelingen af enkelttilskud. Men du må da vide, at Lægemiddelstyrelsens egne talviser, at det er borgerne i Hørsholm, Fredensborg og Helsingør, der får tildelt flestenkelttilskud, mens borgerne på Lolland, Mors og Læsø får færres De tal kunne dufærrest.eksempelvis have læst i Altinget 8. marts i år.De dårligst stillede smertepatienter vil ikke få den medicin, de har brug for. Ikkefordi de ikke kan få tildelt enkelttilskud, men fordi deres egen praktiserende lægeikke har viden til at vurdere behovet, fordi de ikke har råd til at betale for at fålægen til at lave en ansøgning om enkelttilskud, eller fordi de simpelthen giver op påforhånd ved udsigten til en lang og besværlig proces, som de slet ikke har overskudtil selv at kæmpe sig igennem.Det mindste du kan gøre nu, hvor du har tænkt med regnemaskinen, er at sikre, at viogså fremover får klausuleret tilskud til den mere avancerede medicin. Så depatienter, der allerede har prøvet den billigere medicin, også fremover kan få denmedicin, de har brug for, uden at skulle igennem bureaukratiske ansøgninger.Med venlig hilsen
Pia Frederiksen, formand for FAKSVangeledet 17, st.th 2830 Virum[email protected]
Brevet her er også sendt til SSundheds- og forebyggelsesudvalget, Danske Patienter,,Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen samt pressen.