Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del Bilag 160
Offentligt
1213821_0001.png
1213821_0002.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseEnhed:SygehuspolitikSagsbeh.: SUMTKSags nr.: 1209478Dok. Nr.: 1140795Dato:23. januar 2013
Kommissorium for arbejdsgruppe vedr. handlingsplan for or-gandonationPå baggrund af vedtagelsen af B 32 (2010-2011) om en national målsætning forantal organdonorer nedsættes en arbejdsgruppe med det formål at udarbejde enhandlingsplan for organdonation. Udarbejdelsen af handlingsplanen skal ses somet supplement til det arbejde, som Dansk Center for Organdonation efter sin for-målsbeskrivelse varetager, herunder i forhold til centrets årlige arbejdsplan.Handlingsplanen skal, jf. beslutningsforslaget omfatte nationale målsætninger forafdelingernes opmærksomhed på organdonation og for andel af tilfælde, hvor depårørende siger nej til donation. Målsætningerne fastsættes med udgangspunkt ide af Dansk Center for Organdonation fastsatte mål om, at det i højst 5 pct. af til-fældene accepteres, at afdelingerne overser, at en patients tilstand kan føre tilhjernedød, og om, at 80 pct. af de pårørende giver tilladelse til organdonation.Derudover skal handlingsplanen jf. beslutningsforslaget klarlægge det eksisterendedonorpotentiale i Danmark, føre til en minimering af tabet af egnede donororganersamt styrke det arbejde, der allerede udføres af Dansk Center for Organdonation.Det fremgår af beslutningen, at målsætningen er at styrke den nationale indsats,sådan at det inden for en overskuelig fremtid bliver muligt at fjerne ventelisterne tilorgantransplantationSom det fremgår af beslutningen, er der allerede målsætninger for de væsentligstefaktorer, der bestemmer antallet af donorer inden for rammerne af nugældendelovgivning, ressourcer og etiske rammer. Derudover indgår klarlægning af donor-potentiale og minimering af tabet af egnede donorer i Dansk Center for Orgando-nations opgaver.Dels for at styrke den indsats, Dansk Center for Organdonation allerede yder, delsfor at arbejde i retning af beslutningens målsætning om at fjerne ventelisterne tilorgantransplantation, får arbejdsgruppen til opgave at vurdere muligheder, dersigter mod enten en bedre udnyttelse af det eksisterende donorpotentiale eller enforøgelse af andelen af mulige donorer blandt uafvendeligt døende. Samtidigt kanmuligheden af at sætte mere fokus på at få flere levende donorer vurderes.I oplysningsindsatsen om organdonation er der fokus på, at få så mange som mu-ligt til selv at tage stilling til organdonation. Begrundelsen for dette er, at det stillerde pårørende i en vanskelig situation, hvis afdøde ikke selv har tilkendegivet enholdning til donation. Det gør alt andet lige samtalen om organdonation lidt nem-mere for de pårørende, som i forvejen står i en vanskelig situation, hvis de er be-kendt med afdødes eget ønske. Der er i årenes løb igangsat en række tiltag medhenblik på at gøre det så let som muligt at registrere sin holdning til donation. Deter imidlertid fortsat mange, som ikke har taget stilling til donation. Arbejdsgruppenfår derfor til opgave at overveje, om man med nye tiltag kan få flere til at tage stil-ling, herunder ved brug af fx nudging.
Side 2
Arbejdsgruppen arbejder indenfor en generel forudsætning om, at evt. økonomiskekonsekvenser af forslag mv. finansieres inden for eksisterende rammer for Ministe-riet for Sundhed og Forebyggelse.Arbejdsgruppen skal på den baggrund:1. Vurdere mulighederne til en forbedret udnyttelse af eksisterende donorer,herunder undersøge og vurdere:a. hvilke faktorer der fører til, at nogle organer evt. ikke udnyttes,b. behov for yderligere initiativer i forhold til organisering af donationog transplantation,c. behov for at standardisere procedurerne vedrørende donorer ogdonoregnede patienter, fx i form af kliniske retningslinjer,d. hvorvidt personalet bør forpligtes til at spørge de pårørende omorgandonation2. Vurdere de etiske, juridiske, kapacitetsmæssige og evt. økonomiskeaspekter ved at sætte fokus på donorpleje fra et tidligere tidspunkt i uaf-vendeligt døende patienters forløb.3. Vurdere muligheden for flere levende donorer, herunder de etiske og øko-nomiske aspekter ved fx donation til ikke helt så nært stående personer ogtil fremmed modtager.4. Overveje fordele og ulemper ved at genoptage transplantation fra hjerte-døde.5. Vurdere mulige initiativer, herunder nudging, med henblik på at få flere tilat tage stilling vedr. organdonation, samt vurdere de evt. økonomiskeaspekter ved de enkelte initiativer.Arbejdsgruppen sammensættes af repræsentanter fra Sundhedsstyrelsen (for-mand), Dansk Center for Organdonation, Dansk Transplantations Selskab, DanskSelskab for Anæstesiologi og Intern Medicin, Dansk Neurokirurgisk Selskab, Hjer-teforeningen, Nyreforeningen, Danmarks Lungeforening, Danske Regioner og Mi-nisteriet for Sundhed og Forebyggelse. Arbejdsgruppen kan i øvrigt inddrage fagli-ge eksperter m.v. på ad hoc basis, hvor det skønnes relevant. Sekretariatsfunktio-nen varetages af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Dansk Center for Organ-donation.