Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del Bilag 26
Offentligt
1168397_0001.png
1168397_0002.png
1168397_0003.png
Humlebæk 19.10.2012 Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K. Sendt på mail: [email protected] og [email protected] Vedr.: Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om social service og sundhedsloven (Samling af høreapparatområdet i sundhedsloven og ændret tilskud høreapparater).
Hermed Din Hørespecialist APS’ betænkninger ved nærværende lovforslag:
1. Hastigheden hvormed ændringerne træder i kraft, kan kun ende i kaos. a) At sætte tilskuddet så meget ned som det er foreslået er meget voldsomt i sig selv, men det får dobbelt negativ effekt fordi det sker så hurtigt. b) Ingen interessenter, offentlige, private eller brugere kan på nogen måde nå at tilpasse sig effektivt. c) Resultatet vil blive kaos for 300.000 aktive høreapparatsbrugere. d) Der findes ingen saglig begrundelse for at haste så vidtrækkende beslutninger igennem, andet end at man ikke kan lide det private initiativ i sundhedssektoren. e) Det er besynderligt at man drager den konklusion, at vores kvalitet ikke er i orden, når 150.000 brugere vedbliver med at gå til private aktører. At en bruger kommer igen efter 4 års service hos os, må være det bedste kvalitetsstempel man kan få. 2.Ændring af genudleveringsfrekvensen fra 4 til 5 år: a) Behovet for efterjusteringer og hjælpebesøg vil stige markant, hvis genudleverings frekvensen øges til 5 år, da apparaterne bliver slidt og mekanisk vil fungere dårligere. Der er ingen plan for at håndtere dette massive problem. b) Borgeren må undvære sine høreapparater oftere, især i den sidste periode. c) Høreapparaternes pris fra fabrikanterne stiger markant når de skal håndtere det 5 års garanti. d) Man drager ikke nytte af den nyeste teknologi. e) Der findes som det ellers er skrevet i lovforslaget ingen gennemført offentlig licitation med garanti på høreapparatet på 5 år. De fleste licitationer er på 3 år, og herefter betaler borgeren selv, eller som i Stockholm, bliver der sat en pulje penge af til det formål. 3. Sænkning af tilskuddet som foreslået i lovforslaget, a) behandlingsdelen: Regeringen har i lovforslaget lagt op til at selve behandlingen må koste 2000 kr. Det kan ikke lade sig gøre: En anstændig og kvalitetssikker behandling som skal løbe over 4 år kræver mindst: 1 ½ time til første konsultation, inkl. Audiologisk udredning. 1 time til udlevering, første justering, introduktion og vejledning 1 time til efterjustering Gennemsnitligt 4 timer løbende justering fordelt over typisk 5-·‐7 gange over 4 år. Selv med det bedste høreapparat bør dette ikke undværes. Til sammenligning forstår og accepterer regeringen at behandlingen i offentlige regi koster 4128 kr. Beløbet inkluderer dog kun 2,5 besøg til udredning, udlevering og første justering. Løbene justering og hjælp foregår på kommunikationscentrene, og takseres særskilt.
Bemærk at beløbet Ikke inkluderer omkostninger til bygninger, vedligehold, IT systemer samt en lang række andre udgifter. Regeringen begrunder halveringen af tilskuddet med at omkostningerne i offentligt regi er halveret. Dog vælger regeringen ikke at fortælle at det kun er omkostningerne til høreapparaterne der er halveret, og altså ikke ovenstående omkostninger til behandlingen. Tilpasning, garanti, løbende justering og hjælp i 5 år samt 2 høreapparater er ganske simpelt ikke muligt at gøre for 6.000 kr. Uanset hvor billige apparater man benytter. b) Høreapparatdelen: Eftersom hele sænkningen af tilskuddet begrundes med at man i den offentlige licitation har halveret udgiften til høreapparaterne, bedes man bemærke følgende om de 1500 kr. Pr. apparat. 1. Det er eksklusiv moms. 2. Det er for 4 års garanti, ikke 5 år. 3. At den reelle pris, indkøbt er nærmere 2000 kr. Den gennemsnitspris som regeringen basere hele sin tanke om halvering af tilskudet på, baseres på en beregnet gennemsnitspris ud fra et skøn over hvilke modeller der bliver brugt i fremtiden. Dette viser sig nu, efter 2 mdr's Aktivitet ikke at stemme overens med virkeligheden (kilde: producenterne) 4. At prisen ikke inkludere ørepropper (ca. 6-·‐800 kr. For et sæt) 5. Alt i alt er det tydeligt at man simpelthen ikke har fakta på plads. 4. Længere ventetider på behandling og justering/hjælp. a) Vi forudser at 50% af alle private klinikker vil lukke indenfor 3 mdr, da det vil tage tid for brugerne at vende sig til tanken om at skulle betale mere selv. Fx betød 10% nedskæring i tilskuddet 2011 en 25% nedgang i antal apparater. b) Brugere af de lukkede klinikker vil nu søge hjælp i det i forvejen hårdt pressede offentlige system. Hermed vil ventetiderne på hjælp og behandling stige dramatisk. c) Ovenstående påvirker ikke blot de 150.000 borgere, som benytter det private system i dag, men alle 300.000 høreapparatbrugere, da presset på de resterende behandlingssteder vil stige. d) Lange ventelister på løbende justering og hjælp, vil betyde at flere brugere ikke får gavn af høreapparaterne. 5. Brugere ladt i stikken i randområder. a) En stor del af de private klinikker ligger i randområder, hvor ældre borgere har været lykkelige for at få hjælp i en privat klinik. Det vil være disse klinikker som vil lukke først. b) Brugere af disse klinikker vil nu være nødt til at rejse langt for at få hjælp. En del af disse brugere er ikke særligt mobile, og de vil derfor ikke formå at få den hjælp der skal til for, at deres apparater fungerer ordenligt. c) Især de ældre og svage borgere vil således ikke kunne overskue at få høreapparater i fremtiden. 6.Egenbetaling a) Hvis en borger ønsker samme kvalitet som før tilskuddets sænkning er egenbetaling eneste mulighed. b) Social skævvridning Vi står naturligvis ministeriet og alle andre implicerede parter til fuld rådighed, og ønsker dialog for en bedre høreforsorg i Danmark
Mvh Michael Vassing Westermann, Din Hørespecialist Aps Hans Rostgårdsvej 3050 Humlebæk. Telefon 26 19 10 39