Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del Bilag 31
Offentligt
1168727_0001.png
1168727_0002.png
1168727_0003.png
1168727_0004.png
1168727_0005.png
1168727_0006.png
Juridisk sekretariatDato 15. august 2012Sagsnr. 2012032665
CHD
Retningslinjer for besvarelse af folketingsspørgsmålIndholdsfortegnelseFolketingsspørgsmål ........................................................................................................... 1a) Udvalgsspørgsmål ........................................................................................................... 2b)§ 20-spørgsmål ............................................................................................................ 22. Modtagelse og fordeling ..................................................................................................... 33. Besvarelse ........................................................................................................................... 34. Godkendelse og afsendelse af svaret .................................................................................. 4Bilag 1 – Retningslinier for oprettelse af sagen i ESDH-systemet ............................................ 61.
1. FolketingsspørgsmålFolketingsspørgsmål er en samlebetegnelse for flere typer spørgsmål, der stilles af folketings-udvalg eller -medlemmer til ministeren for sundhed og forebyggelse (eller andre ministre).Spørgsmålene besvares af ministeren. Besvarelsen udformes af Ministeriet for Sundhed ogForebyggelses departement. Sundhedsstyrelsens opgave er at bidrage til det svar, departemen-tet udarbejder til ministeren.Udformningen af bidrag til besvarelse af Folketingsspørgsmål skal være meget præcise, daSundhedsstyrelsens bidrag ofte bliver anvendt ordret i ministerens besvarelse.Juridisk Sekretariat koordinerer alle Sundhedsstyrelsens bidrag til besvarelse af folketings-spørgsmål. Også i tilfælde, hvor Sundhedsstyrelsen er ”underleverandør” til en anden styrel-ses bidrag.Der findes flere typer folketingsspørgsmål. De almindeligste erudvalgsspørgsmålog§ 20-spørgsmål.Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i Folketingssamlingen 2011-2012besvaret næsten 500 skriftlige § 20 spørgsmål og næsten 1.000 udvalgsspørgsmål.
2
a) UdvalgsspørgsmålUdvalgsspørgsmålstilles til ministeren af et af Folketingets udvalg, som regel af Sundheds-udvalget.Hvis et spørgsmål stilles som led i behandlingen af et lovforslag, identificeres det ved lovfors-lagets nummer og et bilagsnummer (løbenummer), fx. (L 108 - bilag 13). Stilles et spørgsmåluden at være led i behandlingen af et lovforslag, identificeres det ved benævnelsen "alm. del"og et bilagsnummer (løbenummer), fx (alm. del - bilag 48). Nummereringen begynder forfraved en ny Folketingssamling, dvs. normalt primo oktober.Der er altid en svarfrist, som ministeren skal overholde. Udvalgsspørgsmål skal besvares afministeren inden fire uger, men som regel er fristen kortere, hvis spørgsmålet indgår i be-handlingen af et lovforslag. Departementet vil derfor ofte give Sundhedsstyrelsen en korteresvarfrist, normalt på ca. 2 uger, men til tider ned til blot én uge.Hvis det skulle vise sig nødvendigt, vil det som regel være muligt at få udsættelse med besva-relsen. En eventuel udsættelse skal altid være udtrykkeligt aftalt med departementet, skaljournaliseres på sagen, og Juridisk Sekretariat skal orienteres om den. Det er vigtigt, at Sund-hedsstyrelsen hurtigt afklarer, om der er behov for udsættelse, og giver departementet en mel-ding herom, således at ministeren kan nå at afgive foreløbigt svar inden for 4-ugers fristen.
b) § 20-spørgsmål§ 20-spørgsmålstilles af folketingsmedlemmer til ministe-ren, i henhold til Folketingets forretningsordens § 20. Mi-nisteren skal besvare § 20-spørgsmål senest seks hverdageefter, de er stillet. Som udgangspunkt skal § 20-spørgsmålvedrøre ministerensholdningtil et spørgsmål. Hvisspørgsmålet vedrører faktuelle oplysninger, der eksempel-vis kræver inddragelse af sagkundskab i underliggende styrelser, vil Folketingets Lovsekreta-riat derfor typisk henstille til spørgeren, at spørgsmålet i stedet stilles som et udvalgsspørg-mål.§ 20, stk. 1, i Folketingets forret-ningsorden: ”Ønsker et medlem atindhente oplysninger om et offentligtanliggende, kan dette ske ved etspørgsmål til vedkommende ministerefter reglerne i denne paragraf”.
Som overvejende hovedregel besvarer departementet § 20 spørgsmål uden at indhente bidragfra Sundhedsstyrelsen. I visse tilfælde kan der være behov for, at Sundhedsstyrelsen bidrager.I sådanne tilfælde vil der altid være en meget kort frist på en eller to dage. Svarfristen

skal

overholdes.Ministeren kan om nødvendigt svare, at spørgsmålet ikke kan besvares inden for rammerne afet § 20 spørgsmål. I sådanne tilfælde vender spørgeren ofte tilbage med et udvalgsspørgsmål,der skal besvares inden for 4-ugers fristen. Af samme grund skal Sundhedsstyrelsen hurtigstmuligt ved modtagelsen af spørgsmålet afklare med ministeriet om spørgsmålet kan besvaresinden for rammerne af et § 20 spørgsmål.
3
2. Modtagelse og fordeling

Informationscentret

Informationscentret videresender alle folketingsspørgsmål, der modtages i Sundhedsstyrelsenshovedpostkasse, til Juridisk Sekretariats postkasse i Outlook ([email protected]). Det er vigtigt,at Informationscentret er opmærksomt på svarfristen for bidraget til besvarelsen.I tilfælde, hvor fristen er mindre end to arbejdsdage, skal Informationscentret ringe til sekti-onslederen for Juridisk Sekretariat (4488 9372) for at sikre, at spørgsmålet er modtaget. Hvissektionslederen ikke er til stede, skal Informationscentret ringe til en af de øvrige medarbejde-re i Juridisk Sekretariat.Hvis en medarbejder eller enhed får et folketingsspørgsmål direkte fra departementet – eller etandet ministerium – skal spørgsmålet sendes videre til Juridisk Sekretariats postkasse. Hvisfristen er mindre end to arbejdsdage, skal medarbejderen ringe til sektionslederen (eller enmedarbejder i sektionen) i Juridisk Sekretariat for at sikre, at spørgsmålet er modtaget.

Juridisk Sekretariat

Juridisk Sekretariat sender spørgsmålet til enhedspostkassen for den enhed, der er ansvarligfor bidraget og anmoder om et bidrag.Juridisk Sekretariat sørger for at Direktionen, Sekretariatschefen, enhedsche-fen/enhedscheferne og sektionslederen for Juridisk Sekretariat får mailen cc, så de kan følgevisitationen.Juridisk Sekretariat sender altid mailen med indstillingen ’høj prioritet’, og det vil fremgåtydeligt af mailens emnefelt, om direktionen skal godkende svarudkastet, inden dette sendestil departementet.I tilfælde, hvor fristen er mindre end to arbejdsdage, ringer Juridisk Sekretariat til enhedsche-fen for at sikre, at spørgsmålet er modtaget. Hvis Enhedschefen ikke er til stede, ringer Juri-disk Sekretariat til sektionslederen eller en medarbejder i enheden. Det er Juridisk Sekretariatansvar at sikre sig, at den relevante enhed har modtaget spørgsmålet.
3. Besvarelsens omfang og indhold

Omfang

Udvalgsspørgsmål bør normalt besvares på 1-4 sider. Besvarelse af mere komplicerede elleromfangsrige spørgsmål kan dog undtagelsesvis fylde noget mere.Bidrag til besvarelse af § 20-spørgsmål bør ikkeoverstige to sider. Svaret bør ikke indeholde mereavancerede eller omfangsrige tabeller, grafik ellerlignende§ 20, stk. 8, i Folketingets forretningsorden:”[..] Spørgsmål til skriftlig besvarelse børvære affattet således, at besvarelsen kanholdes inden for et rimeligt omfang”.

Indhold

Spørgsmålets ordlyd skal medtages i et bidrag til besvarelse af et spørgsmål.
4
Hvis der af pladsmæssige grunde må udelades oplysninger, som skønnes væsentlige, skalSundhedsstyrelsen gøre Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse opmærksom på dette. Disseyderligere oplysninger skal fremsendes til ministeriet.En minister må ikke give Folketinget urigtige eller vildledende oplysninger eller fortie oplys-ninger af væsentlig betydning for Folketingets bedømmelse af den pågældende sag.Sundhedsstyrelsens bidrag skal udformes i lyset heraf. Det betyder, at oplysningerne i ethvertbidrag skal være korrekte, sandfærdige, retvisende og fyldestgørende. Styrelsens bidrag måikke indeholde urigtige eller vildledende oplysninger, og ikke fortie væsentlige oplysninger.Styrelsens bidrag skal således loyalt have fokus på alle de oplysninger, der efterspørges i detkonkrete spørgsmål, og skal være fyldestgørende i den samlede kontekst.Bidraget skal derfor indeholde eventuelle oplysninger, som har væsentlig betydning for denkorrekte forståelse af forholdet, selvom spørgeren ikke udtrykkeligt har efterspurgt dem. Dettegælder særligt, hvis spørgeren ikke har haft de nødvendige forudsætninger for at kunne efter-spørge oplysningerne, for eksempel fordi spørgeren ikke har haft kendskab til forholdet.Bidraget skal ikke indeholde politiske tilkendegivelser. Hvis spørgsmålet er af politisk karak-ter, skal bidraget alene indeholde sundhedsfaglige oplysninger eller vurderinger, der kan dan-ne grundlag for ministerens politiske holdningstilkendegivelse.
4. Godkendelse og afsendelse af svaretDet følger af nedenstående proces, at enhedschefen eller direktionen godkender det endeligesvarbidrag.Juridisk Sekretariat kan foretage mindre sproglige eller korrekturmæssige rettelser i svarbi-draget. Indholdsmæssige rettelser og sproglige justeringer foretages kun i samråd med denenhed, der er ansvarlig for bidraget til besvarelsen.Er det besluttet, at direktionen skal godkende svaret inden afsendelse, mailer Juridisk Sekreta-riat herefter bidraget til besvarelsen til direktionen.Hvis direktionen godkender bidraget uden bemærkninger, hvad enten dette sker på mail ellermundtligt, journaliserer Juridisk Sekretariat dette på sagen og sender det endelig bidrag tildepartementet (cc. direktionen, sekretariatschefen, enhedschefen, sektionslederen i JuridiskSekretariat samt medarbejderen, der har udarbejdet bidraget).Hvis direktionen har bemærkninger til bidraget, retter Juridisk Sekretariat bidraget til og sen-der det tilrettede svarbidrag til gennemsyn hos den enhed, der er ansvarlig for bidraget til be-svarelsen. Medmindre enheden har bemærkninger til det tilrette svarbidrag sender JuridiskSekretariat det endelig bidrag til departementet (cc. sekretariatschefen, enhedschefen, sekti-onslederen i Juridisk Sekretariat samt medarbejderen, der har udarbejdet bidraget).
5
Den endelige besvarelse af folketingspørgmsålet vil blive offentliggjort på Folketingetshjemmeside: www.folketinget.dk.
Godkendt af direktionen den 16. august 2012
6
Bilag 1 – Retningslinjer for oprettelse af sagen i GoPro

Sagstype

Forespørgselssag

Sagsemne

Bidrag til svar på [identifikation af spørgsmålet] – [beskrivelse af emnet for spørgsmålet]For eksempel ”Bidrag til svar på SUU alm. del nr. 460-461 - medicintilskud til statiner ellerenkeltpersoner i behandling med statiner”

Sagsansvarlige

Sagsbehandler i Juridisk Sekretariat

Journalnøgle

Sekretariatsbetjening af politisk ledelse på sundhedsområdet (herunder folketingsspørgsmål) –(10.03.04)

Facet (Opgave)

Folketingsspørgsmål (10.00.00)

Sagspart

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

Dokumenttitel

”Anmodning om bidrag”, ”Bidrag til svar”

Reference

Hvis spørgsmålet handler om en konkret sag, skal der laves en reference til denne sag.