Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del Bilag 191
Offentligt
1221157_0001.png
1221157_0002.png
1221157_0003.png
PressemeddelelsefraAdipositasforeningen, landsforeningen for overvægtigei anledning af nedenstående nyhed:
Vi sparer ikke ved at operere overvægtige22. feb. 2013 12.35 UdlandSamfundet sparer ikke penge ved at operere svært overvægtige for fedme.Det viser en amerikansk undersøgelse.Når et menneske når et BMI på over 40 er han livstruet. Vi ser, at svært overvægtige dør i entidlig alder pga grund af de lidelser, overvægten medfører. Forud er der gået en årrække, hvorvedkommende har haft en række behandlingskrævende lidelser, har været sygemeldt ogformodentlig forladt arbejdsmarkedet og levet af overførselsindkomster.I Adipositasforeningen, som er de overvægtiges talerør, har vi gentagne gange slået til lyd for,at vi som samfund skylder de overvægtige og de svært overvægtige at komme op med nogleseriøse behandlingstilbud.Når vi taler overvægt skal der sættes ind med oplysning og forebyggende indsatser: træning,kostvejledning, madlavning m.v.Når de taler om svært overvægtige nytter forebyggende indsatser ikke, - her skal vi sætte indmed behandling.Det er vores erfaring i Adipositasforeningen, at nogle få svært overvægtige kan have glæde afen fedmeoperation. Det er den gruppe svært overvægtige, som er blevet så store pga aflivslyst og madglæde, kombineret med en inaktiv livsstil. Det er f.eks. den kontor-ansatte, it-manden eller forretningsmanden, som måske ofte er på farten, som elsker frokost buffeter oggode middage med øl og rødvin til maden og store kager, når noget skal fejres.Men langt den største del af de svært overvægtige er mennesker, som har det svært, som erkommet ud ad en glidebane, hvor de ikke ved egen hjælp kan stoppe den negative spiral.Mange er blevet afhængige af fastfood, slik og cola, mælk og mælkeprodukter. Mange af dembruger mad som stimulans, på samme måde som storrygeren bruger cigaretter ogalkoholikeren bruger spiritus.Her løser man ingen problemer ved at operere i fordøjelsessystemet. Der skal tages helt andremetoder i anvendelse.
Derfor har vi i Adipositasforeningen taget initiativ til et stort udviklingsprojekt, hvor vi harhentet erfaringer ind fra udlandet og kombineret dem med de erfaringer, der allerede findesmed behandling af tvangsadfærd hos alkoholikere på alkoholbehandlingscenter Ringgaarden iMiddelfart.Når vicedirektør Torben Mogensen fra Hvidovre Hospital siger (nederst i teksten), at der ikkefindes effektive alternativer til fedmeoperation er det kun delvist rigtigt: Vi har altså her etbud og vi er i kraft af succesfulde pilot forsøg sikre på, at vi har fat i noget som er solidt, somvirker og som er økonomisk interessant! Sewww.adipositascenter.dkMen vi har brug for evidens: Behandlingen skal dokumenteres og gennemanalyseres.Adipositasforeningen har sammen med vores nye adipositascenter, Ringgaarden ogKøbenhavns Universitet forgæves søgt midler til evidens hos både satspuljerne, private fondeog fornyelsesfonden.Lad os nu komme i gang i stedet for atter engang at lade de svært overvægtige i stikken. Vi harviden, metoder, kompetente behandlere og de fysiske rammer på plads.Struer den 23. februar 2013Birgitte HansenLandsformand for Adipositasforeningen. Tlf. 20 80 48 63.
Vi sparer ikke ved at operere overvægtige22. feb. 2013 12.35 UdlandSamfundet sparer ikke penge ved at operere svært overvægtige for fedme.Det viser en amerikansk undersøgelse.Overvægtige er nemlig mere på hospitalet efter en fedme-operation end overvægtige, derikke er opereret.30.000 personer er undersøgtDen amerikanske undersøgelse refereres i det svenske lægeblad Läkartidningen.Forskerne har undersøgt 30.000 fedmeopererede personer.Dem har de sammenlignet med et tilsvarende antal overvægtige personer.Før operationen var udgifterne til begge grupper lige store.
Højere udgifter til hospitalerÅret efter operationen var udgifterne til de opererede en smule lavere.Men mellem det andet og fjerde år var de klart større.De opererede havde lavere udgifter til medicin og lægebesøg.Til gengæld kostede de meget mere for hospitalerne.Opholdene på hospitalet skyldes ofte besvær med fordøjelsen.Færre operationer i DanmarkI Danmark er antallet af fedme-operationer faldet meget.Regeringen og regionerne ændrede reglerne for operationer i 2010.Blandt andet ved at sætte vægtgrænsen op.I dag skal man have en BMI (Body Mass Index) på 50, for at få ret til en operation.Det svarer til, at en person på 175 centimeter skal veje 153 kilo.Det var den rigtige beslutningÆndringerne blev både kritiseret og rost.Torben Mogensen er vicedirektør på Hvidovre Hospital.Han var med til at lave de nye regler i 2010 og har tidligere sagt til avisen Politiken:- Når man opvejer fordele og ulemper, var det rigtigt at skrue ned for operationerne.- Men situationen er trist, for der findes ikke noget effektivt alternativ, sagde han.
/ritzau/FNB