Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del Bilag 181
Offentligt
1218439_0001.png
1218439_0002.png
HJÆLPEPAKKEMOD OVERBELÆGNINGOver hele landet er der sygehuse, der kæmper med massivoverbelægning på især akutte og medicinske afdelinger. Deter dybt problematisk – først og fremmest for patienterne,Nu er grænset nået. Det er på tide, at de ansvarlige politi-kere i regering, kommuner og regioner sætter sig sammen ogvedtager en hjælpepakke, som på den korte og mellemlangebane kan afhjælpe problemerne med overbelægning. Dennationale handleplan for den ældre medicinske patient og deøvrige initiativer, der er sat i gang, har et for langt sigte. Ogselvom kommuner og regioner flere steder opruster samar-bejdet, så er det helt tydeligt, at udviklingen på hospitalerneog udviklingen i kommunerne ikke matcher hinanden.Danske Patienter, Lægeforeningen og Dansk Sygeplejerådforeslår, at hjælpepakken får følgende indhold:• Her-og-nu stop for nedlæggelse af medicinske senge.• Al ledig kapacitet skal tages i brug• Styrk sygepleje og omsorg på plejecentrene• Fremryk Sundhedsstyrelsens nationale handleplan for æl-dre medicinske patienter• Kommuner og regioner skal planlægge sammen• Sundhedsmyndighederne skal handle over for kommunerog regioner• Det skal kunne betale sig at undgå indlæggelse – incita-menterne skal vende samme vejDet er sundhedsfagligt og sikkerhedsmæssigt uacceptabelt,at der er patienter på gangene. Derfor bør regionerne afsøgealle muligheder for at tage ledig kapacitet i anvendelse, sådanat den nuværende overbelægning kan mindskes. De patien-ter, som overføres til nye rammer skal sikres den nødvendigelægelige og sygeplejefaglige behandling som alle andre ind-lagte patienter, så kvaliteten fastholdes.Hjælpepakken mod overbelægning skal indeholde et mål om,at der her og nu oprettes det nødvendige antal medicinskesengepladser, som kan afhjælpe den aktuelle overbelæg-ning. Pladserne skal etableres under ordentlige fysiske for-hold som aflastning af de områder, hvor overbelægningen erstørst.
INDSATSER I DET NÆRE SUNDHEDSVÆSEN

Styrk sygeplejen i kommunerne

Det faktum, at stadig flere patienter udskrives hurtigt ellerbehandles ambulant, betyder, at især ældre patienter harbrug for en mere intensiv pleje, end det i dag er muligt at til-byde i et privat hjem. Genindlæggelser kan forebygges, ogmange patienter vil sætte stor pris på at være tættere på devante rammer. Derfor er der god grund til at styrke sygeplejenog omsorgsopgaver i de kommunale tilbud, som i mange til-fælde desværre er barberet ned til et minimum.For at skabe gode lokale sundhedstilbud er der behov for, atkommunerne opruster de sundhedsfaglige kompetencer. Idag bliver praktiserende læger og vagtlæger i mange tilfældenødt til f. eks. at indlægge ældre plejehjemsbeboere, fordider ikke er medarbejdere om aftenen eller om natten, som isamarbejde med den praktiserende læge eller vagtlægen kanbehandle og observere patienterne på plejehjemmet.Nogle kommuner har mange sygeplejersker på plejehjem-mene, men under halvdelen af kommunerne har sygeplejer-sker på alle plejehjem. Sygeplejersker på plejehjemmene døg-net rundt er en oplagt vej til at undgå de mange indlæggelser,som er dyre for samfundet og opslidende for de ældre.Hjælpepakken mod overbelægning bør indeholde mål om, atder ved udgangen af 2013 er sygeplejersker på plejecentrene.
INDSATSER PÅ HOSPITALERNE

Her-og-nu stop for nedlæggelse af medicinske senge

Det går ikke at nedlægge sengepladser, hvis medicinske pa-tienter skal henvises til gangene. Derfor er der behov for etstop her og nu for nedlæggelse af medicinske senge. Det eren midlertidig nødløsning, som kan sætte en prop i en heltuacceptabel udvikling.Hjælpepakken mod overbelægning skal indeholde et mål, om,at ingen afdelinger har overbelægning uanset tidspunkt pååret.10.000Senge på medicinske afdelinger8.895
8.000
6.544
6.000
2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010
2011 2012
Kilde: Tal for 2002-2011 er fra Statens Serum Institut. Tal for 2012 er egne beregnin-ger pba. udviklingen fra 2002-2011 (årligt fald på 3 % i perioden)

Al ledig kapacitet skal tages i brug

42 %58 %

Kommuner og regioner skal styrke samarbejdet på

alle niveauer

Det er uacceptabelt, når kommuner og regioner ikke kanskabe fælles løsninger. Det går ud over patienterne, somikke får det smidige forløb, som de har brug for. Samarbejdetmellem aktørerne skal styrkes på alle niveauer. Regioner ogkommuner må disponere i fællesskab, så antallet af senge ogplejepladser ikke afhænger af den enkelte kommunes ellerregions budget, men af borgerens behov. Det sker ikke i dagi tilstrækkeligt omfang. Samtidig skal regioner og kommunerarbejde for at finde nye løsninger i samarbejdet mellem sek-torerne, ligesom lægelige og sygeplejefaglige kompetencerog erfaring i højere grad skal anvendes i udarbejdelsen afsundhedsaftalerne.Hjælpepakken mod overbelægning bør indeholde et mål om,at regioner og kommuner mødes hver måned og på baggrundaf datamateriale fra de centrale sundhedsmyndigheder vur-derer og handler på den aktuelle belægningssituation.

Det skal kunne betale sig at undgå indlæggelse – inci-

tamenterne skal vende samme vej

Pengene bør følge patienten – forstået på den måde, at desyge skal behandles det sted i sundhedsvæsenet, som erbedst for patienten. Hvis det er muligt at undgå indlæggelse– uden at gå på kompromis med kvaliteten – er det naturligvisdet bedste, og derfor bør det sikres, at kommunerne har ettilstrækkeligt økonomisk incitament til at forebygge indlæg-gelser, og at regionerne har et tilstrækkeligt økonomisk in-citament til at samarbejde med kommunerne om forløb, derikke kræver indlæggelse. Erfaringer viser, at incitamenterne idag ikke er tilstrækkelige til at sikre samarbejde mellem regio-ner og kommuner. F.eks. har hospitalerne ikke incitamenter tilat foretage udredning ambulant frem for under indlæggelse.Det betyder, at tværsektorielle udredningsenheder, hvor ho-spitalets læger samarbejder med kommunale sygeplejersker,har ringe vilkår.Et udvalg om incitamenter fremlægger efter planen sin rap-port i foråret 2013 og herefter skal sundhedsministerensætte arbejde i gang, der retter op på incitamentsstrukturen.Hjælpepakken mod overbelægning skal indeholde en anbe-faling om, udvalget om incitamenter kommer med klare an-befalinger, der kan reducere overbelægningen på det medi-cinske område.400.000Udviklingen i akutte indlæggelserfor borgere over 64 år373.840
42% Kommuner med sygeplejersker på alle plejecentre58% Kommuner uden sygeplejersker på alle plejecentreKilde: Fremtidens hjemmesygepleje, statusrapport, KL og Sundhedskartellet, 2011
FÆLLES INITIATIVER

Fremryk Sundhedsstyrelsens nationale handleplan

for ældre medicinske patienter

Den nuværende situation kræver hurtig handling. Alleredei december 2011 blev der vedtaget en handleplan for denældre medicinske patient. Der er mange gode initiativer iplanen som f. eks. bedre mulighed for opsøgende og opføl-gende hjemmebesøg, følge-hjem og ringe-hjem ordningerfor særligt sårbare patienter og forløbskoordinatorer til sær-ligt svækkede ældre medicinske patienter.De bør alle føres ud i livet nu, hvor patienter alt for mange ste-der er henvist til gangene. Derfor foreslår vi, at de initiativer,som først skulle sættes i gang i 2014 og 2015, allerede kom-mer i gang i år.Hjælpepakken mod overbelægning skal indeholde et mål om,at den nationale handleplan for den ældre medicinske pa-tient gennemgås mhp. at overveje initiativer, som med fordelkan fremrykkes.

Sundhedsmyndighederne skal handle over for kom-

muner og regioner

Der er i dag alt for få offentligt tilgængelige data om udvik-lingen på f.eks. de medicinske afdelinger, og de data, der erfindes, er ofte forældede. F.eks. er Sundhedsstyrelsens sene-ste opgørelse over antal senge fra 2010, ligesom opgørelsenover belægningsprocenter er tre år gammel. Konsekvensener, at det er vanskeligt at reagere hurtigt, når problemerneopstår. Derfor foreslår vi, at de centrale sundhedsmyndighe-der løbende følger op på:• Belægningsprocenter på medicinske, kirurgiske og psykia-triske afdelinger – om nødvendigt også på timebasis• Udviklingen i antallet af sengepladser fordelt på specialer• Indlæggelser fordelt på diagnoser, herunder forebyggeligeog unødvendige indlæggelserDet er afgørende, at sundhedsmyndighederne forholder sigaktivt til de data, der foreligger, og at de følger op over forregioner og kommuner, hvis forholdene ikke er i orden.Hjælpepakken mod overbelægning skal indeholde et mål om,at de centrale sundhedsmyndigheder hurtigst mulig tilveje-bringer det nødvendige datamateriale om udviklingen.
350.000
299.604300.000
250.000
2006
2007
2008
2009
2010
2011
Kilde: Danmarks Statistik