Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del Bilag 200
Offentligt
1223709_0001.png
1223709_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 21. februar 2013Sagsnr.: 18968Dok.nr.: 496089
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 27. januar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 164 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra ikke-medlem af udvalget (MFU) Liselott Blixt (DF).

Spørgsmål 164:

”Vil ministeren oplyse, om midlet phenothiaziner vil kunne hjælpe de svinebesætninger,som er smittet med MRSA CC398, jf. vedlagte bilag?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende, hvortil jeghenholder mig:”Fødevarestyrelsen har tidligere fået rejst spørgsmålet om at bruge phenothiaziner (somfx JEK 47) til at bekæmpe MRSA CC398 i svinebesætninger.I foråret 2012 anmodede Fødevarestyrelsen således DTU Fødevareinstituttet, om atvurdere JEK 47 og andre alternativer til antibiotika i relation til mulighederne for atbekæmpe MRSA i besætninger.Det var DTU’s vurdering, at der mangler generel viden om, hvordan svin koloniseresmed MRSA, før man effektivt kan bekæmpe MRSA på svin, fx hvorvidt behandling inæsen eller på andre hudsteder er effektivt, når omgivelserne og støvet i luften bærer endel af MRSA i besætningerneDTU oplyste endvidere, at særligt nye antibiotika har været nævnt som en mulighed medhensyn til den kemiske de-kolonisering, men der findes endnu ikke noget middel, derkan bruges til at bekæmpe MRSA i svin, herunder et middel, der er testet for brug i svin.Fødevarestyrelsen kan i den forbindelse oplyse, at phenothiaziner ikke er godkendt tilsvin. Godkendelse af nye lægemidler er omfattende, og kræver dokumentation foreffekter og bivirkninger.
Det er derfor ikke muligt at anvende phenothiaziner i svinebesætninger.”
Mette Gjerskov
/Theis Bødker Jensen
2